Wat is verzekering technologie (insurtech)? En van welke disruptieve innovaties liggen verzekeraars wakker? Wat zijn de trends en ontwikkelingen waar verzekeraars angstig, gefrustreerd of zelfs boos van worden? Waar liggen de kansen voor (jonge) bedrijven in de verzekeringssector?

In deze gids krijgt u een introductie en geven we u hopelijk antwoorden op een aantal vragen, onduidelijkheden en onzekerheden die insurtechs brengen voor verzekeraars. Ook delen we hier een lijst met Nederlandse- en internationale insurtech bedrijven. 

We houden de ontwikkelingen in de gaten en geven deze gids regelmatig een update. Mocht u samen met ons netwerk aan gezonde, veilige en toekomstbestendige insurtech initiatieven willen bouwen, dan horen we graag van u.

Lees, leer en veel plezier…

Verzekering technologie (insurtech) Nederland

Wat is verzekering technologie (insurtech)? 

Verzekering technologie, in het engels Insurance technology (insurtech), verwijst naar alle bedrijven die technologie gebruiken om de verzekeringssector te innoveren. De term ‘insurtech’ omvat alles van rijgedrag-meters in auto’s tot apps waarmee u gemakkelijk kunt declareren.

Insurtech wordt veelal gebruikt om de klantreis van verzekerden te verbeteren. Voorbeelden hiervan zijn data-analyses, Artificial Intelligence (AI), Machine Learning (ML), Cyber Security, regelgeving technologie en chatbots.

Insurtech is ontstaan als alternatief en versterking op de gevestigde verzekeraars die vaak traditioneel opereren. Bedrijven in de insurtech spelen met hun producten dan ook in op de inefficiënties van oudere verzekeraars. Vandaag de dag wordt er vooral samengewerkt tussen insurtech startups, apps, platforms, marktplaatsen en grotere bedrijven om samen het aanbod te vernieuwen.

Overzicht soorten verzekeringen

Er zijn verschillende verzekeringen waarmee u uw dagelijkse risico’s kunt afdekken. Bij al deze verzekeringen is uiteraard disruptieve innovatie door technologische ontwikkelingen mogelijk.

Particuliere verzekeringen

 • Autoverzekering
 • Zorgverzekering
 • Aansprakelijkheidsverzekering
 • Bestelautoverzekering
 • Scooterverzekering
 • E-bikeverzekering
 • Inboedelverzekering
 • Opstalverzekering
 • Overlijdensrisicoverzekering
 • Rechtsbijstandverzekering
 • Reisverzekering
 • Veilig online verzekering
 • Woonverzekering

Zakelijke verzekeringen

1 Bedrijfsverzekeringen

 • Bedrijfsactiviteiten
  • Bedrijfs­aansprakelijk­heids­verzekering
  • Beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering
  • Cyberverzekering
  • Car- en montage­verzekering
 • Bedrijfsmiddelen
  • Bedrijfsgebouw­verzekering 
  • Bedrijfsschadeverzekering
  • Opstal-, goederen- en inventarisverzekering
 • Verkeer en vervoer

2 Personeelsverzekeringen

 • Verzuim­verzekering
 • Ziektewet-eigenrisicoverzekering
 • WGA-eigenrisico­verzekering
 • Collectieve WIA-verzekering
 • Anw-hiaat­verzekering of Anw-pensioen
 • Collectieve nabestaanden­verzekering
 • Expat­verzekering
 • Compagnonsverzekering
 • Zakelijke ongevallen­verzekering

3 Verzekeringen ondernemer

 • Arbeidsongeschiktheids­verzekering voor ondernemers
 • Collectieve nabestaanden­verzekering
 • Zakenreis­verzekering

Trends en ontwikkelingen insurtech

De verzekeringssector wordt geconfronteerd met snelle veranderingen. Dit heeft met name te maken met onderstaande trends en ontwikkelingen.

Nederlandse insurtech bedrijven 

Friss 

Friss ontwikkelt insurtech-software voor verzekeraars overal ter wereld. De belangrijkste producten van Friss zijn risico inschatting bij acceptatie, fraude detectie bij schade en compliance screening.

Insify

Insify levert verzekeringen voor ondernemers. Insify belooft simpele producten, snelle aanvragen en scherpe prijzen. De verzekeringen van Insify zijn 100% digitaal af te sluiten. 

Openclaims

Openclaims levert software oplossingen voor verschillende grote verzekeraars. Met de diensten van Openclaims is het mogelijk om naadloze trajecten te creëren voor schadeclaims en het reparatie proces.

Alicia

Alicia.insure biedt verzekeringen voor freelancers. De gepersonaliseerde en pay-per-use verzekeringen van Alicia zorgen voor een efficiënt en veilig verzeker proces. Door het online platform van Alicia kunt u zich binnen enkele seconden verzekeren en al uw declaraties online afhandelen.

Yezzer

Yezzer helpt zzp’ers en mkb'ers met het vinden van de best passende verzekering. Via Yezzer kunt u alle relevante aanbieders vergelijken. Daarbij heeft Yezzer extra diensten om u als ondernemer te helpen groeien.

Swift

Swift is een mobile-only verzekeringsplatform voor ondernemers en particulieren. Op basis van uw gegevens zoekt de app automatisch de beste verzekering die bij u past. Met de app heeft u al uw verzekeringen overzichtelijk op een rijtje. 

