Wereldwijd wordt huren steeds meer het nieuwe kopen. Ook vraagt het klimaatbeleid om minder CO2-uitstoot en alternatieve mobiliteit.

In ons dagelijks leven ervaren steeds meer mensen toenemende filedruk, dichtslibbende (binnen)steden en overvolle treinen tijdens de spits. Mede doordat veel mensen helaas hun mobiel in het verkeer gebruiken nemen de ongevallen alsmaar toe. 

Tegelijkertijd komen er steeds meer elektrische auto's, zelfrijdende auto's, deelscooters, deelfietsen en deelsteps. Ook ontstaan er steeds meer samenwerkingen tussen OV-apps, betaalapps en parkeerapps.

Voor bovenstaande problemen en ontwikkelingen biedt Mobility as a Service (MaaS) mogelijk gedeeltelijk een oplossing. Bent u nieuwsgierig naar wat Mobility as a Service is en hoe multimodaal reisadvies op maat werkt? Wilt u ook weten welke producten, toepassingen en trends er voor Mobility as a Service zijn?

De antwoorden op deze vragen leest u in deze gids…

Financieelsysteem ondersteunt u graag om gezonde, veilige en toekomstbestendige oplossingen te bouwen voor de uitdagingen met mobiliteit en technologie.

Mobility as a Service (MaaS)

Wat is Mobility as a Service (MaaS)? 

Mobility as a Service (MaaS) is een verzamelnaam voor alles wat software en technologie samenbrengt met (openbaar) vervoer. Bij MaaS gaat het vaak om apps waarmee gebruikers eenvoudig en snel hun reis van deur-tot-deur kunnen plannen. 

Het concept belooft bijvoorbeeld een verschuiving van persoonlijk autogebruik naar mobiliteit die wordt aangeboden als dienst.

Multimodaal reisadvies
Het aantrekkelijke aan MaaS is dat transportdiensten gezamenlijk te plannen zijn in één platform. Dit heet ook wel een multimodaal reisadvies.

Met multimodale reisplanners kunt u bijvoorbeeld een fiets huren om naar het treinstation te fietsen, met dezelfde app in- en uitchecken bij het station en na de treinreis een taxi bestellen voor de laatste kilometers. 

De 4 niveaus van MaaS

Mobility as a Service groeit erg snel. Waar het begonnen is als een alleenstaande dienst voor OV-bedrijven of autoverhuurders zijn er steeds meer mogelijkheden en diensten bijgekomen.

Tegenwoordig wordt er binnen de MaaS-industrie steeds meer gesproken over 4 niveaus. De alleenstaande dienstverleners worden gezien als niveau 0, dit zijn vaak apps of websites die alleen een overzicht geven van de diensten van één bedrijf, zoals NS of Hertz.

Niveau 1 ‘Integratie van informatie’: In niveau 1 wordt gesproken van dienstverleners die informatie van verschillende vervoerders integreren in één systeem. U kunt hierbij denken aan de reisplanners van Google, ANWB en Moovit.

Niveau 2 ‘Integratie van betalingen en boekingen’: Dienstverleners in niveau 2 leveren naast een reisplanner ook de mogelijkheid om te betalen voor de verschillende vervoerders. 9292 is bijvoorbeeld een app waar u alle OV-trajecten in één platform heeft, maar u ook e-tickets kunt kopen voor de verschillende vervoerders.

Niveau 3 ‘Integratie van het dienstenaanbod’: MaaS dienstverleners in niveau 3 leveren kortingen, abonnementen en bundels van de verschillende vervoerders. Een voorbeeld hiervan is de Whim App. Later leest u hier meer over. 

Niveau 4 ‘Integratie van maatschappelijke doelen’: Bedrijven zitten in dit niveau wanneer ze zich, naast de bovenstaande diensten, ook focussen op duurzaamheid, het verminderen van autogebruik of leen voertuigen willen promoten.

