Met een balanstotaal van €937 miljard (2020) is ING met afstand de grootste bank van Nederland. Dit gegeven heeft de prestigieuze bank niet zomaar behaald. Door de innovatieve denk- en werkwijze van ING Neo heeft het de status van vandaag de dag.  

In deze gids maakt u kennis met ING bankingtech innovaties, trends en fintech ontwikkelingen. We geven u een kort overzicht over wat ING is en hoe ze te werk gaan. U zal ook leren welke producten en functies ING op het gebied van financiële dienstverlening heeft.

Momenteel bevindt u zich op de website van Financieelsysteem. Samen met u en onze partners bouwen we een gezonde, veilige en toekomstbestendige samenleving.

Na het lezen van dit artikel zal u hopelijk in de nabije toekomst slimmere keuzes maken betreffende online betalingen, fintech, fraude kwesties, risicobeheer, het milieu en uw bedrijfsactiviteiten. Voor nu wensen wij u een fijne, leerzame en leuke tijd toe tijdens het lezen van dit artikel. 

ING financiële tech innovatie (fintech) Nederland

ING in het kort

ING is een internationaal actieve Nederlandse bank. ING (Wikipedia) levert financiële diensten zoals bankieren, digitale betalingen (internetbankieren), kredieten (credittech), verzekeren (insurtech), beleggen, investeren (investtech) en nog veel meer.  De klanten van de bank zijn particulieren, kleine- en grote ondernemingen, instellingen en overheden. 

ING is begonnen in 1881 als eerste bank die kleine bedrijven vooruit hielp. Voor ING ligt hier, naar eigen zeggen, hun passie. Met een benaderbare en positieve instelling willen ze vanaf de eerste dag mensen vooruit helpen. Inmiddels heeft de ING enorm veel positieve veranderingen gerealiseerd door middel van hun expertise, middelen en maatschappelijke positie. 

Niet alleen voor het bedrijfsleven staat ING paraat. Ook werkt ING voor een toekomst met een inclusieve economie en samenleving, waarin men financieel gezond is en iedereen kan meedoen. Volgens de ING maken mensen de samenleving. Door middel van het ING Nederland Fonds werkt ING naar deze inclusieve vorm van leven. Dit doet het ING Nederland Fonds door actief bij te dragen aan de samenleving waar hun klanten deel van uit maken. Dit past bij de ambitie om mens en bedrijf hun eigen ideeën en plannen voor een betere toekomst te realiseren, hoe groot of klein deze ook zijn.

De missie van het ING Nederlands Fonds is om de aangenaamste en best presterende maatschappelijke ondernemers te helpen starten, groeien en verduurzamen. Deze missie wordt aan de hand van drie thema’s bewerkstelligt:

 1. Iedereen digitaal mee laten en kunnen doen;

 2. Men is financieel gezond en zelfredzaam;

 3. Arbeid is voor iedereen beschikbaar.

Het ING Nederland Fonds werkt aan deze drie thema’s door partner te worden van een Nederlandse groep maatschappelijke ondernemers, genaamd de ‘’Club van 25’’.


ING activiteiten

Bij de ING Bank kunnen rekeninghouders, met behulp van het internetbankieren, hun saldo online inzien, geld overschrijven vanaf de eigen rekening en verdere bank gerelateerde zaken regelen. Dit kan via ‘’Mijn ING’’ (webbrowser) en met de ‘’Mobiel Bankieren App’’. De app heeft zo zijn beperkingen in vergelijking tot de webbrowser, maar volstaat met een 5-cijferige pincode ook voor overschrijvingen. 

Met ‘’Mijn ING Zakelijk’’ kunnen zzp'ers, het mkb, verenigingen of stichtingen snel en veilig internetbankieren. In Mijn ING Zakelijk kunt u eenvoudig online betalen en al uw administratie regelen. Binnen Mijn ING Zakelijk zijn er vele functionaliteiten, hierbij de belangrijkste functionaliteiten; 

 • Als vertegenwoordiger kunt u Mijn ING Zakelijk voor meerdere personen activeren en daarmee toegang geven tot uw rekeningen. 
 • Afschriften en overzichten downloaden;
 • Rekeningen toevoegen, verwijderen of opzeggen;
 • Limieten instellen of wijzigen;
 • Betaalpas aanvragen of instellingen wijzigen;
 • Efficiënter bankieren.

Voor verdere functionaliteiten binnen Mijn ING Zakelijk verwijzen wij u door naar belangrijkste functionaliteiten van Mijn ING Zakelijk.

