Regelgeving technologie (regtech), wat is dat? En wat zijn de toepassingen? 

Wat is het verschil met traditionele regelgeving? Wie zijn de belangrijkste spelers in de regtech markt? Welke kansen en bedreigingen zijn er in de toekomst voor (jonge) bedrijven?

De antwoorden op deze vragen en nog veel meer leert u in deze gids. Ook geven we deze gids regelmatig een update met nieuwe ontwikkelingen.

Heeft u objectieve keuzehulp nodig? Ontbreekt uw regtech? Of wilt u samen met ons fintech netwerk, talentenpools en consultancy groeien? We staan klaar om u verder te helpen. 

Lees, leer en veel plezier.

Regelgeving technologie

Wat is regelgeving technologie (regtech)? 

Regtech is een opkomende markt binnen de financiële technologie (fintech), die zich vooral focust op wet- en regelgeving. Met regtech worden opkomende technologieën toegepast om regelgeving processen te vereenvoudigen, te versnellen en beter te beveiligen. Regtech breidt zich uit over alle sectoren, waaronder financiële dienstverlening, detailhandel, kansspelen en gezondheidszorg.

Regtech bedrijven maken gebruik van technologieën zoals cloud computing, big data, AI, blockchain en cyber security. Ze worden gekenmerkt door de wendbaarheid en flexibiliteit die ze bieden bij veranderingen in de regelgeving. Het doel van deze regtech bedrijven is om het reguleren van wetten te automatiseren en de juridische rapportage nauwkeuriger te maken. De innovatieve software biedt aanzienlijke kosten- en tijdsbesparingen voor de financiële dienstensector en de toezichthouders.

Wilt u meer leren over regelgevingen, zoals AVG, Anti Money Laundering (AML), PSD2, PCI DSS-compliance, SCA compliance, WWFT (Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme), KYC (Know Your Customer), Sanctiewet 1977, Customer Due Diligence (CDD) en 3D Secure 2 (3DS2)? Bekijk dan eens deze gids over betaaltechnologie

Welke deelgebieden heeft regtech?

Legaltech

Legaltech is gericht op het ondersteunen en automatiseren van de werkzaamheden van juridische diensten. Legaltech helpt ondere andere met het vergemakkelijken van de randzaken van juristen, zoals dossierbeheer en het opmaken van juridische documenten. 

Ook kunt u denken aan de contracten levenscyclus, het kennismanagement, de documentcreatie, de contractonderhandelingen, het digitaal ondertekenen, de contract reviews, de privacy compliance, een juridisch klantenportaal en een juridische documenten shop. Ook biedt het advocatenkantoren de mogelijkheid om grote hoeveelheden data te analyseren.

Complytech

Complytech staat voor ‘compliance technology’ en wordt regelmatig als losstaande definitie gebruikt. Complytech helpt organisaties met het naleven van regels en het aanpassen aan nieuwe wetten. Het komt vaak voor dat de regels zo complex zijn dat ze onbedoeld overtreden worden.

Complytech bedrijven zijn gespecialiseerd in het automatiseren van wetswijzigingen in bedrijfsprocessen. Dit bevat bijvoorbeeld ook het op de hoogte brengen van klanten en medewerkers over de naleving van deze wetten. 

Suptech

Suptech staat voor ‘supervisory technology’. Dit deelgebied heeft vooral te maken met de technologieën die geïmplementeerd worden bij financiële toezichthouders, zoals de overheid. Deze technologieën automatiseren het toezicht op de markt, banken en andere financiële instellingen.

Monitortech

Monitortech ondersteunt bij het monitoren van de grote hoeveelheden data die bedrijven verzamelen van hun klanten en werkzaamheden. Hierbij wordt er gecontroleerd of de activiteiten van financiële instellingen of hun klanten geen regels overtreden. Financiële instellingen moeten namelijk op veel wetgevingen letten.

Wordt een rekening gebruikt om geld wit te wassen? Wordt er belastingfraude gepleegd? Of dreigt een klant zijn lening niet meer te kunnen betalen? Gezien de vele wetgevingen die er voor financiële instellingen bijkomen is dit haast onmogelijk om door mensen te laten controleren. Monitortech helpt bij het in kaart brengen en controleren van deze data.

Een aantal Nederlandse banken ABN AMRO, ING, Rabobank, Triodos Bank en de
Volksbank hebben hun krachten gebundeld onder de naam Transactie Monitoring Nederland (TMNL).

Reporttech

Reporttech bevat alle technologie die toegepast wordt op het rapporteren van activiteiten aan de autoriteiten. De financiële sector moet namelijk enorm veel informatie rapporteren aan toezichthouders. Zo moeten organisaties alle effectentransacties en kredietoverschrijdingen van klanten rapporteren aan de toezichthouders.

Daarbij vraagt de belastingdienst ook nog eens om veel informatie. Reporttech bedrijven ondersteunen bij deze processen door technologieën te ontwikkelen die de data verzamelen, automatisch sorteren en versturen naar de toezichthouders.

Risktech

Risktech bevat alle technologieën die helpen bij het risicobeheer van organisaties. Slimme technologieën ontnemen juridisch werk door financiële of juridische risico’s op te sporen in databases. 

Digitaal ondertekenen en identificeren

Voor digitaal ondertekenen en identificeren zijn er platforms. Onderteken- en identificatiemethodes in Nederland zijn DigiD, eHerkenning, iDIN, iDEAL, SMS, PKIoverheid, telefoon verificatie en paspoort verificatie. Meer weten? Bekijk dan eens deze gids met 27 platforms voor digitaal ondertekenen, identificeren en eHerkenning.

