In deze gids leert u wat de Rabobank doet op het gebied van financiële tech innovatie, trends en fintech ontwikkelingen. Verder komt u meer te weten over de dochterondernemingen, nieuwe producten en innovatieve diensten van de Rabobank.  

Na het lezen van dit artikel zal u in de toekomst hopelijk slimmere keuzes maken betreffende online betalingen, fintech, bankingtech, fraude kwesties, risicobeheer, het milieu en uw bedrijfsactiviteiten.

Op Financieelsysteem, het platform voor financiële tech ondersteuning, zijn nog 1200+ andere fintech inzichten en trends gedeeld. Dus indien u meer wilt leren, neem gerust een kijkje. Veel leesplezier!

Rabobank financiële tech Innovatie (fintech) Nederland

Rabobank in het kort

De Rabobank is een Nederlandse bank met het hoofdkantoor gevestigd in Utrecht. In 1972 is de Rabobank ontstaan vanuit een fusie tussen de Coöperatieve Centrale Raiffeisen-Bank en de Coöperatieve Centrale Boerenleenbank. In 2016 is de interne structuur binnen de Rabobank verandert. Zo zijn alle 106 lokale Rabobanken en Rabobank Nederland gefuseerd tot één bank, genaamd de ‘’Coöperatieve Rabobank U.A.’’. In 2019 waren er nog maar 89 lokale Rabobanken, die 371 vestigingen beheren. De Rabobank bedient ruim 8,9 miljoen particuliere- en zakelijke klanten, waarvan 2 miljoen ‘’Leden’’ binnen Nederland.

Coöperatieve bank
De leden zijn, volgens Rabobank zelf, wat Rabobank echt doet onderscheiden van anderen banken. Zo heeft de Rabobank geen aandeelhouders, maar dus de leden. Dit betekent dat gemaakte winst niet met de aandeelhouders wordt gedeeld, maar dat er met hen wordt bepaald hoe en waar het gedeeltelijk in de maatschappij wordt geïnvesteerd. Dit gegeven wordt het ‘’Coöperatief dividend’’ genoemd. Hiermee worden landelijke en internationale projecten die anders niet van de grond zouden komen gefinancierd en gesteund. 

Rabobank is een coöperatieve bank met een missie; het werken naar een toekomstbestendige samenleving en het aangaan van grote maatschappelijke uitdagingen. In Nederland bedient de Rabobank particuliere- en zakelijke klanten. Wereldwijd ligt de focus op de food- en agrarische sector. De Rabobank gaat altijd uit van een uitgangspunt; ‘’samen bereiken we meer dan alleen’’.

Duurzame- en inclusieve samenleving
Rabobank streeft ernaar om bij te dragen aan positieve veranderingen. Zo zet de Rabobank zich in voor een duurzame- en inclusieve samenleving. Zoals hun uitgangspunt ook al doet luiden doen ze dit niet alleen. Samen met klanten en leden, eigen producten, kennis en netwerken wordt er gewerkt aan een betere wereld voor de toekomstige generaties. Deze toekomstige generatie kan, volgens Rabobank, worden onderverdeeld onder vijf thema’s;

 1. Banking4Food;

 2. Duurzaam ondernemen;

 3. Duurzaam wonen;

 4. Energietransitie;

 5. Financieel gezond leven.

Rabobank activiteiten

Rabobank is dus voornamelijk actief op het gebied van bankieren, vermogensbeheer, leasing, verzekeren en vastgoed. De Rabobank vindt dat een duurzame ontwikkeling van welvaart en welzijn een zorgvuldige omgang met natuur en leefmilieu vergt. Hieraan wil de Rabobank met haar activiteiten bijdragen. In totaal werken er bij de Rabobank Groep ruim 55.000 fulltime medewerkers (fte) verspreid over 40 landen. Wereldwijd worden er rond de 10 miljoen klanten bediend. Aan de hand van het ‘’tier 1-vermogen’’, behoort de Rabobank Groep tot de 30 grootste financiële instellingen ter wereld. 

Dochterondernemingen
Rabobank heeft een breed scala aan dochterondernemingen. Zo voert de Rabobank meerdere financiële merken op verschillende markten in verschillende landen. Te beginnen bij DLL. 