In de Mobiel Bankieren App zijn ook diverse functionaliteiten die het online bankieren een stuk gemakkelijker maken. Hierbij de belangrijkste functionaliteiten;

 • De dagelijkse bankzaken overzichtelijk te vinden; 
 • Weergave van je rekeningen in de app;
 • Persoonlijke instellingen.

Verder beschikt ING over de functie om u gemakkelijk te kunnen laten betalen met uw eigen mobiel. U heeft zelfs keuze uit verschillende manieren van betalen, zo kunt u kiezen voor de manier de beste bij u past. De mogelijkheden zijn;

 • Apple Pay
  • Voor Iphone, Ipad en Apple Watch;
  • Gemakkelijk betalen via de Wallet van uw device;
  • Te gebruiken in winkels, apps en webshops.
 • ING Mobiel Betalen
  • Android devices;
  • Gemakkelijk betalen via de ING-app;
  • Te gebruiken in winkels.

De website van ING is één van de drukst bezochte websites van Nederland. Zo hebben  meer dan vijf miljoen rekeninghouders van ING internettoegang en kan het aantal website bezoeker oplopen tot meer dan één miljoen per uur. 

Naast het online internetbankieren beschikt ING ook over de betaalpas. Deze pas, die in juli 2013 onder de rekeninghouders verdeeld werd, is voorzien van een nfc-chip. Sinds april 2014 kan men zelfs contactloos betalen tot een bedrag van €25,00 met een maximum van €50,00. Hierna volgt een eenmalige betaling met pincode. 

ING Bank maakt onderdeel uit van de ING Groep, een grote financiële instelling met een balanstotaal van ruim 800 miljard euro. Bij ING Groep waren er in 2013 meer dan 60.000 werknemers actief. Van deze werknemers waren 16.000 in Nederland bij ING bank en 48.000 daarbuiten actief.

Banken in fintech 

Over de grootste banken schrijven we een gids met financiële tech trends en fintech ontwikkelingen, zodat we van elkaar kunnen leren. Deze gidsen worden op periodieke basis up-to-date gehouden, zodat u altijd op de hoogte bent van wat er speelt. Enkele banken die aanbod komen zijn: 

ING financiële innovatie, labs en ventures

ING innovatie via ING Neo

Zoals eerder benoemd is, streeft ING ernaar om mensen vooruit te helpen. Het verbeteren van levens is dan ook voor ING erg belangrijk. Maar dit gaat natuurlijk niet zomaar. Om mensen vooruit te helpen moet ING innoveren. Voor ING betekent innovatie niet enkel bijvoorbeeld het maken en verbeteren van de nieuwste gadgets. Bij ING betekent innoveren het creëren van een onderscheidende ervaring voor klanten.

Zo wordt ING erkend als één van de meest innovatieve bedrijven door Forbes Magazine. ING heeft verschillende manieren om ideeën om te zetten in producten en diensten die de klant echt nodig dient te hebben. Deze bestaan uit interne innovaties met behulp van het innovatiefonds van €25 miljoen van de bank, investeringen in- en samenwerking met financiële technologie (fintech) bedrijven via ‘’ING Ventures’’ (hier lees je later meer over). En tenslotte de unieke innovatiemethode van ING ‘’PACE’’, die meer dan 10.000 medewerkers heeft opgeleid.

Verder heeft ING verschillende ‘’ING Labs’’ (hier later meer over) gevestigd in vier steden over de gehele wereld (Amsterdam, Brussel, Londen en Singapore). Hier worden nieuwe bedrijven gebouwd en gevalideerd. Door de kennis en het netwerk van ING te combineren met die van anderen. 

Om de snelheid en impact van de innovaties van ING te optimaliseren worden alle innovatieactiviteiten in één bedrijfsonderdeel verduurzaamt. Dit bedrijfsonderdeel heet ‘’ING Neo’’. ING Neo innoveert voor zowel klanten als ING zelf. 

ING (Bank, Ventures, labs en Neo) is actief op zoek naar mogelijkheden om de klantbehoefte te optimaliseren op het gebied van;   

 • Huisvesting

 • Handel

 • Uitlenen

 • Financiële gezondheid

 • Veilig en conform

ING Labs

‘’ING Labs gebruikt de kennis en het netwerk van ING om producten en bedrijven op de markt te brengen.’’ ~ING Labs

ING Labs is ten allen tijden bezig met het bedenken van nieuwe manier om dingen sneller, beter en goedkoper te maken. Zelfs buiten het bankwezen om wordt gewerkt zodat de behoeften van de klant beter kan worden bedient, door middel van oplossingen die de uitdagingen aangaan. 

