Bent u geïnteresseerd om aan de slag te gaan met een ICT opleiding, (afstudeer)stage, traineeship of baan? Of wilt u meer ICT-, Cyber Security, marketing en Data Science personeel aannemen voor uw (fintech) onderneming? Dan is deze gids mogelijk handig voor u. 

Het tekort aan ICT personeel is al jaren een bekend probleem op de Nederlandse arbeidsmarkt. Veel bedrijven zien hun groei dan ook belemmerd worden door het tekort aan ICT-personeel. De mogelijkheden met een ICT opleiding zijn dan ook groot. Zeker bij fintech bedrijven in Nederland, België en wereldwijd

Ontdek hier een uitgebreide lijst van ICT opleidingen met diploma's op HBO en WO niveau in Nederland. We houden de ontwikkelingen en nieuwe opleidingen in de gaten, zodat u altijd op de hoogte bent van alle opleidingen. Mist er een opleiding of instituut? Laat het ons weten in de reacties onderaan deze gids en wij voegen haar voor u toe. 

Laten we van start gaan...


Inhoudsopgave

ICT Opleidingen

Wat is informatie- en communicatietechnologie?

ICT staat voor informatie- en communicatietechnologie en is een vakgebied dat zich bezighoudt met informatiesystemen, telecommunicatie en computers.

Een ICT’er is vooral bezig met het ontwikkelen en beheren van systemen, netwerken, databases, games of websites. Met ICT kunt u in allerlei branches terecht. Zo zijn er vooral veel toepassingen op het gebied van logistiek, energie en financiële technologie.

Informatica en informatiekunde

Binnen de ICT zijn informatica en informatiekunde twee belangrijke onderwerpen.

Informatica is een verzamelnaam voor de wetenschap van het ontwikkelen en verbeteren van computerprogramma’s en systemen. Informatiekunde is meer praktijkgericht en gaat in op de manier waarop organisaties en mensen deze technologieën kunnen toepassen.

Trends en ontwikkelingen bij ICT opleidingen

De ICT wereld verandert constant en daarmee ook het aanbod van de ICT opleidingen. Met name cyber security is een belangrijk onderwerp. Aanvallen door criminele hackers komen steeds meer voor. Veel opleidingen zetten dan ook in op cyber security programma’s en vaardigheden zoals blockchain en ethical hacking.

Naast cyber security wordt er door HBO’s en WO’s ook steeds meer ingezet op data science, cloud, digitale ethiek, AI en Machine Learning.

Enkele veelvoorkomende banen met een ICT opleiding zijn product owner, product manager, customer journey specialist, frontend developer, backend developer, fullstack developer, systeem architect en devops experts.

Bedrijven waar ze altijd opzoek zijn naar ICT personeel zijn deze fintechs, betaalsystemen en betaalapps. Uiteraard zijn ook alle grote financiële instellingen opzoek. Denk hierbij aan banken (INGABN AMRORabobankBunqVan Lanschot, Volksbank, Triodos, Revolut en N26) en verzekeraars (Achmea, Nationale Nederlanden, Aegon, Athora, CZ Groep (Just en Ohra)VGZ (Univé en Bewuzt)Menzis en ASR Nederland).

HBO ICT opleidingen met diploma's

Fontys | HBO ICT

Fontys biedt een 4-jarige HBO-bachelor in de ICT. Tijdens de opleiding leert u stevige basiskennis over verschillende ICT-onderwerpen. Vanaf het tweede jaar kunt u kiezen uit verschillende profielen, zodat u zich kan specialiseren in de ICT. Fontys biedt deze opleiding in het Nederlands aan.
https://fontys.nl/Studeren/Vind-een-passende-opleiding/HBO-ICT.htm

Ook is er een Engelse variant voor deze opleiding.
https://fontys.edu/Bachelors-masters/Bachelors/Information-Communication-Technology-Eindhoven.htm 

Fontys | AD-ICT

AD-ICT is een Nederlandstalige Associate Degree in de ICT. De opleiding duurt 2 jaar, waarin u een brede oriëntatie krijgt op het ICT-vakgebied. In de loop van het eerste semester is er de mogelijkheid om te specialiseren in één van de vijf profielen.
https://fontys.nl/Professionals-en-werkgevers/Opleidingen-en-cursussen/AD-ICT.htm

