Wat is NFC? NFC staat voor Near-Field Communication. Met NFC kunnen chips onderling veilig, snel en draadloos informatie uitwisselen.
NFC wordt tegenwoordig vooral gebruikt om contactloos te betalen. Denk bijvoorbeeld aan uw pinpas, mobiele telefoon, smartwatch, ringen en andere wearables.
NFC is in het leven gebracht om apparaten vanaf een korte afstand gegevens op een chip te laten lezen. NFC werkt vaak alleen tot een afstand van 10 cm. Dit maakt de transactie van gegevens veiliger.
Laten we er eens wat dieper induiken…
NFC-technologie
Hoe werkt NFC?
Er bestaan twee soorten NFC chips, namelijk actieve en passieve chips. Actieve chips zijn vaak verbonden aan een apparaat, zoals een pinapparaat of mobiele telefoon. De actieve chips kunnen passieve chips of andere actieve chips scannen.
Het handige aan passieve NFC chips is dat ze geen stroom nodig hebben. Hierdoor is het mogelijk om ze in pasjes te stoppen of op posters te plakken. Het gebruik van NFC met ‘tapping’ is vaak een aanvulling voor het scannen met QR-codes.
NFC ontwikkelingen
De eerste ontwikkelingen op het gebied van de betaaltechnologie NFC werden in 2002 gemaakt door Philips en Sony. Sindsdien heeft het een lange tijd geduurd tot NFC op grote schaal werd gebruikt. In 2005 werd de eerste telefoon met een NFC chip uitgebracht door Nokia. In 2008 werden de eerste tests met NFC betalen uitgevoerd door Rabobank.
Pas in 2013 werd de NFC chip op grote schaal toegepast op de betaalkaarten van grote banken (ING, ABN AMRO, Rabobank, Bunq, Van Lanschot, Volksbank, Triodos, Revolut en N26).
Mobiele telefoons en smartwatches volgde snel, waardoor contactloos betalen in Nederland de nieuwe standaard werd.
Contactloos betalen met NFC
NFC maakt het mogelijk om met allerlei digitale- en fysieke voorwerpen contactloos te betalen. Bijvoorbeeld betalen met uw mobiele telefoon. Dit kan via de betaalapps van uw bank of via een app als Google Pay en Apple Pay. Met de opkomst van contactloos betalen via NFC wordt er ook steeds meer betaald via wearables, zoals smartwatches, ringen, armbanden en andere gadgets.
NFC chips worden ook vaak als sticker op posters geplakt. Dit is bijvoorbeeld handig voor goede doelen. De donateur hoeft dan alleen zijn of haar mobiele telefoon in de buurt van de sticker te houden en kan dan gelijk doneren.
In de toekomst is het ook mogelijk om uw OV chipkaart op uw mobiel te bewaren. Zo hoeft u geen pas meer mee en kan u gewoon betalen met uw mobiel.
Toepassingen van NFC
NFC heeft naast de functie als betaalmiddel meerdere handige toepassingen.
Zo bevatten Nederlandse paspoorten en ID’s ook een NFC-tag, waardoor instanties uw identiteit kunnen controleren door met een apparaat uw identiteitsbewijs te scannen. Dit is bijvoorbeeld handig voor evenementen met een gastenlijst, maar wordt ook al op menig vliegveld toegepast om de identiteit van passagiers te controleren.
Voor mensen die vaak visitekaartjes uitdelen, zijn er ook NFC-visitekaartjes. Met deze kaartjes kunt u met een enkele aanraking uw contactgegevens, bedrijfsnaam en adres delen via een mobiele telefoon. Dit is bijvoorbeeld handig om in één keer een contact in uw telefoon te zetten zonder de gegevens te moeten overtypen.
In verschillende hotels in Nederland is het al mogelijk om met de NFC functie op uw mobiele telefoon de deur van uw hotelkamer te openen. Daarbij is het ook mogelijk om drankjes of roomservice te bestellen door een NFC-tag te scannen.
Verder wordt NFC ook vaak gebruikt om menukaarten in restaurants of handleidingen in winkels direct te laden op een mobiele telefoon.
In het kort zijn de betaal- en marketing toepassingen dus als volgt:
Houdt u van technologische ontwikkelingen in de financiële sector? Mogelijk is een opleiding of carrière in de fintech iets voor u. Ook ondersteunen we u graag als u met uw onderneming verder wil groeien met de mogelijkheden die financiële technologie te bieden heeft. Denk hierbij aan fintech strategie, marketing, recruitment, tech, cyber security en data.