RISK

RISK is een softwareleverancier voor verzekeringsadviseurs en verzekeraars. Zo biedt RISK onder andere een online ‘vergelijk & sluit’ software die door verschillende adviseurs wordt gebruikt.

Fixico

Fixico is een platform voor het beheren van autoschade. Fixico is speciaal ontwikkelt voor ondernemingen die meerdere auto’s willen verzekeren. Via het platform van Fixico heeft u volledig inzicht in de verzekeringen en reparaties van uw auto’s 

Carepay

Carepay stelt mensen in staat efficiënt en transparant voor gezondheidszorg te betalen via een gebruiksvriendelijke online ‘gezondheidsportemonee’. Het platform is ontwikkeld door Nederlandse ondernemers en is actief in 3 Afrikaanse landen.

Insurtech bij de grootste verzekeraars

Achmea (Centraal Beheer, Interpolis, De Friesland, FBTO & Zilveren Kruis)

Innovatie is een belangrijk onderwerp voor Achmea. Zo is Achmea actief bezig met het ontwikkelen van nieuwe vormen van distributie en werken ze samen met externe partners. Via het Achmea Innovation Fund wordt veel geïnvesteerd in veelbelovende start-ups en scale-ups actief in insurtech.

Nationale Nederlanden Group

Om aan de klantbehoeften te voldoen is Nationale Nederlanden druk bezig met het innoveren en personaliseren van haar producten. Met het Strategic Transformation Office is de Nationale Nederlanden bezig met het verkennen en ontwikkelen van nieuwe concept en diensten. De oplossingen zijn voornamelijk gericht op de retail, zakelijke verzekeringen en platformen.

Aegon

Aegon ziet insurtech als belangrijk middel om de beste digitale oplossingen te leveren aan haar klanten. Om dit te bereiken investeert het bedrijf via Aegon Growth Capital in externe partijen actief in de insurtech.

Athora (ACTIAM, Reaal & Zwitserleven)

Athora innoveert met name op het gebied van klantgerichtheid en duurzaamheid.

CZ Groep (Just & Ohra)

Digitalisering en innovatie is bij CZ erg belangrijk en daarom investeert het bedrijf in verschillende apps, chatbots, wachtlijst bemiddelaars en online medische oplossingen. In deze uitgebreidere gids leest u meer over de innovaties bij de CZ Groep.

VGZ (Univé & Bewuzt)

Samen met zorgaanbieders en professionals zet VGZ zich in voor ontwikkeling van innovaties in de zorg en de verzekeringsbranche. Zo kunt u bij VGZ gemakkelijk via een app de zorgkosten declareren, uw verbruik zien en kunt u gemakkelijk betalen met iDEAL. 

Menzis

Menzis stimuleert nieuwe ideeën door te investeren via Capital Ventures. Ondernemers kunnen hun idee indienen via de innovatiebox van Menzis. Menzis onderzoekt vervolgens of een investering tot de opties behoort.

ASR Nederland

ASR zet zich vooral in op data en analytics. Op de afdeling Innovatie en Digitaal wordt namelijk veel gewerkt aan webanalyses, Business Intelligence, Data-driven Consultancy en Advanced Analytics. 

Internationale insurtech ondernemingen (actief in Nederland)

Lemonade

Lemonade biedt inboedel- en aansprakelijkheidsverzekeringen aan. De verzekeraar gebruikt kunstmatige intelligentie en chatbots om de meest passende verzekering te vinden. Claims worden snel uitbetaald en overgebleven geld wordt gedoneerd aan het goede doel.

Laka

Laka is een collectieve fietsverzekeraar uit Engeland. De verzekering van Laka is anders dan andere verzekeringen. Zo betalen klanten een maandelijks variabele bijdrage met een van tevoren bepaald maximum. De kosten van de verzekering is afhankelijk van het aantal claims dat er in de maand ervoor plaats zijn gevonden.

Zego

Zego is een voertuig verzekeraar voor particulieren en ondernemers. Bij Zego betaalt u alleen premie over een voertuig wanneer deze wordt gebruikt. De verzekeraar is dus ideaal voor ondernemingen met grote hoeveelheden voertuigen die niet altijd gebruikt worden.

Hippo

Smart home technologie, de Hippo home app en 'Hippo home care' diensten helpen u om mogelijke problemen in uw huis een stap voor te blijven. Bij smart home monitoring systemen kunt u denken aan lekkage sensoren, verbonden camera's, bewegingsdetectoren en slimme rookmelders. Lekkage sensoren helpen om lekken op te sporen voordat u overspoeld wordt met problemen. Verbonden camera's zorgen voor bescherming en bewegingsdetectoren helpen u uw huis te beveiligen. Slimme rookmelders zorgen voor brandveiligheid.

CB Insights Insurtech Top 50

Het business intelligence bedrijf CB Insights brengt elk jaar een lijst uit met internationale insurtech ondernemingen. De kans is groot dat deze insurtech bedrijven, apps, platforms, marktplaatsen en tools actief gaan worden in Nederland.

Zo.

Insurtech bedrijf starten of laten groeien naar €10m+ ARR? 

Wilt u samen aan gezonde, veilige en toekomstbestendige insurtech initiatieven bouwen? Of bent u opzoek naar frisse talenten op het gebied van ICT, Data Science, Cyber Security, AI & ML of performance marketing?

Neem vrijblijvend contact op met een van onze experts.

We verbinden u graag met de juiste professionals en partners in ons fintech netwerk en talentenpools.


Mogelijk is dit ook interessant:

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}