Fontys | Master Digital Technology Engineering

Op deze master specialiseert u zich op het gebied van software, hardware, AI, machine learning en data analyses. De opleiding duurt 2 jaar en is in het Engels.
https://fontys.edu/Bachelors-Masters/Masters/Master-Digital-Technology-Engineering.htm

Avans | Business IT & Management 

De HBO opleiding Business IT & Management is een combinatie van bedrijfskunde en ICT. U leert hoe u bedrijfsprocessen met ICT verbeterd. Verder ontwikkeld u zich op het gebied van management, communicatie en methodisch handelen. De opleiding is zowel voltijd als deeltijd te volgen.
https://www.avans.nl/studeren/opleidingen/business-it--management/voltijd

Avans | Informatica 

Avans Informatica is een vierjarige HBO-bachelor. Tijdens de opleiding leert u alles over systemen, databases, bedrijfsprocessen en software architectuur. De opleiding is te volgen in deeltijd en voltijd.
https://www.avans.nl/studeren/opleidingen/informatica/voltijd

Avans | Informatica Associate degree

Informatica Associate degree is een verkorte versie van bovenstaande bachelor. Tijdens de opleiding wordt u opgeleid tot programmeur en leert u hoe software ontwerpt en ontwikkelt. De opleiding duurt twee jaar en is voltijd en deeltijd te volgen.
https://www.ad-academie.nl/opleidingen/informatica

Avans | Technische Informatica

Bij de opleiding Technische Informatica leert u hightech oplossingen te bedenken voor apparaten en ontwikkelt u software voor de besturing van elektronische systemen. De opleiding duurt vier jaar.
https://www.avans.nl/studeren/opleidingen/technische-informatica/voltijd

Avans+ | Master of ICT and Business Innovation (MBI)

De opleiding MBI is voor professionals die zich willen doorontwikkelen in de ICT. Met de opleiding leert u ICT-ontwikkelingen toe te passen om een bijdrage te leveren aan organisatiedoelstellingen. 
https://avansplus.nl/opleidingen/management-bedrijfskunde/it-management/master-of-ict-and-business-innovation-mbi

Avans+ | Bachelor cyber security

De bachelor cyber security is een twee jaar durende opleiding waarin u zich specialiseert in de richting van de cyber security. De opleiding is alleen relevant voor professionals met ervaring in de ICT.
https://avansplus.nl/opleidingen/ict/bachelor-software-engineer/bachelor-cyber-security

Avans+ | Bachelor software developer

Op deze opleiding leert u actief te blijven met de laatste technologische trends en deze te vertalen naar praktische bruikbare toepassingen in uw organisatie. De opleiding duurt twee jaar en is voor professionals die actief zijn in de software ontwikkeling.
https://avansplus.nl/opleidingen/ict/bachelor-software-engineer/bachelor-software-developer

Avans+ | Back-end development
Back-end development is een module van tien weken waarin u leert om back-end technologie te vertalen naar bruikbare toepassingen binnen uw bedrijf.
https://avansplus.nl/opleidingen/ict/mobile-development/back-end-development

Avans+ | Blockchain
Deze opleiding is een postbachelor module van tien weken waarin u leert over blockchain. De sleutelconcepten van blockchain technologie komen aanbod, zodat u klaar bent voor de toekomst van deze nieuwe technologie.
https://avansplus.nl/opleidingen/ict/innovatie/blockchain

Avans+ | C# programmeren
C# programmeren is een tien weken durende module waarin u leert om te programmeren in C#. Tevens leert u om een webapplicatie in C# en ASP.net te bouwen.
https://avansplus.nl/opleidingen/ict/mobile-development/c-programmeren

Avans+ | Data science
In deze module komt u alles te weten over data science en hou u dit toepast in uw werk. Zo komen onder andere algemene theorieën over Data Science, wiskundige notaties en machine learning aan bod. 
https://avansplus.nl/opleidingen/ict/innovatie/data-science