Regtech bedrijven voor compliance

Hyarchis

Hyarchis helpt organisaties meer grip te krijgen op hun compliance risico’s door slimme oplossingen te bieden voor hun klantdata. Met de AI-oplossingen van Hyarchis kunt u klantgegevens veilig opslaan en overbodige gevoelige klantgegevens gemakkelijk verwijderen. Ook heeft Hyarchis een tool die klantprofielen met een verhoogd risico opzoekt en meldt het wanneer benodigde gegevens van klanten missen. Met de diensten van Hyarchis blijft uw organisatie compliant met de AVG en andere wet regelingen.

Fourthline

Fourthline’s producten combineren een effectieve fraudeopsporing met een naadloze klantervaring. Zo biedt Fourthline naast hun 99,8% nauwkeurige fraude-opsporing, ook wettelijk conforme inlogtools.

Friss

Friss helpt verzekeraars met fraude opsporing bij schadeclaims en polisaanvragen. Hiermee kunnen verzekeraars een gezond portefeuille opbouwen en behouden. De tools van Friss zijn onder andere gespecialiseerd in de risico inschatting bij nieuwe klanten. Ook bieden ze een naadloze integratie met de kernsystemen van verzekeraars.

Regulatory Lab

Regulatory Lab helpt advocatenkantoren en belastingadviseurs te voldoen aan de eisen van Europese toezichthouders. Dit doen ze door volledige onboarding en het Wwft-proces (Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme) te beheren. De tools van Regulatory Lab ondersteunen bij de identificatie van cliënten, het opsporen van ongebruikelijke transacties en het controleren van de wettigheid van opdrachten. 

Blanco

Blanco helpt organisaties met het bijhouden van klantgegevens conform de Wwft, MiFiD en AVG.

Sentinels

Sentinels levert AML-transactiebewaking die risico's sneller detecteert. Gestroomlijnde workflows om efficiënte en zelfverzekerde compliance-beslissingen te nemen.

PrivIQ
PrivIQ biedt verschillende cloud oplossingen voor het verminderen van compliance risico’s met betrekking tot het opslaan van klantgegevens. De compliance dienst van PrivIQ biedt een volledig aanpasbaar compliance-programma voor gegevensbescherming. Hierdoor kunt u uit de wetten kiezen die u voor uw bedrijf relevant zijn.

Ruler
Ruler biedt software voor organisaties en dienstverleners actief in het juridische vak. Met Ruler heeft u een dashboard waarin alle risico’s voor het bedrijf overzichtelijk vermeldt staan.

ComplianceWise
ComplianceWise biedt compliance-oplossingen voor banken en financiële instellingen. De software van ComplianceWise is van hoge kwaliteit, dankzij automatisering en machine learning. De producten van ComplianceWise bieden een volledige oplossing voor witwas risico’s, transactie-monitoring en juridische rapportage.

CoorpID
CoorpID maakt het eenvoudig om informatie op te slaan en te delen met financiële instellingen en zakenpartners. De tools van CoorpID maken het makkelijker om nieuwe klanten te beoordelen en gegevens conform de wet op te slaan.

Dapas Software
Dapas Software is een IT-dienstverlener die accountants- en administratiekantoren helpt om meer grip te krijgen op hun werk- en riskprocessen. Dapas heeft onder andere tools om up-to-date te zijn met de huidige wet-en regelgeving, zodat berisping, boetes of niet-declarabele uren voorkomen kunnen worden.

The ROOM
ROOM biedt legaltech software voor fuseringsprocessen zoals transactiemanagement, documentatie en onderhandelingen. ROOM combineert hun jarenlange juridische fusering kennis met de nieuwste technologie. ROOM staat de fuserende organisatie het gehele proces bij. 

B.fine
B.fine levert diensten voor juridische rapportage aan financiële instellingen. De software en diensten van B.fine transformeren het inefficiënte rapporteer proces naar een effectieve keten.

Lynn Legal
Lynn Legal is een juridische AI robot (Lawyerbot).

Juriblox
Juriblox een een cloud platform voor legal tech toepassingen. Zowel Lynn Legal als Juriblox zijn bedrijven die voort komen uit ICTRecht.nl

Kycos
Kycos levert geautomatiseerde innovatieve oplossingen voor compliance.

Anonimizer
Met Anonimizer kunt u snel en veilig bestanden anonimiseren, zoals documenten, afbeeldingen en video's. De software gaat efficiënt om met uitzonderingen en u kan nabewerken met de Anonimizer Editor.

Regtech bedrijf starten of laten groeien naar €10m+ ARR?

Ondersteuning nodig met het laten groeien van uw regtech- of fintech onderneming naar €10 miljoen+ jaarlijkse terugkerende inkomsten (Annual Recurring Revenue ARR)? Wilt u een eigen regtech app, tool of bedrijf starten? Of bent u opzoek naar ICT-, cyber security-, marketing-, data science-, AI- of compliance talenten?

Neem dan eens vrijblijvend contact op met een van onze experts. We verbinden u graag met de juiste partners.

Enkele compliance functies waarbij we u zouden kunnen ondersteunen met recruitment zijn compliance officers (GDPR, PCI DSS en PSD2), Customer Due Diligence (CDD), Know Your Customer (KYC), Anti Money Laundering (AML), Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft), sanctiescreening, risk officers, fraude officers, data privacy en governance.

Veel voorkomende oplossingen die wij leveren zijn een architectuur assessment/concept/design, performance review, agile scrum methodiek, product discovery, impact mapping, user story mapping, specification by example, domain driven design, continuous integration/deployment, cloud en devops.

Technologieën die we veel gebruiken voor frontend, backend, fullstack development zijn Javascript, PHP, Python, Typescript, React (Native), Node.js, DynamoDB, AWS Amazon, open API's, Github, automated QA testing, Android en iOS.


Mogelijk is dit ook interessant:

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}