DLL is de vendor finance dochter van Rabobank. DLL biedt wereldwijd op activa gebaseerde financieringsoplossingen in diverse sectoren. DLL is actief in 30 verschillende landen samen met fabrikanten en hun erkende distributiepartners en zelfstandige dealers tot handelaren. DLL biedt financiële producten en diensten waarmee ze groei realiseren.

Obvion is een tweede dochteronderneming van Rabobank. Obvion verstrekt hypotheken en serviceproducten. Obvion richt zich op de samenwerkingen met onafhankelijke intermediairs. In totaal werken er bij Obvion ruim 600 fte. 

BPD is een Europese gebiedsontwikkelaar en tevens dochteronderneming van Rabobank. BPD heeft sinds de oprichting de bouw van ongeveer 350.000 woningen gerealiseerd. Vandaag de dag wonen er dan ook meer dan één miljoen Europeanen in de woonwijken waar BPD heeft bijgedragen. BPD is marktleider in Nederland en in Duitsland staat ‘’BPD Immobilienentwicklung’’ in de top 3 van woningontwikkelaars.

Een laatste dochteronderneming van de Rabobank die wij met u zullen delen is de Rabo Vastgoedgroep. De Rabo Vastgoedgroep bestaat uit een financiële holding en de onderdelen Bouwfonds Investment Management (Bouwfonds IM) en MAB Development Group. 

Rabo Foundation
Naast de dochterondernemingen heeft de Rabobank ook nog de Rabo Foundation. De Rabo Foundation is een impact financier die wereldwijd werkt aan positieve veranderingen, op economisch-, sociaal- en ecologisch vlak.

Zo investeert de foundation in organisaties die kwetsbare mensen perspectief bieden. In Nederland versterken ze sociale ondernemingen, zodat iedereen kan meedoen in de maatschappij. Wereldwijd biedt de foundation coöperaties van kleinschalige boeren toegang tot geld, kennis en afnemers.

De foundation is actief in 23 verschillende landen verspreid over 4 continenten. De Rabo Foundation is een onafhankelijke stichting. De Raad van Toezicht bestaat uit vertegenwoordigers van lokale Rabobanken en groepsonderdelen van Rabobank. 

Banken in fintech

Over de grootste banken schrijven we een gids met financiële tech trends en fintech ontwikkelingen, zodat we van elkaar kunnen leren. Deze gidsen worden op periodieke basis up-to-date gehouden, zodat u altijd op de hoogte bent van wat er speelt. Enkele banken die aanbod komen zijn: 

Rabobank financiële innovatie, labs en ventures

Rabobank innovatie

Zoals eerder besproken in dit artikel zet de Rabobank zich in voor een duurzame- en inclusieve samenleving. Een dergelijke samenleving kan niet worden gerealiseerd zonder innovatie. Daarom is Rabobank innovatie iedere dag bezig met innoveren. Dit gebeurt bijvoorbeeld door de verbetering van de dienstverlening, zoals de app en de website.

Rabobank Strategy & Innovation Hub
Maar wordt er ook gewerkt samen met klanten, leden, medewerkers en partners aan duurzame oplossingen voor de grote- en kleine uitdagingen in de samenleving. Deze innovaties monden uit naar nieuwe businessmodellen. Zo worden kansen onderzocht, gevalideerd en omgezet tot businessmodellen in samenwerking met het Strategy & Innovation Hub voor Particulieren, Bedrijven, Wholesale & Rural en De Lage Landen.

Hierbij zorgt de Rabobank er ten allen tijde voor dat de innovaties aansluiten op de eigen strategische prioriteiten. Dit betekent dat er wordt geïnvesteerd in innovatie op het gebied van financiële zelfredzaamheid, duurzaam groeien, duurzaam wonen en duurzame voeding. Deze strategische prioriteiten op het gebied van innovatie worden bepaalt door de innovation board, met ondersteuning van de Rabobank portfolio managers.