Avans+ | Ethical hacking/ penetration testing
In deze module krijgt u hands-on trainingssessies die u klaarstomen om hackers tegen te gaan. Een breed scala aan hacktools, aanvalsvectoren, technieken en procedures worden uitgebreid behandeld. De module duurt 10 weken.
https://avansplus.nl/opleidingen/ict/bachelor-software-engineer/ethical-hacking-penetration-testing

Avans+ | Front-end development
In deze module krijgt u inzicht in het ontwerpen van een front-end applicatie en hoe u deze kunt toepassen in uw organisatie.
https://avansplus.nl/opleidingen/ict/mobile-development/front-end-development

Avans+ | Scrum
Tijdens deze module leert u over het gebruiken van de Scrum methode in software projecten. De module duurt 10 weken.
https://avansplus.nl/opleidingen/ict/innovatie/methodisch-werken-agile

Avans+ | Systeemontwikkeling (UML)
In deze module leert u om met UML een systeem te ontwerpen. Daarbij leert u om de eisen en wensen van klanten via UML te visualiseren. De module duurt 10 weken.
https://avansplus.nl/opleidingen/ict/mobile-development/system-development

Inholland | Business IT & management

Business IT & management is een vierjarige HBO-opleiding in Diemen. Bij de opleiding leert u over bedrijfskunde, programmeren en overige ICT basiskennis. Aan het eind van jaar 2 kiest u een afstudeerrichting, waarna u zich op verschillende richtingen kan specialiseren. De opleiding is te volgen in deeltijd en voltijd.
https://www.inholland.nl/opleidingen/business-it-management-voltijd/

Inholland | Informatica

Op deze opleiding leert u over verschillende expertises zoals software development, interaction design, netwerktechnologie, big data, communicatie en onderzoeksvaardigheden. De opleiding is op HBO niveau en is alleen voltijd te volgen.
https://www.inholland.nl/opleidingen/informatica-voltijd/

Inholland | Information Technology

Deze opleiding is vergelijkbaar met Inholland Informatica maar wordt volledig in het Engels gegeven.
https://www.inholland.nl/opleidingen/information-technology-en-fulltime/

Inholland | IT service management Associate Degree

Op deze tweejarige Associate Degree ontwikkelt u basiskennis op het gebied van ICT, processen en technisch beheer. Op deze opleiding wordt u opgeleid tot ICT-beheerder of leidinggevende. De opleiding is zowel voltijd als deeltijd te volgen.
https://www.inholland.nl/opleidingen/associate-degree-it-service-management-voltijd/de-opleiding/ 

Inholland | Mathematical engineering

Mathematical engineering van Inholland is een Engelstalige HBO-bachelor. Op deze opleiding leert u over software development, data science en ondernemen.
https://www.inholland.nl/opleidingen/mathematical-engineering-en-fulltime/ 

Inholland | Technische informatica

Op deze opleiding ligt de focus op het ontwerpen en ontwikkelen van smart devices. Na de opleiding kunt u zelfstandig smart devices ontwikkelen en programmeren. De opleiding duurt vier jaar en is in het Nederlands.
https://www.inholland.nl/opleidingen/technische-informatica-voltijd/

HvA | HBO-ICT: Business IT & Management

Deze opleiding aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) is een combinatie van bedrijfskunde en ICT. Zo leert u innovatieve ICT-toepassingen te maken, die bedrijven helpen om efficiënter en klantvriendelijker te werken.
https://studiegids.hva.nl/hbo-ict-bim-vt 

HvA | HBO-ICT: Software Engineering

Op deze opleiding verdiept u zich in Software Engineering. De opleiding is zo opgebouwd dat u werkt aan het opbouwen van alle ICT-competenties. Zowel deeltijd als voltijd beschikbaar.
https://studiegids.hva.nl/hbo-ict-se-vt? 

HvA | HBO-ICT: Cyber Security

Deze opleiding leert u alles over cyber security. Zo komen onderwerpen aan bod zoals programmeren, wiskunde, IT security en meer. Deze opleiding is er in deeltijd en voltijd.
https://studiegids.hva.nl/hbo-ict-cs-vt 

HvA | HBO-ICT: Game Development

Op deze opleiding leert u alles over het maken van een game. Zo leert u over programmeren, game basics, AI, game mechanics en meer.
https://studiegids.hva.nl/po/hbo-ict-gd-vt/100000026 

HvA | HBO-ICT: Technische Informatica 

Op deze opleiding leert u om te programmeren voor zowel hardware als software.
https://studiegids.hva.nl/hbo-ict-ti-vt?

