Internet of Things (IoT) is een verzamelnaam voor fysieke voorwerpen die met het internet verbonden zijn. Door de internetverbinding kunnen deze voorwerpen online gegevens verzamelen, verzenden en onderling uitwisselen. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij auto’s, smart-home-toepassingen en wearables.
Het aantal IoT-toepassingen groeit explosief en is breed toepasbaar. Denk bijvoorbeeld aan slimme verwarmingen, hartimplantaten die op afstand in de gaten gehouden kunnen worden of sensoren in auto’s waardoor verzekeringen de rij-gewoonte van de verzekerde kan volgen.
Naar schatting waren er in 2020 ruim 20 miljard apparaten verbonden met het internet. Daarbij heeft meer dan 65% van de bedrijven IoT-producten ingezet binnen de organisatie volgens dit onderzoek van Gartner.
Laten we eens naar de IoT ontwikkelingen voor financiën en betalingen gaan kijken…
IoT ontwikkelingen voor financiën en betalingen
Ook binnen de financiële dienstverlening speelt IoT een grote rol. Gezien de enorme hoeveelheid data in de sector ontstaan er snel nieuwe toepassingen.
Tot nu toe heeft vooral de verzekeringsbranche (Achmea, Centraal Beheer, Interpolis, De Friesland, FBTO, Zilveren Kruis, Nationale Nederlanden, Aegon, Athora, CZ Groep, VGZ, Univé, Menzis en ASR Nederland) het meest gebruik gemaakt van Internet of Things. Op het gebied van risicomanagement hebben verzekeraars meer inzicht gekregen in het gedrag van de consument en worden risico’s beperkt door betere beveiligingssystemen.
In de betaalsector wordt IoT vooral ingezet door banken (ING, Rabobank, ABN AMRO, Bunq, Van Lanschot Kempen, Volksbank en Triodos). Zo heeft de consument altijd toegang tot hun bankrekening en kunnen online betalingen gemakkelijk via bancaire betaalapps voltooid worden.
Eén van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van betaaltechnologie is Near Field Communication (NFC). Door deze technologie is het mogelijk om met allerlei fysieke voorwerpen contactloos te betalen. Vrijwel iedereen kan tegenwoordig contactloos betalen met bankpassen, mobiele telefoons en wearables, zoals horloges. Ook is het dankzij NFC mogelijk om te betalen met voorwerpen die niet digitaal zijn, zoals ringen, armbanden en stickers.
Internet of Payments (IoP)
De nieuwste ontwikkeling in de betaalsector is Internet of Payments (IoP). IoP is een verzameling van IoT-apparaten die zelf betalingen kunnen uitvoeren. IoP brengt nieuwe mogelijkheden voor consumenten en bedrijven om betalingen nog makkelijker te maken. In de praktijk zorgt dit voor bijzondere technologieën:
- Voertuigen die rechtstreeks de benzine bij tankstations kunnen betalen.
- Printers die in staat zijn om zelf inktcartridges te bestellen en betalen, wanneer de huidige voorraad opraakt.
- Tolsystemen die op basis van kenteken automatisch de bestuurder in rekening kan brengen.
- Winkelwagentjes in supermarkten welke het saldo van de boodschappen verzamelen en in rekening brengen aan de klant.
- Koelkasten die zelf de voorraad bijhouden en producten kopen wanneer ze op zijn.
De Amazon Dash Button was een klein elektronisch apparaat dat ontworpen was om gemakkelijk en snel producten te bestellen en te betalen.
De mogelijkheden van IoP zijn eindeloos. In veel gevallen kunnen de huidige IoP oplossingen alleen nog consumentengedrag nabootsen. Wanneer IoP wordt gekoppeld aan opkomende technologieën kunnen de mogelijkheden zelfs een stapje verder.
Een voorbeeld is een zelf rijdende auto die zelfstandig kan detecteren of het reparaties nodig heeft, zelf naar de garage rijdt en zelf betaald voor de service. Ter aanvulling zou het zelfs mogelijk zijn om de zelf rijdende auto de betaling te laten terugverdienen door zich te verlenen aan een app zoals Uber.
IoT Toepassingen voor ondernemers
Ook voor ondernemers zijn er veel toepassingen van IoT. Denk bijvoorbeeld aan een autoverhuurder die een chip plaatst in zijn auto’s om de locatie te achterhalen. Of een muizenval die aan schoonmaakbedrijf kan aangeven of de val open of dicht is. Verder bestaan er vooral veel IoT oplossingen voor de logistieke sector. De oplossingen versnellen logistieke processen en verminderen menselijke handelingen. Maar ook op financieel gebied kent IoT veel oplossingen voor ondernemers.
Zo heeft Trackinno het IoT gebruikt om een cloudservice te ontwikkelen waarmee organisaties gemakkelijker hun activa in de gaten kunnen houden. De tool helpt met het inschatten van levensduur en onderhoudsintervallen van apparatuur en gereedschap.
Voor organisaties heeft Amazon een slimmere versie van de Amazon Dash Button ontwikkeld; de Dash Smart Shelf. Dit apparaat meet aan de hand van gewicht hoeveel voorraad er op een stelling ligt. Wanneer dit gewicht onder een bepaald minimum komt, wordt er automatisch een nieuwe voorraad besteld en betaald. Naast Amazon zijn ook Apple, Google, Meta, Microsoft, Samsung, Ant Group en Tencent volop aan het experimenteren met IoT.
Wilt u met uw opleiding of carrière starten in de wereld van financiële technologie? Of wilt u uw fintech bedrijf laten groeien met strategie, marketing, recruitment, tech, cyber security of data diensten? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze experts.