Opzoek naar een gids waarin u het belangrijkste leert over wat crowdfunding is? Hoe het werkt? En wat de meest gebruikte platforms zijn?

Goed nieuws!

In deze gids delen we crowdfunding tips en crowdfunding platforms. Missen we nog een platform? Laat het ons weten en we voegen haar toe. 

Lees, leer en veel plezier...

Crowdfunding Platforms

Wat is Crowdfunding?

De betekenis van Crowdfunding is ‘geld binnenhalen bij het grote publiek’. Crowdfunding is een alternatieve manier om projecten of ondernemingen te financieren. Crowdfunding verloopt zonder tussenkomst van financiële tussenpersonen en zorgt voor direct contact tussen investeerders en ondernemers.

Crowdfunding is een handige manier voor ondernemers en particulieren om kapitaal te verwerven. Om het benodigde bedrag te verzamelen biedt hij of zij het project aan op het platform en vermeldt het benodigde bedrag. Bezoekers van de website, vaak particulieren, kunnen dan een klein bedrag doneren of investeren in het project. Alle kleine bedragen zorgen er uiteindelijk voor dat het totaalbedrag behaald wordt.

In Nederland is in 2021 730 miljoen euro via crowdfunding opgehaald. Dat is 75% meer dan in 2020, toen 417 miljoen euro werd opgehaald. Het grootste deel van dit bedrag gaat naar ondernemingen in de vorm van een lening blijkt uit dit onderzoek.

Soorten Crowdfunding

De vier belangrijkste vormen van Crowdfunding zijn donaties, beloningen, leningen en aandelen. 

Donaties
Crowdfunding op basis van donaties wordt vaak gedaan om zonder tegenprestatie een bedrag in te zamelen. Financiers doneren vaak uit liefdadigheid. Deze vorm is ideaal voor particulieren die geld willen ophalen voor een persoonlijk doel of een maatschappelijk project. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een medische operatie, een studie of een inzamelingsactie voor een goed doel. Bekende platformen waar veel donaties worden gegeven zijn GoFundMe en 1%Club.

Beloningen
Bij Crowdfunding op basis van beloningen ruilt de financier geld in voor een bepaalde beloning. Deze vorm past goed bij ondernemers met een innovatief idee. De ondernemer verleidt de financier vaak met de belofte van een wederdienst. Bijvoorbeeld een sample van het product. Met de campagne wordt ook gelijk getest of er belangstelling is voor het concept. Kickstarter en Indiegogo zijn veel gekozen platforms.

Leningen
Crowdfunding op basis van leningen is vooral aantrekkelijk voor mkb’ers die willen groeien. De ‘crowd’ leent bij deze vorm een bepaald bedrag aan de ondernemer. Dit bedrag wordt na een bepaalde periode terugbetaald met rente. In deze vorm van Crowdfunding gaat veruit het meeste geld om. 89% procent van het gecrowdfunde bedrag in Nederland komt in de vorm van een lening. In Nederland zijn er verschillende platformen waar ondernemers hun leningen kunnen aanbieden. De grootste zijn Geldvoorelkaar, Collin Crowdfund, Oneplanetcrowd en NL investeert

Aandelen
Bij Crowdfunding via aandelen worden aandelen in een bedrijf geruild tegenover een financiering. Voor mkb’ers betekent dit meer financiën die immers binnen de organisatie blijven. Een Nederlandse aanbieder van crowdfunding via aandelen is Symbid.

Crowdfunding tips voor ondernemers

Om genoeg geld op te halen voor uw idee is het belangrijk om het juiste platform te kiezen en de juiste campagne op te zetten

In Nederland zijn er diverse crowdfundingplatformen, met elk hun eigen unieke markt. Zo zijn er platformen die zich focussen op vastgoed, horeca of een duurzame wereld. Het aanbod aan crowdfunding platformen is groot. Let er dus op dat u het juiste platform kiest. Verderop in deze gids nemen we diverse innovatieve platformen door die wellicht goed bij uw crowdfunding idee passen. Lees voordat u uw keuze maakt goed de voorwaarden en de kleine lettertjes, zodat u geen onverwacht hoge kosten maakt.

Om een goede campagne op te zetten is het belangrijk om in eerste instantie goed onderzoek te doen. Onderzoek de markt en visualiseer de cijfers van uw bedrijf. Wees vooral eerlijk en duidelijk over wat de risico’s zijn, hoe de financieringsbehoeften eruit zien en waar het geld precies heen gaat.

Een succesvolle campagne zorgt voor beleving. Geef investeerders bijvoorbeeld een kijkje in het project. Laat het idee zien in een videocampagne of nodig de investeerders uit op de werkvloer. Houd de investeerders in de toekomst op de hoogte en maak echte ambassadeurs van hen.

Als laatste is het belangrijk om te leren van andermans fouten en succesfactoren. Kijk bij het opzetten van een campagne naar succesvolle projecten. Zorg er echter wel voor dat uw campagne uniek blijft en bij u past.