In-house innovatiestudio Innovation Factory
Om innovatie binnen Rabobank te versnellen, wordt er gebruik gemaakt van de in-house innovatiestudio Innovation Factory. Hier wordt advies, coaching, design & development vergeven om zo in interne Lean Startup teams de initiatieven door de innovatiefunnel te fungeren. Rabobank medewerkers hebben ook een brede kennis omtrent innovatie. Zo krijgen ze trainingen over innovatie skills, -kennis en -mindset en dergelijke onderwerpen.

Naast de Innovation Factory beschikt Rabobank ook over de Rabobank Tech Labs. De Labs identificeren opkomende technologische innovaties en doen onderzoek naar mogelijkheden omtrent deze innovaties gebaseerd op vier pilaren ‘’trendwatching’’, ‘’research’’, ‘’het lab waar onderzoek wordt gedaan’’ en ‘’support & advies’’.

Rabobank Frontier Ventures

De waardepropositie van Rabobank Frontier Ventures kan worden geformuleerd aan de hand van drie verschillende thema’s. Deze drie verschillende thema’s zijn ‘’Toegang tot klanten’’, ‘’Kennis & Netwerk’’ en ‘’Toenemen’’. 

Het eerste thema gaat over de ondersteuning die de Rabobank ventures bieden bij het internationaal benutten van de voetafdruk in de EU en Food & Agri-sector. Door gebruik te maken van de meer dan zeven miljoen retail- en vier miljoen wereldwijde Food & Agri-sector klanten, vindt de Rabobank ventures manieren om de distributiekracht te gebruiken om de juiste ‘’toegang tot de klanten’’ te geven.

Met meer dan 100 jaar ervaring binnen de bankensector heeft de Rabobank en Rabobank ventures een breed ‘’kennis en netwerk’’. Hierbinnen valt ook de expertise van de branche-experts en toegang tot de senior zakelijke sponsoren. 

Door de samenwerking met verschillende startups en intern opgebouwde ondernemingen, waarvan sommigen momenteel hun bedrijf opschalen als onafhankelijk label in de markt, is de weg vrijgemaakt voor het omarmen en inzetten van disruptieve oplossingen.

Rabobank digitale betalingen

“Online bankieren werkt fijn, u kunt steeds meer dingen zelf online regelen. Ook 'Inzicht' is een handige toevoeging voor meer overzicht.” ~ Rabobank 2021

De voordelen van de digitale betalingsmogelijkheden (Rabobank internetbankieren) voor de particulier kunnen als volgt worden geformuleerd;  

 • Altijd en overal toegang. Direct inzicht in al uw producten.
 • Online service. Vind online het antwoord op de meest gestelde vragen of neem contact op.
 • Inzicht in uw financiën. Krijg inzicht waar uw geld vandaan komt en waar het aan wordt uitgegeven.

Om u meer inzicht te verschaffen over de financiële positie van uw business, marktinformatie en branche specifieke kennis heeft de Rabobank het Rabo Business Banking geïntroduceerd. Hiermee kunt u met één veilige en ingelogde omgeving uw online bank producten en services gemakkelijk inzien en gebruiken.

Zowel ZZP’ers als MKB’ers hebben toegang tot het Rabo Business Banking. Zo kunt u voor uw bedrijf altijd en overal uw online zaken regelen. Als ZZP’er kunt u dagelijks bankzaken gemakkelijk op één plek regelen. Zo kunt u waar en wanneer u wilt veilig en flexibel online bankieren. Als MKB’er kunt u veilig overmaken, gemakkelijk medewerkers autoriseren of een koppeling maken met uw boekhoudpakket. Met Rabo Business Banking blijft uw business in beweging.

De tarieven voor Rabo Business Banking kunnen in de loop der tijd worden aangepast, maar voor een overzicht van de huidige kosten verwijzen wij u door naar de ‘’Online bankieren, dat doet u met Rabo Business Banking’’ webpagina. Hier wordt ook informatie weergegeven over de Rabo Business Banking Pro optie en de bijbehorende kosten.

Rabobank digitale financiën

Rabobank kredieten en credittech

Bij de Rabobank kunt u voor verschillende doeleinden leningen (credittech) aangaan. Een van de weinige uitsluitsels is een reden die voor een ongezonde (financiële) situatie kan zorgen. Bij de Rabobank wordt er dan ook enkel geleend met een verantwoord en gerust gevoel. Er wordt gekeken naar uw persoonlijke situatie en wat hier volgens de experts van de Rabobank een verstandige handeling bij is. 