De ING Labs in Londen en Brussel werken samen met scale-ups die passen bij de innovatiedoelstellingen. De Labs helpen deze scale-ups om hun waardeproposities verder te ontwikkelen. De ING Labs in Amsterdam en Singapore functioneren als incubators voor de eigen initiatieven van ING en streven naar de creatie van levensvatbare bedrijven.

ING Ventures

ING Ventures is een fonds van €300 miljoen, dat naast het bieden van ondersteuning bij de versnelling van de innovatiestrategie van ING, ook ondernemers helpt met praktische ondersteuning, knowhow, schaal expertise en toegang tot distributienetwerken. 

Ventures voegt waarde toe door toegang te bieden tot een breed en internationaal distributienetwerk van 40 miljoen klanten verspreid over 41 verschillende landen. Verder bieden ze kwalitatief hoge product- en marktkennis. Zo wordt de ondernemer geholpen het bedrijf op te blijven schalen. Tenslotte wordt er een hands-on ondersteuning geboden bij operationele uitdagingen, bedrijfsvoering en corporate governance. 

ING Ventures is de ‘’durfkapitaaltak’’ van ING die minderheidsinvesteringen doet in beginnende bedrijven met een strategische relevantie binnen ING. Ventures richt zich op de disruptieve technologieën die invloed hebben op activiteiten van ING. Verder geeft het klanten en cliënten van ING toegang tot de meest relevante en beste diensten in hun klassen. 

ING digitale betalingen

Zoals eerder omschreven is er de mogelijkheid om zowel particulier als zakelijk digitale betalingen te doen. Bij een bank wordt dit ook wel internetbankieren genoemd.

Voor particulieren en digitaal bankieren kunt u hier terecht. Als u aan de slag wil gaan met zakelijk internetbankieren klik dan hier. En om te betalen met je mobiel kun je meer informatie op deze pagina lezen.  

ING digitale financiën

Globaal gezien bestaan de digitale financiën van ING uit kredieten (credittech), verzekeringen (insurtech) en beleggen (investtech). 

Hieronder geven we u daar meer informatie over.

ING kredieten en credittech

Bij ING kan een particuliere krediet (lening) worden aangevraagd. Als u een lening aanvraagt dan is uiteraard een goed gevoel belangrijk en daar is ING zich bewust van. Het zorgeloos lenen is iets waar ING dan ook voor staat en pleit. Dit standpunt van ING wordt als volgt in de praktijk toegepast;

Indien u geld wilt lenen en een persoonlijke lening gaat starten bij ING, dan moet u allereerst een vrijblijvende offerte aanvragen. Op dit moment bent u nog nergens aan vastgebonden. Aan de aangevraagde offerte van ING zit een persoonlijke rente verbonden. Indien u akkoord gaat met deze rente, zal ING de door u ingevulde gegevens nagaan om vervolgens, als ING zelf ook akkoord gaat, tot een leenovereenkomst te komen. 

Het bijbehorende leenbedrag zal binnen twee dagen op uw betaalrekening staan. U kunt dan direct het bedrag gebruiken. Dit bedrag zal maandelijks aan de hand van een vast termijnbedrag worden afgelost, dit termijnbedrag bestaat uit een aflossing- en rente tarief. Extra aflossen is natuurlijk altijd een mogelijkheid en wordt zelfs gestimuleerd. Door extra af te lossen is de lening namelijk sneller afbetaald, wat betekent dat er minder rente hoeft worden betaald. 

Het rentetarief wordt bij ING aan de hand van uw persoonlijke situatie bepaald. U betaalt bij ING een vaste rente die geldt voor de gehele looptijd van uw lening. Bij het bepalen van dit rentetarief houdt ING rekening met algemene factoren en factoren die op uw persoonlijke situatie betrekking hebben. Hierbij kan worden gedacht aan bijvoorbeeld het leendoel, de hoogte van het leenbedrag en dergelijke factoren.

Hoe hoger het risico is dat u een lening niet terug kan betalen, hoe hoger de kosten voor ING zijn. Deze kosten worden doorberekend in de rentetarieven. Dit betekent dat een hoger risico zorgt voor een hoger rentetarief en vice versa. Dit kan er dus in resulteren dat de ene klant voor hetzelfde leendoel, leenduur en kredietbedrag een hoger rentetarief heeft dan een andere klant.   

