De vraag naar online dienstverlening wordt steeds groter. Om al deze diensten veilig aan te bieden, is er vanuit bedrijven en instanties steeds meer interesse in online verificatie.

Platforms voor digitaal ondertekenen en identificeren helpen hierbij.

In deze gids krijgt u een overzicht van deze platforms. Ook leren we u meer over termen, zoals PKIoverheid, eHerkenning en biometrische authenticatie voor identiteit.

Heeft u objectieve keuzehulp nodig? Ontbreekt uw platform in deze lijst? Of wilt u gezond, veilig en toekomstbestendig groeien samen met ons fintech netwerk, talentenpools en consultancy? Laat het ons weten. 

Laten we van start gaan...

Ondertekenen, identificeren en eHerkenning

Wat is digitale identiteitsverificatie?

Digitale identiteitsverificatie is een digitaal alternatief voor het controleren van de identiteit van een persoon. Zo’n digitale identiteit bevat tal van online karakteristieken over de persoon, zoals naam, geboortedatum, adres en BSN-nummer.

Digitale identiteitsverificatie is ideaal voor mensen en organisaties die online zaken willen doen met banken, verzekeraars en overheidsinstellingen. Digitaal ondertekenen en identificeren is een onderdeel van regelgeving technologie (regtech) en wetgeving technologie (legaltech). 

Wat komt er kijken bij digitaal ondertekenen?

Een digitale handtekening is een elektronische variant van een handgeschreven handtekening. Dit kan een gewone digitale handtekening zijn of een gekwalificeerde elektronische handtekening.

Een gewone digitale handtekening is de meest eenvoudige vorm van een digitale handtekening. Voorbeelden hiervan zijn het typen van een naam in een document of een ingescande handtekening op papier. Het risico op fraude bij deze variant is hoog. De handtekening is daarom alleen geschikt voor simpele overeenkomsten met een laag juridisch karakter. 

Een meer geavanceerde variant is de gekwalificeerde elektronische handtekening. Deze variant wordt gezet met een gekwalificeerd persoonsgebonden certificaat. Bij de gekwalificeerde elektronische handtekening kunt u er vanuit gaan dat de ondertekenaar degene is die moet ondertekenen. Deze handtekening heeft dan ook dezelfde juridische waarde als een ‘natte’ handtekening. Om een gekwalificeerde elektronische handtekening aan te maken kunt u een PKIoverheid-certificaat aanvragen bij een vertrouwde dienstverlener van de overheid.

Wat is PKIoverheid? 

PKIoverheid is de ‘public key infrastructure’ van de overheid waarmee digitale certificaten worden uitgegeven aan organisaties en personen. De PKIoverheid-certificaten worden gebruikt om vast te stellen of een systeem of persoon inderdaad is die hij zegt dat hij is.

Het PKIoverheid-certificaat is een computerbestand dat werkt als een digitaal paspoort. PKIoverheid-certificaten ondersteunen verschillende functies. 

  • Authenticatie: Als u een bericht verstuurt naar een gebruiker van uw diensten, weet de ontvanger dat het bericht daadwerkelijk van u komt. Ook kunt u personen toegang verlenen tot een afgeschermd deel van een website.

  • Versleuteling: Informatie en documenten kunt u versleuteld versturen via internet. Hierdoor beveiligd u deze informatie tegen inzage van derden.

  • Elektronische handtekening: Met de PKIoverheid-certificaten kunt u gekwalificeerde handtekeningen schrijven op risicogevoelige documenten. De lezer van het document kan met zijn programma controleren of het document daadwerkelijk door u ondertekend is.

Wat is eHerkenning? 

eHerkenning is een door de overheid ontwikkeld digitaal identificatiemiddel voor ondernemers en organisaties. Het is te vergelijken met DigiD.

Met eHerkenning kunt u veilig inloggen bij meer dan 500 verschillende dienstverleners, zoals Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Zorgregister, DigiMV, UWV werkgeversportaal, Mijn Belastingdienst Zakelijk, gemeenten en verzekeraars.

Leveranciers eHerkenning

U kunt eHerkenning aanvragen bij 6 erkende leveranciers.

Biometrische authenticatie voor identiteit 

Biometrische authenticatie is het verifiëren van iemands identiteit aan de hand van de karakteristieken van de persoon. Zoals vingerafdruk, een irisscan, een netvliesscan, gezichtsherkenning, hartslagherkenning, spraakherkenning, gebarenherkenning of DNA.

Biometrie wordt al een tijdje gebruikt voor het ontgrendelen van apparaten, apps of accounts. Dit zijn echter geen zaken die verbonden zijn aan uw identiteit. Toch zijn er voor identiteitsverificatie veel mogelijkheden om biometrische authenticatie te gebruiken.

Bijvoorbeeld als aanvulling op, of als complete vervanging van, identificeren met paspoorten of ID-kaarten.