Om meer te leren over waarvoor u kunt lenen, hoe u uw lening oversluit, wat verantwoord lenen is en dergelijke aspecten over lenen verwijzen wij u door naar de ‘’Geld lenen’’ webpagina van de Rabobank. 

Aan de hand van drie pijlers kan het geld lenen bij de Rabobank voor particulieren worden omschreven. Zoals zojuist vermeld wordt er dus gekeken naar uw persoonlijke situatie en wat voor lening hierbij past, de ‘’Persoonlijke Financiële Fit’’. 

Verder verkrijgt u dus ‘’Online inzicht in uw lening’’ via de Rabo App of Rabobank Online Bankieren. Hierin staat de voortgang van uw lening(en).   

Tenslotte zijn er ‘’Uitstekende voorwaarden’’. U kunt boetevrij versneld aflossen, er is mogelijkheid tot kwijtschelding bij overlijden en bij tijden van tegenspoed wordt er gekeken naar de mogelijkheden omtrent verzachtende omstandigheden. 

Bedrijfslening, krediet en lease
Ook voor ondernemers is het mogelijk een bedrijfslening, krediet en/of lease af te sluiten bij de Rabobank. Met een zakelijke financiering die bij u en uw bedrijf past wordt u klaargestoomd voor de toekomst. Samen met de adviseurs van de Rabobank kunt u binnen 15 minuten te weten komen wat u kunt lenen en hoeveel u per maand betaalt. Zo zijn er drie populaire financieringsoplossingen waar u uit kunt kiezen; 

 • Lease
  • Investeren in machines, apparaten en voertuigen
  • Tot 100% van aanschafwaarde
  • Eigen geld overhouden voor groei
  • Direct uw maandbedrag berekenen
 • Zakelijke lening
  • Investeren in panden, overnames en bedrijfsmiddelen
  • Vaste of variabele lasten
  • Vaste looptijd
  • Online aanvragen
 • Rekening courant krediet
  • Investeren in voorraden en debiteuren
  • Variabele maandlasten
  • Flexibele financieringsbehoefte
  • Online aanvragen

Rabobank verzekeren en insurtech

Bij de Rabobank kunt u uzelf ook nog verzekeren (insurtech) via Interpolis. De meest gekozen particuliere verzekeringen bij de Rabobank zijn;

 • Autoverzekering

 • Inboedelverzekering

 • Woonhuis (opstal)

 • Zorgverzekering

 • Reisverzekering

 • Overlijdensrisico 

 • Alles in één Polis 

Voor een overzicht van alle verzekeringen verwijzen wij u door naar de webpagina ‘’Alle Rabobank verzekeringen voor particulieren’’.

Rabobank bedrijfsverzekeringen
Ook heeft de Rabobank bedrijfsverzekeringen. Met de juiste bedrijfsverzekeringen zorgt u ervoor dat u onbezorgd kan blijven ondernemen.Als onderneming bent u niet verplicht om bedrijfsrisico’s af te dekken met zakelijke verzekeringen. Echter is het wel aan te raden. Wel is het als onderneming verplicht om een bedrijfsauto te verzekeren, een opstalverzekering af te sluiten en een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.  

Een bedrijfsverzekering is een zakelijke verzekering die u als onderneming kunt afsluiten om uw bedrijfsrisico’s te dekken. Zo is uw bedrijf beter beschermd in geval van schade en dekt u het risico op financiële klappen. Welke verzekeringen voor uw onderneming belangrijk zijn, is afhankelijk van een aantal factoren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld inventaris, rechtsbijstand etc. De meest gekozen bedrijfsverzekeringen bij de Rabobank zijn;

 • Arbeidsongeschiktheid

 • Bedrijfsaansprakelijkheid

 • Gebouwen

 • Rechtsbijstand

 • Bestelauto

 • Zakelijke auto 

Rabobank beleggen, investeren en investtech

Stilstand is achteruitgang, ook met de waarde van uw geld. Daarom kiezen steeds meer particulieren voor Rabobank beleggen om vermogen op te bouwen. Een vermogen waarmee dromen worden waargemaakt, van het kopen van uw droomhuis tot een auto. 