Crowdfunding tips voor investeerders

Wanneer u een investering wilt maken in een crowdfund project is het belangrijk om het juiste platform te kiezen. Vraag uzelf eerst af welk type crowdfunding u wilt gaan kiezen. Gaat u liever voor aandelen of toch voor leningen? Vraag u ook af in welke branche u wilt investeren. Veel platforms zijn namelijk gebonden aan een bepaalde markt of thema. Het is belangrijk om te investeren in een project waar u zelf achter staat.

Bij het investeren in een project is het belangrijk om geen impuls aankopen te doen. Laat u niet leiden door rendement, maar kijk ook naar de risico’s. Rendement staat onlosmakelijk verbonden aan risico. Veel projecten sommen de risico’s op en geven een duidelijk beeld van het bedrijfsprofiel. Daarbij geven sommige platforms de projecten vaak risico- en kredietscores, waarmee u professionele inzichten krijgt in het project.

Crowdfunding platforms Nederland en België

Collin Crowdfund

Collin Crowdfund richt zich op het samenbrengen van serieuze investeerders en groeiende mkb ondernemingen. De projecten zijn veelal gerelateerd aan vastgoed. Via Collin Crowdfund kunnen ondernemers leningen plaatsen tussen de 25 duizend euro en 2,5 miljoen euro. 

Max Crowdfund

Max Crowdfund is een internationaal crowdfundplatform voor vastgoed leningen. Max Crowdfund onderscheidt zich door het pand waarin u investeert aan te bieden als borg op de belegging. Het gemiddelde rendement is 9,63%.

Geldvoorelkaar

Geldvoorelkaar was in 2011 het eerste Nederlandse crowdfunding platform. Investeringen lopen uiteen van vastgoed tot mkb’ers. Geldvoorelkaar.nl staat bekend als erg vertrouwelijk en is dan ook crowdfundingplatform van het jaar 2020.

Lendahand

Lendahand biedt de mogelijkheid om te investeren in projecten in opkomende landen. Lendahand kiest bewezen bedrijven die op zoek zijn naar financiering om te groeien. Deze bedrijven kunnen vervolgens projecten op het platform plaatsen en geld inzamelen.

Oneplanetcrowd

Oneplanetcrowd is een van de grotere platforms voor duurzame financiering van Nederland. Ze brengen innovatieve ondernemers en toekomstgerichte investeerders samen om de transitie naar een duurzame economie te versnellen. Ondernemers en energieprojecten die een duurzame of maatschappelijk positieve bijdrage leveren, kunnen via het platform financiering ophalen bij de crowd. Toekomstgerichte beleggers kunnen direct investeren in innovatieve bedrijven en projecten. Zij maken 'dubbel rendement': financieel én maatschappelijk. 

CrowdAboutNow

CrowdAboutNow is een crowdfundingplatform voor ondernemers die een nieuw bedrijf willen opstarten.

Horeca Crowdfunding

Horeca Crowdfunding biedt een platform voor Horeca ondernemers die willen doorgroeien of iets nieuws willen starten.

Symbid

Symbid is een crowdfundingplatform gespecialiseerd in aandelen. De doelgroep van het platform is innovatieve ondernemers die opzoek zijn naar vaste investeerders en ambassadeurs. Investeerders hebben de mogelijkheid om in aandelen en converteerbare obligaties te investeren.

Crowd real estate

Crowd real estate is een crowdfundingplatform voor vastgoedprojecten in de Benelux en Duitsland.

Waarde Voor Je Geld

Waarde Voor Je Geld is een platform voor ondernemers en maatschappelijke projecten. Waarde Voor Je Geld focust zich vooral op christelijke instellingen, scholen en zorg. 

Matching Capital

Matching Capital is een crowdfundingplatform voor vastgoedprojecten. Matching Capital focust zich vooral op de ervaren investeerder. Zo is de minimale inleg 10 duizend euro.

Duurzaam Investeren

Duurzaam investeren levert een platform voor duurzame projecten. Op het platform worden obligatieleningen aangeboden. Ook verwelkomen ze (MKB) bedrijven die op zoek zijn naar groeifinanciering (waaronder WIINC en The GoodRoll).

Andere (inter)nationale crowdfunding platforms zijn:

https://nl.october.eu/
https://www.lenderspender.nl/
https://www.andersfinancieren.nl/
https://sameningeld.nl/
https://www.kapitaalopmaat.nl/
https://www.zonnepanelendelen.nl/
https://www.kickstarter.com/discover/countries/NL
https://www.voordekunst.nl/
https://www.zibinvestments.nl/
https://www.nxchange.com/en

Wilt u met uw opleiding of carrière starten in de wereld van financiële technologie? Of wilt u uw (fintech) onderneming of crowdfunding platform laten groeien?

We ondersteunen u graag met ons fintech netwerk en de talentenpools voor strategie, marketing, recruitment, tech, cyber security en data. Neem vrijblijvend contact op met een van onze experts.  


Mogelijk is dit ook interessant:

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}