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) | HBO-ICT

Op deze opleiding leert u programmeren, ontwikkelen en coderen. De studie biedt verschillende afstudeerrichtingen zodat u zich kan specialiseren in bedrijfskundige ICT, data solutions, software development, security óf web development.
https://www.han.nl/studeren/studierichtingen/exact-en-informatica/ict/

Hogeschool Utrecht (HU) | HBO-ICT

Op deze vierjarige bachelor maakt u kennis met verschillende onderwerpen waaronder AI, Business IT & Management, Cyber Security, Software Development en Technische Informatica. Na het eerste half jaar verdiept u zich in één van deze richtingen. Deze opleiding is erg praktisch gericht waarbij de student grotendeels de opleiding zelf invult. Zowel de deeltijd als voltijd opleiding is beschikbaar. 
https://www.hu.nl/voltijd-opleidingen/hbo-ict 

Hogeschool Utrecht | ICT Consultant
ICT Consultant is een leergang die aangeboden wordt voor ICT’ers die de brug slaan tussen klanten en ICT. De leergang duurt 1 jaar en biedt een certificaat met 60 studiepunten.
https://www.hu.nl/deeltijd-opleidingen/ict-consultant 

Hogeschool Utrecht | ICT Omscholing
ICT Omscholing wordt aangeboden voor mensen met hbo+-werk- en denkniveau, die hun kennis willen verbreden in de richting van de ICT.  De leergang duurt een jaar.
https://www.hu.nl/deeltijd-opleidingen/ict-omscholing  

Hogeschool Utrecht | ICT Service Manager
ICT Service Management is een leergang van een jaar die wordt aangeboden aan ICT’ers. Tijdens de opleiding houdt u zich bezig met kwaliteitseisen en afspraken over kritische prestatie-indicatoren.
https://www.hu.nl/deeltijd-opleidingen/ict-service-manager 

Hogeschool Utrecht | IT Architecture 
IT Architecture is een post-bachelor leergang die 9 maanden duurt. De opleiding is voor professionals en managers die zich verder willen verdiepen in IT architectuur en procesmanagement.
https://www.hu.nl/deeltijd-opleidingen/it-architecture 

Hogeschool Utrecht | IT Projectmanagement & Change
IT Projectmanagement & Change is een master module van 3 maanden. Tijdens de module leert u om succesvolle IT-projecten op te zetten.
https://www.hu.nl/deeltijd-opleidingen/projectmanagement-and-change 

Hanzehogeschool Groningen | Software Engineering

Software Engineering is één van de richtingen van de bacheloropleiding HBO-ICT. Op deze opleiding leert u over databases, programmeren, IT service management, web programming en wiskundige notaties. De major focust op het ontwikkelen van internetapplicaties en database systemen.
https://www.hanze.nl/nld/onderwijs/techniek/instituut-voor-communicatie-media--it/opleidingen/bachelor/hbo-ict/studiekeuze/majors/softwareengineering 

Hanzehogeschool Groningen | Network & Security Engineering

Network & Security Engineering is één van de richtingen van de bacheloropleiding HBO-ICT. De major combineert informatica en techniek. Zo leert u om IT-infrastructuur te ontwikkelen en daar het beveiligingsaspect in mee te nemen.
https://www.hanze.nl/nld/onderwijs/techniek/instituut-voor-communicatie-media--it/opleidingen/bachelor/hbo-ict/studiekeuze/majors/networksecurityengineering 

Hanzehogeschool Groningen | Business IT & Management

Business IT & Management is één van de richtingen van de bacheloropleiding HBO-ICT. Met de major leert u technische kennis maar ook commerciële inslag, waardoor u de schakel wordt tussen het management en de ICT-afdeling.
https://www.hanze.nl/nld/onderwijs/techniek/instituut-voor-communicatie-media--it/opleidingen/bachelor/hbo-ict/studiekeuze/majors/businessitmanagement