Openbaar vervoer (bus, metro, trein, taxi, deelfiets, deelscooter en deelauto)

In Nederland en België zijn er meerdere MaaS initiatieven waarmee u gemakkelijk uw reis van deur-tot-deur kunt plannen, boeken en betalen. Echter het integreren van het openbaar vervoer aanbod (bus, metro, trein, taxi, fietsverhuur en autoverhuur) verloopt nog moeizaam. Hierbij enkele voorbeelden...

NS

De NS-app geeft u de mogelijkheid om uw reis te plannen van deur tot deur. Ook checkt u eenvoudig waar bij u in de buurt een OV-fiets, deelscooter of deelauto te huur is. 

9292

9292-app is een reisplanner voor het openbaar vervoer. Via de app koopt u ook eenvoudig e-tickets voor de trein, bus tram en metro.

Moves

Met de Moves app kunt u uw gehele reis binnen één platform plannen. Moves biedt reizigers een flexibele keuze om van deur tot deur te reizen met een combinatie van vervoersmiddelen. Met Moves kunt uw OV-rit plannen, een taxi regelen, een deelauto reserveren of een leenscooter huren. Allemaal in één gratis app. 

Amaze Mobility

De Amaze-app biedt in één overzicht alle duurzame reisopties bij u in de buurt. In de app kunt u verschillende vervoersmiddelen, plannen, boeken en reserveren. Voor werkgevers biedt Amaze Zakelijk een slimme oplossing. Amaze Zakelijk houdt alle kilometers van uw bedrijf bij, waardoor u geen gedoe heeft met administratie en kilometervergoedingen.

Glimble

Glimble navigeert u van deur-tot-deur door middel van OV, leenauto’s, deel scooters en meer. De app van Glimble vertelt u welk vervoersmiddel u moet hebben, waardoor u niet hoeft te zoeken. Als u reist met het OV kunt u via de app in- en uitchecken en krijgt u een melding wanneer u moet uitstappen.

Gaiyo

Gaiyo heeft een breed aanbod aan vervoersaanbieders. Met Gaiyo kunt u zonder transactiekosten een parkeerplaats betalen en koopt u met korting treintickets. Gayo wordt gezien als goedkoopste parkeerapp en biedt de mogelijkheid om achteraf te betalen.

Goan!

Goan! is een reisapp voor de regio Twente. Met de app heeft u een overzicht van alle vervoersmiddelen in de buurt en ziet u in één oogopslag op welke manier u van A naar B kunt reizen in de regio Twente.

Turnn

Turnn is een reisapp speciaal ontwikkeld voor organisaties en hun medewerkers. Via Turnn heeft iedereen een overzicht van de slimste route voor werk gerelateerd vervoer. De app waarborgt persoonlijke voorkeuren, comfort en gemak. U bepaalt dus zelf met welk vervoer u reist. Reiskosten zijn gemakkelijk te declareren via de app.

Moveyou

Moveyou biedt MaaS oplossingen voor organisaties en overheden. Met de tools en technologie van Moveyou kunnen organisaties hun klanten van dienst zijn met slimme parkeerdiensten, brandstof betalingen, elektrische laadpalen of verkeersinformatie.

OVpay

OVpay is een initiatief van de Nederlandse OV-bedrijven om het reizen via OV gemakkelijker te maken. Met OVpay wordt beoogd om de OV-chipkaart te vervangen met in- en uitcheck mogelijkheden via betaalkaarten en mobiele apps. Zo hoeft u geen OV-chipkaart meer mee te nemen en hoeft u zich ook geen zorgen te maken of er wel genoeg geld op staat.

Mobility Concept

Mobility Concept biedt MaaS software voor werkgevers. Mobility Concept combineert bestaande mobiliteitsoplossingen met slimme eigen functionaliteiten tot unieke maatwerkoplossingen. Daarmee biedt u als werkgever uw medewerkers een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde.