Voor de toekomst kijkt de Nederlandse overheid naar de mogelijkheden om biometrische authenticatie te gebruiken als identificatiemiddel voor verschillende digitale processen.

Zo is het theoretisch mogelijk om de vingerafdrukken en pasfoto die opgeslagen staan op de chip van een identiteitsdocument, te gebruiken voor biometrische authenticatie. Deze kunnen op zijn beurt weer gebruikt worden als inlogmethode bij DigiD en eHerkenning.

Onderteken- en identificatiemethodes in Nederland

De populairste methodes om digitaal te ondertekenen en identificeren in Nederland zijn:

DigiD: DigiD wordt door de Nederlandse overheid instanties gebruikt om online iemands identiteit te verifiëren.

eHerkenning: Zoals eerder benoemd, wordt eHerkenning door de Nederlandse overheid gebruikt om de identiteit van ondernemers en organisaties te verifiëren.

iDIN/iDEAL: iDIN is een online identificatiemiddel ontwikkeld door de Nederlandse banken. Particulieren kunnen zich met iDIN identificeren bij een website. De persoon logt in bij zijn of haar bank, waarna de bank de persoonlijke gegevens doorgeeft aan het bedrijf. Deze methode kan ook handig zijn bij leeftijdsverificatie en het ondertekenen van documenten.

SMS: SMS wordt vaak gebruikt bij tweestapsverificatie op websites. De gebruiker dient eerst in te loggen met zijn of haar gebruikersnaam en wachtwoord. Vervolgens krijgt de gebruiker een SMS met een verificatiecode, die hij of zij moet invoeren om verder te kunnen inloggen. 

Gekwalificeerde PKI.

• Telefoon verificatie.

• Paspoort verificatie.

Platforms In Nederland

OneWelcome

OneWelcome is gevestigd in Amersfoort en is een Europese leverancier van cloudgebaseerd identiteitsbeheer en toegangsbeheer voor ondernemingen. Ze stellen organisaties in dynamische en gereguleerde sectoren in staat om klanten en zakelijke ecosystemen veilig te verbinden met hun online services. Ook ondersteunen ze bij eHerkenning en wachtwoordloos authenticeren.

ValidSign

ValidSign levert diensten voor rechtsgeldige digitale handtekeningen. ValidSign is te gebruiken voor het ondertekenen van contracten, offertes, koopovereenkomsten, polissen en andere documenten. De diensten van ValidSign zijn in vrijwel elke branche en bedrijfsproces te gebruiken.

ReadID

ReadID specialiseert zich in digitale verificatie via mobiele telefoons en NFC (Near-Field Communication). Met ReadID kunnen klanten via de ‘ReadID Ready app’ hun identiteitsgegevens naar bedrijven sturen die daar om vragen. Dit proces is erg gemakkelijk aangezien de app via NFC de gegevens op het identiteitsdocument scant. De app laat precies zien wat de gebruiker moet doen. Meer leren over NFC? Bekijk dan deze gids over NFC.

Evidos

Via Evidos kunt u digitale handtekeningen op een rechtsgeldige manier toevoegen aan documenten. De verificatiemethodes die Evidos ondersteunt zijn iDIN, ItsMe (België), PKI en DigiD. Naast digitale handtekeningen ondersteunt Evidos ook bij het controleren van identiteitskaarten.

Zynyo

Zynyo ondersteunt organisaties die tegen lage kosten contract processen willen digitaliseren. Zynyo biedt hierbij een onderteken-software in de vorm van een API aan. Zo is het gemakkelijk te koppelen aan het systeem van de organisatie. Naast rechtsgeldige digitale ondertekeningen biedt de software van Zynyo meerdere handige features om het ondertekenproces te versnellen.

PKIsigning

PKIsigning biedt onderteken oplossingen voor documenten met een hoog belang. Met het PKIsigning platform in de Cloud kunnen gebruikers een document zelf ondertekenen en daarna iemand anders uitnodigen om het te ondertekenen.

CM.com Sign

CM.com biedt onderteken- en identificatiesoftware onder de naam CM.com Sign. Met de software kunt u documenten rechtsgeldig ondertekenen en versturen. Ook biedt Sign ondersteuning voor iDIN, IBAN verificatie en tweestapsverificatie.

CreAim

CreAim biedt een tussenportaal voor de documentenstroom, communicatie en samenwerkingen tussen de organisatie, klanten en overheidsinstanties. Met YouSign kunnen gebruikers gemakkelijk documenten ondertekenen.

Stiply

Stiply biedt oplossingen voor rechtsgeldige digitale ondertekeningen. Stiply focust zich vooral op gebruiksvriendelijkheid en gemak zodat u zonder gedoe direct aan de slag kan.

Aangetekend mailen

Via aangetekendmailen.nl levert diensten voor digitale handtekeningen, aangetekend mailen en beveiligd mailen. 

Zivver

Zivver is een platform voor eenvoudig, slim en veilig online communiceren. Ze bieden diensten om veilig te emailen (Zivver Secure email), veilig bestanden te dragen (Zivver Secure File Transfer) en digitale handtekingen (Zivver Sign). 