De Haagse Hogeschool | HBO-ICT

Deze opleiding biedt u de basis voor allerlei afstudeerrichtingen in de ICT. In het eerste jaar krijgt u de basis mee, waarna u de keuze heeft uit 5 afstudeerrichtingen. De opleiding duurt vier jaar en is voltijd en deeltijd te volgen.
https://www.dehaagsehogeschool.nl/opleidingen/bachelors/hbo-ict-voltijd

Hogeschool Saxion | HBO-ICT

Op deze opleiding begint u met de basis van programmeren en ICT infrastructuren. Vervolgens kunt u kiezen uit drie modellen; Business & IT, Infrastructuur en Software Engineering.
https://www.saxion.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/hbo-ict 

De opleiding kent een Engelstalige en een Nederlandstalige variant.
https://www.saxion.nl/opleidingen/en/fulltime/bachelor/hbo-ict 

Hogeschool Saxion | Technische Informatica

Op deze opleiding combineert u hardware met software als C++ en Java. Tijdens de opleiding leert u alles over realtime embedded systems en het automatiseren van processen. De opleiding duurt vier jaar.
https://www.saxion.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/technische-informatica

NHL Stenden Hogeschool | HBO-ICT

Deze bachelor biedt in het eerste jaar een brede blik op ICT, waarna u zich vanaf het tweede jaar specialiseert in één van de twee aangeboden afstudeerrichtingen. Deze specialisaties zijn Business & ICT en Software Engineering.
https://www.nhlstenden.com/hbo-opleidingen/hbo-ict/studieopbouw-hbo-ict 

NHL Stenden Hogeschool | Informatica

Tijdens deze opleiding krijgt u in het eerste jaar een brede kennis over informatica. Na het eerste jaar biedt de hogeschool de optie om u verder te verdiepen in informatica of te specialiseren in technische informatica. De opleiding is een bachelor van vier jaar.
https://www.nhlstenden.com/hbo-opleidingen/informatica 

NHL Stenden Hogeschool | IT Service Management

IT Service Management is een Associate Degree van twee jaar. Tijdens deze opleiding leert u over het managen van ICT-dienstverlening. Zo leert u om met een bedrijfskundige blik te kijken naar het functioneren van ICT-processen. 
https://www.nhlstenden.com/hbo-opleidingen/ad-it-service-management-associate-degree-voltijd 

Universitaire ICT opleidingen met diploma's

Erasmus Universiteit Rotterdam | Post-Master IT-Auditing & Advisory

IT-Auditing & Advisory is het vakgebied dat zich bezighoudt met het adviseren over het verantwoord toepassen van IT. De opleiding is een wetenschappelijke beroepsopleiding met een vertaalslag naar de praktijk. De student heeft verschillende afstudeermogelijkheden, zoals een referaat, een artikel of een praktijkopdracht. De master duurt twee jaar.
https://www.eur.nl/esaa/postinitiele-opleidingen/it-auditing-advisory  

Erasmus Universiteit Rotterdam | Informatie Management

Op deze opleiding leert u effectief en efficiënt richting te geven aan de informatievoorziening binnen organisaties en tussen organisaties onderling. De opleiding bestaat uit 8 modules en duurt 6 maanden. https://www.eur.nl/erasmusacademie/cursus/opleiding-informatiemanagement

Radboud Universiteit Nijmegen | BSc Computing Science

Deze universitaire bachelor duikt in de informatietechnologieën van de toekomst. Zo leert u hoe software werkt, hoe informatie wordt weergeven als digital data, wat de wiskundige principes zijn, en hoe dit alles wordt geïmplementeerd in hardware zoals computers en digitale netwerken. De opleiding duurt drie jaar en wordt gegeven in het Engels.
https://www.ru.nl/opleidingen/bachelor/computing-science/ 

Radboud Universiteit Nijmegen | MSc Computing Science

Op deze master leert om bestaande technieken en tools in de ICT te gebruiken en verder te ontwikkelen. Tijdens de opleiding kunt u zich specialiseren op verschillende gebieden. De opleiding duurt twee jaar.
https://www.ru.nl/opleidingen/engelstalige-masters/informatica/

Radboud Universiteit Nijmegen | MSc Information Science

Tijdens deze master leert u over veiligheid, privacy en big data binnen de informatiekunde. Daarbij leert u over business administration, design, kennismanagement en innovatiemanagement. De master duurt 1 jaar.
https://www.ru.nl/opleidingen/master/information-sciences/ 