“Beleggen hoeft helemaal niet zo spannend en moeilijk te zijn als veel mensen denken. En hoe eerder u begint, hoe langer u de tijd hebt om rendement op te bouwen.” ~Rabobank

Bij de Rabobank is beleggen een zeer aantrekkelijke optie voor de particulier. Door de combi van risicobeheersing en wetenschappelijk onderbouwde beleggingskeuzes profiteren klanten/beleggers al jaren van solide resultaten bij Rabobank. Via de Rabo App heeft u altijd en overal inzicht in de kosten, rendement en opbouw van uw portefeuille. Ook nieuwe marktontwikkelingen leest u in de app. Met het ‘’Rabo Beheerd Beleggen’’ belegt u altijd op een duurzame manier. Gaat u zelf beleggen dan kunt u bij de Rabobank kiezen voor fondsen met een eigen duurzaamheidsbeleid, waarmee u zelf de duurzame focus kunt bepalen.

Indien u een oriëntatiegesprek over beleggen wilt maken met één van de Rabobank specialisten, dan verwijzen wij u door naar de ‘’afspraak maken’’ webpagina van de Rabobank. 

Zakelijk sparen en beleggen
Naast particulier kunt u ook zakelijk sparen en beleggen. Indien u een deel van uw besteedbaar inkomen overhoudt biedt de Rabobank diverse mogelijkheden om deze bedragen tijdelijk apart te zetten, te sparen voor een doel of om extra rendement te behalen. Ook voor stichtingen en verenigingen.

Als u geld apart wil zetten dan is de ‘’Rabo BedrijfsSpaarRekening’’ met een variabele rente misschien wel iets voor u. Deze rekening is ook geschikt om te sparen als vereniging, stichting en particuliere (pensioen)BV die geen winstoogmerk heeft en geen onderneming uitoefent.

Bij de Rabobank zijn er drie vormen van beleggen;

 • Rabo Beheerd Beleggen Basis
 • Rabo Beheerd Beleggen Actief
 • Rabo Beheerd Beleggen Exclusief

Als u een gedetailleerde uitleg wilt over de drie vormen van beleggen verwijzen wij u door naar de ‘’Zakelijk sparen en beleggen’’ pagina van de Rabobank. 

Rabo Investments
Tot slot nog wat over de Rabobank investeringstak. Een belangrijke speler binnen de Rabobank investeringstak is de ‘’Rabo Investments’’. Rabo Investments is de investeringstak van Rabobank, ondersteunend aan de missie van de Rabobank: Growing a Better World Together. Met kapitaal oplossingen ondersteund Rabo Investments de Nederlandse- en wereldwijde relaties van de Rabobank.

De eerder benoemde Rabo ventures maken deel uit van de Rabo Investments. Naast de Rabo ventures zijn de ‘’Rabo Growth Capital’’ en ‘’Rabo Fund & Co-investments’’ ook erg belangrijk. De Rabo Growth Capital is een omzet genererende ondernemingen met een sterke visie en groeiambitie op zoek naar kennis, netwerk en kapitaal. De Rabo Fund & Co-investments is een fund manager. Nederlandse fondsen en Food & Agri-fondsen wereldwijd op zoek naar een betrouwbare partner, die het fonds toegang tot kapitaal, kennis en een uitgebreid netwerk kan bieden.

Financiële tech ondersteuning nodig of een fintech vakspecialist worden?

Bent u geïnspireerd geraakt en zou u als online marketing, tech, cyber security of data specialist actief willen worden in de financiële tech wereld? En wilt u uw carrière een boost geven? Neem dan contact met ons op via de contactpagina of kijk op de vacaturepagina.

Houd Financieelsysteem in de gaten! Verkrijg meer kennis en blijf up-to-date door andere artikelen te lezen. Zo zult u in de toekomst slimmere keuzes maken betreffende online betalingen, fintech, fraude kwesties, risicobeheer, het milieu en uw bedrijfsactiviteiten.


Mogelijk is dit ook interessant:

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}