Mobiliteitsfabriek

Mobiliteitsfabriek biedt MaaS Software voor organisaties, overheden en toeristen. Mobiliteitsfabriek maakt alle vormen van vervoer toegankelijk met een enkele kaart of app. Zo kunnen werkgevers bijvoorbeeld een persoonlijk pasje of app aan hun werknemers geven, waarmee ze gratis kunnen reizen met bepaalde OV-trajecten.

Aanvullende innovatieve diensten (parkeren, brandstof, boten en deelsteps)

Als aanvulling op Mobility as a Service zijn er verschillende apps die parkeren en tanken gemakkelijker en sneller maken. Ook komen er steeds meer innovatieve betaalapps door nieuwe betaaltechnologieën en regelgevingen, zoals de PSD2. In het buitenland worden deze aanvullende diensten steeds meer geïntegreerd in alles-in-één-apps. 

Parkmobile

Parkmobile biedt verschillende parkeermogelijkheden voor privé en zakelijk gebruik. Via de app van Parkmobile vindt u een parkeerplaats bij u in de buurt en kunt u parkeerplekken reserveren en betalen zonder naar een parkeerautomaat te moeten lopen.

Stadsparkeren

Via Stadsparkeren kunt u landelijk parkeren op straat en in de garage. Stadsparkeren heeft meerdere aangesloten parkeergarages. Bij deze garages kunt u zonder te hoeven stoppen in- en uitrijden op basis van kentekenherkenning.

Ease2pay

Ease2pay positioneert zich als goedkoopste parkeerapp van Nederland. De app biedt verschillende opties waardoor u gemakkelijk kunt parkeren. Met de app van Ease2pay kunt u ook tanken zonder in de rij te hoeven staan bij het tankstation.

Yellowbrick

Met Yellowbrick kunt u gemakkelijk en snel parkeren met uw mobiele telefoon.

ANWB Onderweg

ANWB Onderweg is een parkeerapp speciaal ontworpen voor ANWB-leden. ANWB Onderweg is een samenwerking met Yellowbrick.

MKB Brandstof

Met de Parkeren & Laden app van MKB Brandstof vindt u altijd een parkeerplek in de buurt. Voor elektrische auto’s laat de app beschikbare laadpalen zien.

4411

4411 is een parkeerapp met verschillende handige functies om uw reis zo gemakkelijk mogelijk te maken. Met de app van 4411 vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde parkeerplaats en kunt u de rest van uw reis plannen. Zo betaalt u met de 4411-app op afstand uw parkeerplaats en koopt u digitaal een bus-, tram- en treinticket. 

SMSParking

Met SMSParking kunt u parkeren met een app, SMS of de website van SMS Parking.

On the GO!

Met On the GO! kunt u tanken en parkeren met één app.

EasyPark 

Met EasyPark kunt u gemakkelijk parkeersessies plannen bij meer dan een miljoen parkeerplekken in Europa.

Flitsmeister

Met de app van Flitsmeister heeft u de mogelijkheid om in één app te navigeren en te parkeren. Flitsmeister herkent of u in een parkeerzone staat en vraagt na de rit of u een parkeeractie wilt starten.

TanQyou

Met de parkeerapp van TanQyou kunt u gemakkelijk en goedkoop parkeren via uw mobiele telefoon. Naast Automatische incasso biedt TanQyou ook betaalmethoden als Tikkie en Payconic.

Parkline

Parkline biedt verschillende diensten waarmee u gemakkelijk kunt tanken, parkeren en wassen. Via Parkline kunt u meerdere gebruikers beheren en factureren per afdeling.

Flowbird

Flowbird is een Belgische parkeerapp, waarmee u toegang heeft tot parkeerplaatsen in België en delen van Frankrijk.

Seety

Seety is een parkeerapp met verschillende diensten met betrekking tot parkeren. Zo kunt u gemakkelijk in 2 klikken betalen, kunt u zien of er ergens gecontroleerd wordt door de politie en vind u de goedkoopste parkeerplaatsen dankzij de interactieve kaart.

