Financiële technologie (fintech), wat is dat nou eigenlijk? Hoe kan u hier als student, professional, ondernemer of investeerder slim gebruik van maken?

Wat is het verschil met traditionele financiële dienstverlening? Wat zijn de voordelen van fintech? 

De antwoorden op deze vragen en nog veel meer leert u in deze gids. 

Lees, leer en veel plezier...

Wat is financiële technologie (fintech)?

Fintech wordt dus gezien als technologische oplossingen en toepassingen die voornamelijk digitale betalingen (paytech), kredieten (credittech), verzekeringen (insurtech) en beleggen (investtech) veiliger, beter, sneller en makkelijker maken. Dit is een continu proces waarin elke dag weer nieuwe stappen gezet worden.

Mogelijk interessant om eens deze lijst met inspirerende fintech leiders en innovatieve ondernemers te bekijken.

Wat is het verschil met traditionele financiële dienstverlening?

Fintech is iets wat nog niet zo lang bestaat maar waarin wel heel veel waarde kan liggen voor zowel bedrijven als voor consumenten. Door deze technologie en financiële diensten te koppelen aan elkaar kunnen handelingen van bedrijven en consumenten effectiever en makkelijker ingedeeld worden.

Fintech wordt ook geassocieerd met de mogelijke vervanging van de traditionele banken en verzekeraars, wat het extra interessant maakt. 

Traditionele financiële dienstverlening, zoals banken en verzekeraars bestaan al vrij lang en hebben weinig ontwikkeling doorgemaakt. Het is een wereld waarin er te weinig innovatie toegepast wordt aangezien het goed gaat zoals het gaat.

Voordelen Fintech

De fintech is een enorm innoverende wereld waarin alle mogelijke verbeteringen getest worden om zo de financiële wereld te optimaliseren. Het is ook een ‘jonge’ wereld waarin fintech bedrijven nog ontzettend veel vooruitgang kunnen boeken met nieuwe wetten, zoals de PSD2.

Fintech startups en scale-ups zijn vaak nog meer gericht op de klant. De technologie wordt voornamelijk ontwikkeld om zo de klant de financiële wereld een stukje gemakkelijker of prettiger te laten ervaren. Klanttevredenheid is dus vaak een stuk belangrijker dan bij traditionele banken en grote financiële instellingen.

Betalingen (paytech)

Een aantal jaar geleden is digitaal betalen geïntroduceerd op de markt, wat de wereld op zijn kop zette. Er hoefde geen checks meer uitgeschreven te worden om zo geld over te maken.

De snelheid van het betaalverkeer wordt door Fintechs en betaalapps weer een stuk sneller, veiliger, beter en efficiënter gemaakt, om zo deze processen voor de klanten te vergemakkelijken. Enkele voorbeelden uit de top 100 betaalsystemen zijn Mollie, Adyen, Stripe en PayPal

Kredieten (credittech)

Kredieten kunnen door middel van fintech veel makkelijker en sneller aangevraagd worden. Dit wordt ook wel credittech genoemd. Zo kan er al binnen een paar klikken krediet aangevraagd en ontvangen worden, om zo dit proces te versnellen. Vroeger duurde dit ontzettend lang aangezien er nog allerlei controles over deze processen heen moesten gaan om het risico in te schatten dat er niet terug betaald zal gaan worden. 

Nu zijn er allerlei handige stokken achter de deur in het geval van wanbetaling. Zo heeft u vaak al binnen 24 uur geld op de rekening staan bij het aanvragen van krediet. Dit is een stuk sneller dan dat het bij de traditionele banken zal gaan. De fintech vult de traditionele banken aan met allerlei handige oplossingen om zo de klant een betere ervaring aan te bieden. Voorbeelden hiervan zijn zakelijk krediet, leasing, vastgoed financiering, werkkapitaal, flexibel krediet, factoring bedrijven en crowdfunding platforms.

Verzekeren (insurtech)

Fintech brengt ook veel teweeg in de wereld van verzekeraars. Er worden door fintechs ontzettend veel innovatieve ontwikkelingen doorgemaakt om het gebruikersgemak te verhogen, genaamd insurtech.

Het is nu bijvoorbeeld veel gemakkelijker om een polis aan te sluiten dan dat dit vroeger ging. Hier moesten ontzettend veel gegevens ingevuld worden om zaken te veranderen of een polis af te kunnen sluiten. 

Insurtech is bijvoorbeeld begonnen met het aanbieden van persoonlijke polissen. Via technologie kan een persoon gemakkelijk aangeven wat hij/zij niet of wel in het pakket verwerkt wilt hebben. 

Wat nu nog gebeurd is dat er vaak een groot basis pakket aangeboden wordt waar klanten zich aan moeten houden. Hierbij kan de consument zich nog met extra verzekeringen bepakken. Insurtech zorgt ervoor dat deze basispakketten niet meer nodig zijn aangezien niet iedereen dezelfde verzekeringen wilt hebben. Voorbeelden van insurtech zijn Insify en Alicia Insure. Meer leren? Lees dan deze gids met 13 insurtech voorbeelden.

Beleggen (investtech)

In de beleggingswereld zijn er ook steeds meer interessante innovaties en tech startups actief. Voorbeelden hiervan in Nederland zijn DegiroBuxPeaksViveBotsSemmie en Investsuite.

Ook zijn er steeds meer crypto platforms om digitale valuta te (ver)kopen

Er worden recordbedragen uitgegeven aan fintech, wat de komende jaren nog wel zal blijven stijgen gezien de cijfers van de afgelopen jaren. 

Andere fintech sectoren en oplossingen

Legaltech (wetgeving) is ook een vorm van fintech alleen dan in de juridische wereld. Het is een technologie die eenvoudige juridische zaken kan automatiseren om zo het rechtssysteem efficiënter in te richten. Rechters kunnen zich dan focussen op belangrijkere zaken.

Bij andere soorten financiële technologieën kunt u denken aan bankieren (bankingtech), pensioenen (pensiontech), accountancy (accounttech), regelgeving (regtech), compliance (complytech), toezichthouders (suptech), controle (monitortech), rapporten (reporttech), vermogensbeheer (wealthtech), risico (risktech), belasting (taxtech), personal finance, blockchain en crypto.

De meeste diensten, producten en oplossingen hebben raakvlak met analytics, AI, big data, cloud, cyber security, IoT (Internet of Things), machine learning (ML), VR, AR en wearables

Innovatie ondersteuning nodig of een vakspecialist worden?

In Nederland, Europa en wereldwijd zijn er dagelijks veel ontwikkelingen bij financiële tech bedrijven

De meeste bedrijven zijn op zoek naar talenten met een opleiding inclusief diploma via recruitment. Wilt u stappen gaan maken met uw carrière in de wereld van financiële technologie met een ICT-, cyber security-, marketing- of data science opleiding? 

Neem dan eens vrijblijvend contact op met een van onze experts. 


Mogelijk is dit ook interessant:

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}