Rijksuniversiteit Groningen | BSc Computing Science

Tijdens deze universitaire bachelor leert u om op een hoog niveau te programmeren in verschillende programmeertalen. Daarbij leert u ook hoe u documentaties opstelt, analyses uitvoert, presentaties geeft. De opleiding is interessant wanneer u veelzijdige interesses heeft. De opleiding duurt 3 maanden en wordt gegeven in het Engels.
https://www.rug.nl/bachelors/computing-science/

Rijksuniversiteit Groningen | BSc Information Science

Information Science draait om twee hoofdthema’s: computerlinguïstiek en toepassingen voor het web. De opleiding richt zich op tekst, taal en webtechnologie. Het programma biedt een goede balans tussen theorie en praktijk. De opleiding is een bachelor van drie jaar en wordt in het Nederlands gegeven.
https://www.rug.nl/bachelors/information-science/ 

Rijksuniversiteit Groningen | MSc Computing Science

Binnen deze master verbreed u uw kennis over computers en informatica. De opleiding biedt verschillende programma’s waarmee u zich kunt specialiseren in een vakgebied. Dit zijn ‘Intelligent Systems & Visual Computing’, ‘Data Science & Systems Complexity’, ‘Software Engineering & Distributed Systems’ en ‘Science Business & Policy’.  De opleiding duurt twee jaar en wordt gegeven in het Engels.
https://www.rug.nl/masters/computing-science/

Rijksuniversiteit Groningen | MSc Information Science

Tijdens deze master leert u hoe u slimme toepassingen kunt ontwikkelen en beoordelen voor technologieën zoals chatbots, automatische vertaalsystemen en intelligente zoekmachines. De master duurt 1 jaar en wordt gegeven in het Engels.
https://www.rug.nl/masters/information-science/ 

Rijksuniversiteit Groningen | MSc Technology and Operations Management

In deze opleiding leert u hoe u de juiste beslissingen maakt aan de hand van data en de nieuwste technologieën. U maakt kennis met data science en leert competenties, zoals data-analyse, visualisatie, diagnostiek, interpretatie en data-driven decision making. Deze master duurt 1 jaar.
https://www.rug.nl/masters/technology-and-operations-management/

Rijksuniversiteit Groningen | MSc Voice Technology

Tijdens deze master leert u alles over stemherkenning en de competenties die daarbij te pas komen. Zo leert u over programmeren, machine learning en speech sounds. De opleiding duurt een jaar.
https://www.rug.nl/masters/voice-technology/ 

Rijksuniversiteit Groningen | Double Degree MSc Language and Communication Technologies

Deze master combineert theoretische linguistics met computer science. U bestudeert taaltechnologie in een meertalige omgeving. Een groot deel van de opleiding kan zelf ingevuld worden door de student met optionele lessen. De master duurt twee jaar.
https://www.rug.nl/masters/language-and-communication-technologies-double-degree-programme-research/

Technische Universiteit Delft | BSc Computer Science and Engineering

Op deze bachelor leert u hoe u software ontwikkelt en data verwerkt voor de intelligente systemen van nu en de toekomst. Zo bent u bezig met wiskundig analyseren, logisch redeneren en het programmeren van algoritmen. De studie duurt drie jaar.
https://www.tudelft.nl/onderwijs/opleidingen/bachelors/cse/bsc-computer-science-and-engineering

Technische Universiteit Delft | MSc Computer Engineering

Tijdens deze master leert u over geavanceerde computer- en software systemen, system engineering en computerarchitecturen. De opleiding biedt u de mogelijkheid om u te specialiseren in verschillende richtingen in zowel de hardware als de software. De master duurt 2 jaar.
https://www.tudelft.nl/onderwijs/opleidingen/masters/ce/msc-computer-engineering 

Technische Universiteit Delft | MSc Computer Science

De master Computer Science biedt studenten de flexibiliteit om zich te richten op ‘Data Science and Technology’, ‘Software Technology’ en/of ‘Artificial Intelligence Technology’. De master duurt twee jaar.
https://www.tudelft.nl/onderwijs/opleidingen/masters/cs/msc-computer-science

