Bent u nieuwsgierig naar wat factoring is en hoe factoring werkt? Wilt u ook weten welke producten, toepassingen en trends er voor factoring zijn? Of wat het verschil is tussen traditionele factoring en American factoring? 

De antwoorden op deze vragen leest u in deze gids. Ook leert u wat de voordelen en nadelen van factoring zijn.

Laten we van start gaan…

Factoring Nederland

Wat is factoring?

Factoring is het vooruit laten betalen van openstaande facturen door een extern factoring bedrijf. Het is een voorfinanciering van debiteuren. Met factoring krijgt u als bedrijf sneller uw geld, zodat u altijd verzekerd bent van cashflow. 

Factoring bestaat al jarenlang maar maakt sinds 2015 een opmars. Sindsdien zijn er diverse nieuwe spelers op de markt gekomen die elk hun eigen voorwaarden hebben. Waar in 2008 nog maar €30 miljard aan facturen verkocht werd via factoring bedrijven, was dit aantal in 2020 gestegen tot €113 miljard in Nederland volgens dit onderzoek.

Hoe werkt factoring? Voordelen en nadelen

Bij factoring verkoopt u uw openstaande factuur aan een factoring bedrijf. Dit factoring bedrijf betaald de kosten van de factuur, waardoor u sneller uw geld heeft en uw debiteur zijn betalingstermijn behoudt. Nadat de factuur is uitbesteed, komt het risico van wanbetalers in veel gevallen volledig bij het factoring bedrijf te liggen. Daarnaast nemen veel factoring bedrijven het debiteurenbeheer over, waardoor bedrijven zich niet meer hoeven te focussen op wanbetalers.

De twee bekendste vormen van factoring zijn traditionele factoring en American factoring. Bij traditionele factoring besteed u vaak uw hele debiteurenportefeuille uit aan een factoring bedrijf. Deze vorm wordt vaak gehanteerd bij bedrijven met een hoge omzet en debiteuren die traag betalen. Bij American factoring werkt u per factuur. Bij deze vorm hoeft u dus niet elke factuur uit te besteden, maar bepaalt u zelf welke specifieke klanten, opdrachten of werkzaamheden u laat factoreren. Het voordeel van deze vorm is dat u facturen die u ook zelf kunt innen niet hoeft uit te besteden.

Wat kost factoring?

Bij traditionele factoring rekent het factoring bedrijf vaak een percentage van de omzet of eventueel een vast bedrag per jaar.

De factoring kosten bij American factoring worden vaak berekend als percentage van het factuurbedrag, dit heet ook wel de factorfee. Dit exacte percentage varieert vaak tussen de 1% en 6%. De hoogte van de factorfee wordt beïnvloed door verschillende factoren. 

Zo brengt een hogere omzet vaak een lagere factorfee met zich mee. Ook de kredietwaardigheid van de debiteur is van invloed. Een lagere kredietwaardigheid betekent namelijk een hoger risico voor het factoring bedrijf.

Voor wie is factoring?

De factoring industrie biedt oplossingen voor zowel het grootbedrijf, als freelancers, zzp’ers en het mkb. Factoring is alleen relevant voor b2b-facturen

Rekeningen voor consumenten neemt een factoring bedrijf namelijk niet graag over. Het risico is namelijk moeilijk te bepalen en ook de bedragen per factuur zijn vaak een stuk lager.

Factoring bedrijven

Enkele innovatieve bedrijven in willekeurige volgorde die actief zijn in factoring:

Voldaan
Bij Voldaan meldt u uw bedrijf gratis aan via de website of app. De aanmelding is binnen 24 uur geregeld, waarna u een factuur kan sturen. Binnen 24 uur heeft u uw geld binnen. Factuurvoldaan.nl vraagt geen jaarcijfers of andere cijfers, ook staan de tarieven openlijk vermeld voordat u een factuur verkoopt.

Flow Factoring
Bij Flow Factoring heeft de klant de regie in eigen hand. De klant bepaalt zelf welk percentage van de factuur voorgefinancierd wordt. Zo kan u via een app aangeven dat Flow Factoring bij klant A 100% uitbetaald en bij Klant B maar 60%. Bij Flow Factoring is er geen minimum omzet vereist, waardoor het voor elk B2B bedrijf toegankelijk is.

Togather Finance
Togather Finance levert een overzichtelijk dashboard waarmee u als ondernemer inzicht krijgt in alle facturen. Togather Finance opereert op de achtergrond, de naam van het bedrijf zal dus nooit op de factuur komen staan. Zo blijven uw klantrelaties persoonlijk. De minimale omzet bij Togather Finance bedraagt 500 duizend euro.

Nieuwe factoring bedrijven voegen we toe aan onderstaande lijst...

Factoring trends, groeikansen en ontwikkelingen

In de toekomst zal factoring steeds belangrijker worden. Steeds meer bedrijven zien het belang van een hoge cashflow in. De jaarlijkse groei van de factoringmarkt wordt dan ook geschat op 6% tot 2026 volgens dit onderzoek

Met deze groei komen steeds meer factoring bedrijven kijken. Het is daarom ook belangrijk om als factoring bedrijf innovatief te blijven. Digitale diensten, zoals cloud oplossingen en veiligheid worden steeds belangrijker.

De belangrijkste ontwikkeling binnen factoring is de combinatie tussen optische tekenherkenning en AI. Dit zorgt ervoor dat een steeds groter deel van het goedkeuren van een factuur automatisch gaat en er steeds minder mensenwerk nodig is.

Wilt u met uw opleiding of carrière starten in de wereld van financiële technologie? Of wilt u uw (fintech) onderneming of factoring bedrijf laten groeien? We ondersteunen u graag met strategie, marketing, recruitment, tech, cyber security en data. Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze experts. 


Mogelijk is dit ook interessant:

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}