Voor een zakelijke lening kunt u ook terecht bij ING. Met een zakelijke lening bij ING financiert u eenvoudig. U leent een nader te bepalen bedrag en betaalt deze met rente terug in delen die van te voren worden afgesproken. Bij ING zijn er vier opties betreffende zakelijke leningen; 

 1. De Rentevastlening;

 2. Een financiering met staatsgarantie;

 3. De Euribor Optimaal Lening;

 4. De Groenfinanciering.

De zakelijke adviseurs van ING kunnen u ondersteunen in het maken van een keuze door middel van een gesprek. Ook indien u verdere investeringsplannen en een kredietbehoefte heeft, van meer dan €250.000, dan kunt u ten allen tijden contact met hen opnemen. 

ING stelt wel enkele voorwaarden bij het aangaan van een investering. Zo wit ING zekerheid door middel van;

 • Een verpanding van uw bedrijfsuitrusting, vorderingen en tegoeden;  

 • Bij de aanschaf of verbouwing van uw bedrijfspand een hypothecaire inschrijving; 

 • Hoofdelijke aansprakelijkheid bij een vof of maatschap; 

 • Mogelijke borgstelling van u, uw partner of dergelijke bij een bv; 

 • Als u meerdere bv’s heeft kunnen deze ook aansprakelijk worden gesteld.

Voor een gedetailleerde uitleg en verdere informatie betreffende de soorten leningen en de voorwaardes die hieraan vastzitten, verwijzen wij u door naar de zakelijke financiering pagina van ING

ING verzekeren en insurtech

Uiteraard heeft u de mogelijkheid om u als particulier te verzekeren bij de ING. Zo kunt u uw verzekeringen, naast uw bankzaken, in de ING App en MIJN ING overzichtelijk bijhouden. U heeft altijd uw polis bij de hand en bij schade 24 uur per dag professionele hulp. 

Bij ING zijn er acht verzekeringen voor de particulier. Autoverzekering, woonverzekering, mobielverzekering, CZdirect zorgverzekering, reisverzekering, rechtsbijstandverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, studentenverzekering (inboedel-, ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering).

Bent u elders verzekerd en wilt u overstappen naar ING, maar heeft u hier ondersteuning bij nodig? Dan kunt met behulp van de ING overstap hulp direct, snel en gratis aan de slag.

Naast de particuliere verzekeringen verschaft ING ook de zakelijke verzekeringen. Met het Zekerheidspakket van Nationale-Nederlanden bent u verzekerd voor de schaderisico’s van uw bedrijf, van bijvoorbeeld schade tot diefstal en aansprakelijkheid.

ING beleggen, investeren en investtech

Om geld te laten groeien is beleggen altijd een optie en misschien is het ook wel iets voor u. ING maakt beleggen toegankelijk en begrijpelijk voor iedereen. Zo kunt u met de ‘’Zelf op de Beurs’’ functie altijd en overal zelf beleggen. Al meer dan 400.000 Nederlanders zijn u voorgegaan. 

Met een ING beleggingsrekening heeft u geen transactiekosten voor online verkopen van fondsen en trackers, kunt u in een wereldwijd assortiment vanuit de app beleggen en dit alles veilig en vertrouwd vanuit uw eigen bank. Verder krijgt u direct en kosteloos toegang tot de kennis van de experts van het ING Investment Office

Indien u zelfstandig beleggingsbeslissingen wilt nemen. Ww vermogen wilt laten groeien of extra inkomen wilt genereren. Dan hoop ik dat u zich bewust bent dat u ook geld kunt verliezen door beleggen en alleen belegt met geld dat u niet op de korte termijn nodig heeft. Zo ja,  dan is Zelf op de Beurs iets voor u! 

Naast het persoonlijk beleggen kunt u natuurlijk ook altijd beleggen via uw onderneming of grootzakelijk beleggen. Voordat u begint met beleggen vanuit de onderneming moet u nagaan of u het geld waarmee u wilt beleggen niet nodig heeft in de periode waarin u belegt. Ook moet u uw beleggingsdoel vaststellen, de risico’s inperken tot hoever u wilt gaan en u moet uw financiële positie goed in kaart brengen. 

Financiële tech ondersteuning nodig of een fintech vakspecialist worden?

Bent u geïnspireerd geraakt en zou u als online marketing, tech, cyber security, AI of data specialist actief willen worden in de financiële tech wereld? Of wilt u uw carrière een boost geven?

Neem dan contact met ons op via de contactpagina, kijk op de vacaturepagina, check de fintech opleidingen of ontdek de verschillende fintech carrièrepaden. Bent u opzoek naar fintech talenten? Bekijk dan eens de fintech recruitment pagina of sluit u aan bij ons fintech netwerk en de talentenpools. 

Blijf up-to-date. Houd Financieelsysteem goed in de gaten en ontvang de laatste financiële tech trends. 


Mogelijk is dit ook interessant:

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}