Technische Universiteit Eindhoven | BSc Computer Science and Engineering

Tijdens deze opleiding leert u de basisprincipes en methoden om softwaresystemen en webservices te ontwerpen. De opleiding duurt drie jaar.
https://www.tue.nl/studeren/bachelor-college/bachelor-computer-science-and-engineering/ 

Technische Universiteit Eindhoven | MSc Computer Science and Engineering

Deze master biedt u de kennis van algoritmen, platform prestaties, hardware en ontwerp- en documentatie methoden. U kunt dit toepassen om betrouwbare protocollen te maken voor het gedrag van complexe softwaresystemen, de opleiding duurt twee jaar.
https://www.tue.nl/studeren/graduate-school/master-computer-science-and-engineering/ 

Tilburg University | MSc Information Management

Deze opleiding is een combinatie van IT en bedrijfsvoering. Tijdens deze master leert u de nieuwste kennis op het gebied van IT- en informatiemanagement. Ook biedt de opleiding extra mogelijkheden om op door te studeren. Deze master duurt 1 jaar.
https://www.tilburguniversity.edu/nl/onderwijs/masteropleidingen/information-management

Maastricht University

(Nog) geen informatica- en informatiekunde opleidingen.

Universiteit Leiden | BSc Informatica

Tijdens deze universitaire bachelor Informatica staan wiskunde, logica en een fundamentele wetenschappelijke aanpak centraal. U wordt opgeleid naar een academische data-specialist in een door u gekozen specialisatie. De opleiding duurt drie jaar en wordt gegeven in het Nederlands.
https://www.universiteitleiden.nl/onderwijs/opleidingen/bachelor/informatica 

Universiteit Leiden | MSc Computer Science

Deze tweejarige master biedt 7 specialisaties op het gebied van computerwetenschappen. Binnen deze specialisaties leert u over de fundamenten en de meest recente ontwikkelingen op het gebied van computerwetenschappen.
https://www.universiteitleiden.nl/en/education/study-programmes/master/computer-science

Universiteit Twente | BSc Technical Computer Science

Deze bachelor combineert programmeren met elektrotechniek en bedrijfsinformatietechnologie. De opleiding duurt drie jaar en is Engelstalig.
https://www.utwente.nl/onderwijs/bachelor/opleidingen/technical-computer-science/ 

Universiteit Twente | BSc Business Information Technology

Tijdens deze bachelor leert u hoe u het slimst gebruik kan maken van big data, Internet of Things, machine learning, AI en andere takken van de informatica. U leert hoe deze technologieën de bedrijfsprestaties verhogen én optimaal gebruiksgemak bieden. De opleiding duurt drie jaar en is Engelstalig.
https://www.utwente.nl/onderwijs/bachelor/opleidingen/business-information-technology/ 

Universiteit Twente | MSc Business Information Technology

Tijdens deze tweejarige masteropleiding leert u bedrijven slimmer te laten werken met behulp van innovatieve, IT-gerichte oplossingen. Zo verkrijgt u inzicht in de nieuwste informatiesystemen en wordt u expert in IT-architectuur, bedrijfsmodellen, Smart Industry, IT-beveiliging, data-driven besluitvorming en IT-management. 
https://www.utwente.nl/onderwijs/master/opleidingen/business-information-technology/ 

Universiteit Utrecht | BSc Informatica

Deze driejarige bacheloropleiding biedt een brede basis voor het bouwen van automatiseringssystemen voor bedrijven en organisaties. Zo leert u over programmeren, computerarchitectuur, databases en meer.
https://www.uu.nl/bachelors/informatica 

Universiteit Utrecht | MSc Computing Science

Tijdens deze masteropleiding leert u over algoritmes en programmeertalen. Ook leert u data-gedreven technieken en analytische vaardigheden om informatie-gedreven systemen en toepassingen te creëren.
https://www.uu.nl/masters/en/computing-science 

Universiteit Utrecht | BSc Informatiekunde

Tijdens de bachelor informatiekunde gaat u aan de slag met belangrijke ICT vraagstukken van personen, bedrijven en overheden. Het op de juiste manier implementeren van ICT-toepassingen binnen organisaties staat hierbij centraal. De opleiding kent een Engelstalige en een Nederlandstalige variant.
https://www.uu.nl/bachelors/informatiekunde 