SmartLockr

SmartLockr is een veilige en gebruiksvriendelijke oplossing voor het uitwisselen van uw gegevens. Zo zorgen ze ervoor dat u veilig kan mailen vanuit Gmail, Outlook in de browser en vanaf uw mobiele telefoon.

SignRequest

SignRequest is een veilige en juridisch bindende tool voor e-handtekeningen waarmee u en uw partners snel contracten en andere documenten kunnen ondertekenen. Zonder gedoe met printen, ondertekenen en scannen.

Platform in België

Itsme

Itsme is een manier om veilig identiteitsgegevens te delen en digitaal gekwalificeerd documenten te ondertekenen. De app van Itsme kan gebruikt worden om u te identificeren bij verschillende banken, verzekeraars, uitzendbureaus en overheidsdiensten. Itsme kunt u aanvragen als u over een Belgisch identiteitsbewijs en simkaart beschikt. U logt altijd met een vijf-cijferige code in.

Itsme biedt verschillende pluspunten voor bedrijven. Zo kunnen organisaties klanten snel identificeren via correcte informatie. Dit zorgt voor een sneller registratie proces, waardoor klanten van websites minder snel afhaken.

Onderteken- en identificatie portalen van banken

ING

Voor zakelijke klanten biedt ING ondersteuning voor digitaal identificeren en ondertekenen. Processen zoals inloggen, het identificeren van nieuwe klanten en het ondertekenen van documenten is volgens ING bij veel organisaties nog erg inefficiënt ingericht.

Rabobank

Met het ondertekenportaal van Rabobank kunnen organisatie hun klanten veilig en rechtsgeldig documenten laten ondertekenen.  Het onderteken portaal wordt speciaal ingericht voor uw onderneming. Via het portaal kunt u documenten digitaal ondertekenen. Vervolgens kunt u een linkje naar klanten sturen zodat zij in een beveiligde omgeving ook het document kunnen ondertekenen.

ABN AMRO

Voor digitaal ondertekenen maakt ABN AMRO gebruik van Ondertekenen.nl. Om een document te ondertekenen krijgt u een code van ABN AMRO, als u deze code invoert op de website van de bank, wordt u doorgestuurd naar Ondertekenen.nl. Hier kunt u het document ondertekenen. Het verificatie proces kan via iDIN, iDeal en DigiD.

Internationale platforms

Okta

Okta biedt Identity and Access Management (IAM) om arbeidskrachten en klanten te identificeren. Zo kunnen bedrijven hun werknemers, externen en partners beschermen en ondersteunen. Voor klanten kan er zo een frictieloos registratie- en login proces gecreëerd worden voor apps.

PingIdentity

PingIdentity biedt Identity and Access Management en klant-identificatie methodes voor financiële instellingen, de medische industrie en de detailhandel. 

DocuSign

DocuSign biedt onderteken oplossingen en identificatiemethoden voor digitale processen. DocuSign automatiseert het overeenkomsten proces en integreert met andere systemen.

ID.me

ID.me biedt diensten die mensen in staat stelt hun wettelijke identiteit online te bewijzen. Gebruikers van ID.me kunnen hun digitale identiteit gebruiken om toegang te krijgen tot overheidsdiensten, verzekeraars en meer.

Jumio

Jumio biedt identificatiemethodes voor organisaties en hun klanten.

Stripe Identity

Met Stripe Identity kunt u automatisch de identiteit van gebruikers wereldwijd bevestigen. Met de de diensten van Stripe kunt u met uw organisatie ID-documenten uit meer dan 33 landen veilig en vertrouwd verifiëren. Meer leren over Stripe? Bekijk dan eens deze Stripe gids.

Socure

Socure biedt identificatiemethoden en oplossingen tegen frauderisico’s.

Identificeren in Estland

Tot slot nog even iets over Estland en hoe ze daar voorop lopen met digitaal identificeren. Estland heeft een geavanceerd identiteitskaartsysteem ontwikkeld. Het wettelijke identiteitsbewijs met foto geeft toegang tot alle beveiligde e-services van Estland. Denk hierbij aan digitale handtekeningen en i-Voting. Ook is het te gebruiken om medische dossiers te controleren, belastingclaims in te dien en e-recepten te gebruiken.

Zo.

Samen een digitaal identiteitsbedrijf laten groeien?

Heeft u objectieve keuzehulp nodig? Wilt u uw identiteit- of fintech platform laten groeien? Een eigen platform voor digitaal ondertekenen en identificeren bouwen? Of heeft u extra personeel nodig op het gebied van ICTcyber securitydata sciencemarketing, AI en ML of compliance?

Neem vrijblijvend contact op met een van onze experts. We verbinden u graag met de juiste partners en professionals in ons groeiende fintech netwerk en talentenpools.


Mogelijk is dit ook interessant:

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}