U bent op zoek naar een financiële technologie opleiding met diploma. Maar welke fintech-, ICT-, Cyber Security-, AI-, marketing- of Data Science opleiding past nu het beste bij uw wensen? Welke fintech opleidingen zijn er überhaupt beschikbaar in Nederland en daarbuiten? 

In deze gids delen we met u de fintech opleidingen die er zijn bij HBO opleidingen, universiteiten en alternatieven. Om u op de hoogte te houden van alle nieuwe studies geven we deze gids regelmatig een update. 

Hopelijk helpt deze kennis in het vinden van een geschikte opleiding inclusief diploma voor uw CV of LinkedIn profiel.

Daar gaan we...

Fintech opleidingen met diploma's

Hoe we fintech opleidingen en certificeringen beoordelen

Fintech opleidingen, cursussen en certificeringen beoordelen we door 4 punten door te nemen tijdens het selectieproces.

Punt 1 is dat de degene die wilt leren over fintech kijkt naar de specifieke vaardigheden die de persoon wilt leren betreffende fintech. De een zal meer willen leren programmeren of data. Een ander wil meer leren over de commerciële kansen of de regelgeving die hierbij komt kijken.

Punt 2 is door te kijken welke financiële technologie opleiding of cursus het meeste toevoegt aan uw eigen persoonlijke merk. Hiermee wordt bedoeld dat u als individu deze vaardigheden wilt ontwikkelen om later te gebruiken in het werkleven. "Zal deze cursus iets toevoegen op uw CV of LinkedIn profiel?"

Punt 3 is om de cursus of certificering te beoordelen op haalbare feiten. Bij een cursus moet er niet verwacht worden dat aan het einde van deze cursus alle details duidelijk zullen zijn over fintech. Kijk goed naar de geloofwaardigheid van een cursus om zo een goede inschatting te maken.

Als laatste is het nodig om te kijken naar hoelang een opleiding of cursus duurt. Wilt u een een officiele diploma van een erkende opleiding? Of is een introductiecursus van een aantal weken genoeg? 

Fintech opleiding of direct werken? Voordelen en nadelen

Het voordeel van een fintech opleiding volgen is dat de lat op een bepaald niveau gelegd wordt waar de schoolganger aan zal moeten voldoen om het zogenoemde ‘papiertje’ binnen te slepen. De personen die van deze opleiding af zullen komen hebben getoond dat ze fintech bekwaam genoeg zijn om in deze branche te gaan werken. Er zal veel kennis over deze markt opgedaan zijn aangezien er een niveau aangetikt is.

Een nadeel van een fintech opleiding is dat er veel kosten voor een degelijke opleiding betaald moet worden om het bovenstaande niveau aan te kunnen tikken. 

Vaak hoort u dat u pas echt begint met leren als u de praktijk in gaat. Dit is deels zo aangezien de theorie altijd af zou wijken van de praktijk. Als accountant is het niet nodig om natuurkunde voorgeschoteld te krijgen. Natuurlijk is dit een overdreven vergelijking maar het gaat hier om het principe. Theorie is een hele goede basis voor een later werkleven maar de echte technieken, processen en de fijne kneepjes van het vak worden pas geleerd in de praktijk zelf.

Fintech is iets wat iemand gaande weg leert tijdens het gebruik ervan. Het is een gecompliceerd onderwerp waar dagelijks nieuwe grote stappen in gezet worden aangezien de ontwikkeling ervan nog niet zo lang bestaat. Natuurlijk is er voorkennis nodig maar deze kennis komt pas echt van pas als er in de praktijk op ingegaan wordt.

Fintech opleidingen en certificaten in Nederland 

In Nederland wordt fintech, net als in de rest van de wereld een stuk groter dan 5 jaar geleden. In Nederland is er nog maar 1 opleiding die de serieuze combinatie legt tussen financiële aspecten en data science, ook wel Financiële technologie genoemd. Deze fintech opleiding wordt gegeven aan de Vrije Universiteit Amsterdam (UVA). Het is een master die een tijdsspan heeft van 1 jaar. Wel wordt hier vereist, aangezien het een master is, dat er een voorstudie gedaan is die gerelateerd is aan deze branche.

De universiteit van Maastricht geeft een 1 week durende cursus over fintech, die ook als een vak gegeven wordt voor specifieke opleidingen. Fintech wordt in Nederland dus wel erkend door universiteiten, aangezien hierin een master en cursussen over gegeven worden. Maar we zitten nog lang niet op het niveau van landen zoals Engeland, Amerika en Singapore.

We houden de grootste HBO-opleidingen, universiteiten en alternatieven in de gaten. Mocht u een (nieuwe) fintech gerelateerde opleiding tegenkomen laat het dan even weten onderaan deze gids in de opmerkingen. Dan voegen wij hem toe. 

HBO opleidingen Nederland

Universiteiten Nederland

Fintech opleidingen in Europa en Wereldwijd

Londen is een van de grootste fintech steden in heel de wereld. Het wordt dan ook wel gezien als de fintech hoofdstad van de wereld. “Als Londen haar positie als de fintech-hoofdstad van de wereld wil behouden, dan zal het echt actie moeten ondernemen”, zei Taavet Hinrikus op de International fintech Conference in Londen. Hij refereert hier naar de Brexit die het voor allerlei start-ups en bedrijven die naar Londen wilde exporteren een stuk moeilijker maakt. Harvard staat op de tweede plaats als het gaat om de classificering van beste fintech studies.

Naast Engeland (Harvard) zijn Amerika en Singapore landen waarin de fintech wereld heel actief is. Deze landen staan ook in de top 5 landen waarin het meest in fintech geïnvesteerd wordt. Wharton en Austin zijn universiteiten in Amerika die er aparte, goed aangeschreven studies voor ontwikkeld hebben om zo professionals klaar te stomen voor deze opkomende fintech.


Mogelijk is dit ook interessant:

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}