Universiteit Utrecht | Dubbele BSc Informatica & Informatiekunde

Tijdens deze dubbele bachelor volgt u de vakken van de bachelor Informatica en van de studie Informatiekunde. Zo leert u om ICT-systemen te ontwikkelen en deze toe te passen binnen een organisaties. U ontvangt na drie jaar twee diploma’s met in totaal 217,5 studiepunten.
https://www.uu.nl/bachelors/dubbele-bachelor-informatica-informatiekunde 

Universiteit Utrecht | Dubbele BSc Informatica en Wiskunde

Op deze dubbele bachelor combineert u informatica en wiskunde. Zo leert u betere toepassingen te ontwikkelen voor ICT-uitdagingen. U ontvangt na drie jaar twee diploma’s met in totaal 217,5 studiepunten. https://www.uu.nl/bachelors/dubbele-bachelor-informatica-wiskunde 

Universiteit van Amsterdam | MSc Security and Network Engineering

Deze opleiding richt zich op het begrijpen, ontwikkelen en onderhouden van complexe IT-systemen en netwerken. Hierbij ligt de focus op geavanceerd networking en cybersecurity. De master duurt 1 jaar.
https://www.uva.nl/en/programmes/masters/security-and-network-engineering/security-and-network-engineering.html

Universiteit van Amsterdam | MSc Computer Science

Deze masteropleiding focust zich op softwaresystemen, computernetwerken en programmeren. De opleiding duurt twee jaar.
https://www.uva.nl/en/programmes/masters/computer-science/computer-science.html 

Universiteit van Amsterdam | MSc Information Studies

Informatiekunde is een breed en interdisciplinair vakgebied dat zich in de eerste plaats bezighoudt met de verzameling, analyse en verspreiding van informatie. Tijdens de opleiding leert u over het verbeteren en vervangen van informatiesystemen. 
https://www.uva.nl/en/programmes/masters/information-studies/information-studies.html 

Universiteit van Amsterdam | MSc Software Engineering

Deze masteropleiding helpt u om uw software-engineer kwaliteiten te verbeteren. Zo leert u over verschillende innovatieve technologieën. De master duurt twee jaar.
https://www.uva.nl/en/programmes/masters/software-engineering/software-engineering.html 

Universiteit van Amsterdam | MSc Computational Science

Tijdens deze masteropleiding leert u modellen te ontwikkelen op basis van waarnemingen en data uit de praktijk. De master duurt twee jaar.
https://www.uva.nl/en/programmes/masters/computational-science/computational-science.html 

Vrije Universiteit Amsterdam | MSc Computer Security

Deze opleiding richt zich op de meest ambitieuze technische uitdagingen in de cybersecurity. Hierbij wordt gefocust op computersystemen, network security, hacking, side channels, hardening, verificatie, malware, kwetsbaarheid analyses en reverse engineering. De opleiding duurt twee jaar.
https://vu.nl/en/education/master/computer-security

Vrije Universiteit Amsterdam | BSc Computer Science

Tijdens deze bacheloropleiding wordt u opgeleid tot een expert in de onderliggende technologie van computersystemen. U verdiept zich in wiskunde en logica en leert programmeren in verschillende talen. De opleiding duurt drie jaar.
https://vu.nl/nl/onderwijs/bachelor/computer-science 

Vrije Universiteit Amsterdam | MSc Computer Science

Deze masteropleiding leert u de taal van computers. De universiteit biedt zes verschillende specialisaties waaruit u kunt kiezen. De opleiding duurt twee jaar.
https://vu.nl/nl/onderwijs/master/computer-science 

Wageningen University & Research

(Nog) geen informatica- en informatiekunde opleidingen. 

Bent u geïnteresseerd om aan de slag te gaan met een ICT opleiding, (afstudeer)stage, traineeship of baan? Of wilt u meer ICT of data science personeel aannemen voor uw (fintech) onderneming? Neem dan eens vrijblijvend contact op met eens van onze experts. We helpen u graag verder. 


Mogelijk is dit ook interessant:

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}