Rabo Wallet App

Met de Rabo Wallet App vindt u parkeerplaatsen in de buurt en betaald u direct via de app.

Blue Water App

Blue Water App is de parkeer app voor uw boot.

Naast de Mobility as a Service voorbeelden in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Groningen, Brussel, Antwerpen en Gent zijn er ook de nodige voorbeelden in Europa en wereldwijd. Daar leest u hieronder meer over...

Mobility as a Service (MaaS) voorbeelden in Europa en wereldwijd

Whim App

Whim is een Fins initiatief waarmee u verschillende vervoersmiddelen kunt vinden en uw reis in dezelfde app kunt plannen, boeken en betalen. Met Whim heeft u toegang tot al het openbare vervoer en lokale verhuurders in een stad. Momenteel is Whim in de Benelux alleen actief in Antwerpen.

Your Now

Your Now is een Duits mobiliteitsplatform waarmee u leenvoertuigen, auto’s en taxi’s kunt huren om van A naar B te komen. Daarnaast bied Your Now een oplaadnetwerk voor elektrisch auto’s. De labels van Your Now zijn onderverdeeld in Free Now (taxi), Share Now (deelauto's), Charge Now (oplaadnetwerk) en Reach Now (mobiliteit). 

Gojek

Gojek is een Indonesisch multi-service platform. Ze bieden onder andere mobiliteitsdiensten aan voor logistiek en transport. Hiernaast leveren ze ook diensten voor betalingen, eten, shoppen, zakelijk en entertainment. Gojek is actief in Indonesië, Vietnam, Singapore, Thailand en de Filipijnen.

Grab

Grab is een bedrijf gevestigd in Singapore dat zich specialiseert in mobiliteit. Naast mobiliteit biedt het bedrijf bezorging van eten en een digitaal betaalplatform.

Alipay en WeChat Pay

Internationaal, met name in China, wordt MaaS vaak gecombineerd met allerlei services, zoals lokale diensten, gemeentelijke apps en overige diensten. 

De Chinese ‘superapp’ Alipay speelt erg slim in op deze mogelijkheden.

Met de mobiliteitsdiensten van Alipay kunnen klanten gemakkelijk kaartjes voor het openbaar vervoer kopen. Ook kunnen taxi’s, fietsverhuur en autoverhuurders benaderd worden om vervoer te reserveren.

Vanwege de vele functionaliteiten van Alipay is het mogelijk om mobiliteit te combineren met verschillende betaaldiensten en overige lokale diensten. Zo kunt u bijvoorbeeld in dezelfde app medicijn bezorgservices regelen, bioscoopkaartjes kopen, een restaurant of hotelkamer reserveren en een toepasselijke route vinden.

Meer leren over Alipay van de Ant Group en Alibaba? Bekijk dan eens deze Alipay gids. Ook is Tencent met WeChat Pay aan het experimenteren met MaaS mogelijkheden. 

Top Mobility as a Service startups internationaal

Een handig overzicht van opkomende startups en scale-ups voor MaaS vindt u hieronder. De kans is grote dat deze al actief zijn in Nederland of dit in de toekomst gaan worden.

MaaS als onderdeel van Smart Cities

Mobility as a service wordt steeds meer een geïntegreerd onderdeel van slimme steden (smart cities). 

Hierin gaat MaaS samenwerken met open data, Internet of Things, slimme straatverlichting (Smart Street Lights), laders voor elektrische voertuigen, slimme huizen (smart homes), slimme energie (Smart Energy), verkeer beheer, slim parkeren (smart parking), publieke veiligheid, slimme omgeving (smart environment) en meer...

Uw eigen MaaS bouwen of laten groeien?

Samen met (young) professionals en partners bouwen we aan gezonde, veilige en toekomstbestendige MaaS oplossingen.

Heeft u interesse?

Neem dan eens vrijblijvend contact op met een van onze experts. 


Mogelijk is dit ook interessant:

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}