In deze gids komt u meer te weten over fintech bedrijven in Nederland, Europa en wereldwijd. Denk hierbij aan startups, scale-ups en unicorns.

De ontwikkelingen in de financiële technologie gaan razendsnel. Vandaar dat we deze gids regelmatig een update zullen geven, zodat u altijd op de hoogte bent. 

Wilt u uw onderneming samen met ons fintech netwerk, talentenpools en ondersteuning laten groeien? Dan horen we graag van u.

Lees, leer en veel plezier...

Fintech bedrijven: top 250 startups, scale-ups en unicorns

Fintech bedrijven Nederland

Er komen steeds meer fintech bedrijven in Nederland, Europa en wereldwijd. Het is een fascinerende markt die vliegensvlug ontwikkeld en waar er dagelijks veel nieuwe ontwikkelingen zijn, zoals de regelgeving PSD2

Mocht u nieuwsgierig zijn naar financiële tech hubs, startups of scale-ups om bij aan te sluiten. Lees dan eens deze gids met de top financiële tech hubs. Ook is er veel kapitaal beschikbaar voor alle financieringsfases met investeerders. Mocht u van wat meer werkzekerheid houden kies dan voor een fintech unicorn, innovatieve afdeling van een financiële instelling of bigtech.

Fintech startups en scale-ups

Elk jaar zijn er verschillende bedrijven die een lijst maken met de top fintech startups en fintech scale-ups. Zo hebben we bij Financieelsysteem.nl een lijst gemaakt met de 100+ fintech leiders en innovatieve ondernemers om te volgen. Tevens ontdekt u later in deze gids een lijst met de top 250 fintech bedrijven in Nederland. 

Ook zijn er bedrijven zoals Crunchbase.com en Dealroom.co ter inspiratie. Hiernaast maakt Holland Fintech de Dutch FinTech Map en CB Insights een lijst van de beste particuliere fintech bedrijven die technologie gebruiken om financiële diensten internationaal te transformeren. 

Deze lijst van CB Insights heeft sinds 2016 rond de 73,8 miljard dollar aan gezamenlijke financiering opgehaald, in bijna 1.200 deals en omvat startups in verschillende investeringsfasen. Van startups en scale-ups tot goed gefinancierde unicorns.  

De fintech bedrijven zijn door CB Insight geselecteerd vanuit een selectie van meer dan 17.000 bedrijven, kandidaten en genomineerden. Deze top fintech bedrijven zijn gekozen aan de hand van diverse factoren. Bijvoorbeeld de gegevens die de bedrijven zelf indienen, bedrijfsmodellen die ze gebruiken en het momentum in de huidige markt.

Globaal zou u fintech bedrijven kunnen indelen in betalingen (paytech), kredieten (credittech), verzekeringen (insurtech) en beleggen (investtech).

Vaak ziet u nog meer categorieën, zoals bankieren (bankingtech), pensioenen (pensiontech), accountancy (accounttech), belasting (taxtech), personal finance, wetgeving (legaltech), regelgeving (regtech), compliance (complytech), toezichthouders (suptech), controle (monitortech), rapporten (reporttech), vermogensbeheer (wealthtech), risico (risktech), digitaal ondertekenen en identificeren, blockchain en crypto (cryptotech).

Top 250 fintech startups en scale-ups Benelux

Hieronder ontdekt u een lijst met de top 250 fintech startups en fintech scale-ups uit Nederland. Deze bedrijven hebben we voor uw gemak onderverdeeld in de eerder genoemde categorieën. 

Bankieren (bankingtech)

Ohpen, Five Degrees, Backbase, Yolt en andere bankingtech bedrijven.

Betalingen (paytech)

Betaalsystemen en betaalapps, zoals Tikkie, Buckaroo, Pay.nl, Online Payment Platform, Biller.ai, Payaut, Billink, WieBetaaltWat, Splitt, Bizcuit en Tankey.

Kredieten (credittech)

Floryn, Bridgefund, Qredits, factoring bedrijven, crowdfunding platforms en andere credittech bedrijven.

Verzekeringen (insurtech)

Insify, Openclaims, Fixico en Alicia Insure en andere insurtech bedrijven.

Beleggen (investtech)

Degiro, Bux, Peaks, Vive, Bots, Semmie en crypto platforms.

Pensioenen (pensiontech)

Hyfen.

Accountancy (accounttech)

Boekhoudprogramma's, debiteurenbeheer software, declaratie software, urenregistratie software, prijsoptimalisatie software, loon- en salarissoftware.

Regelgeving (regtech) en wetgeving (legaltech)

Hyarchis, Fourthline, Friss, Regulatory Lab, Blanco, Sentinels en andere regtech bedrijven.

Belasting (taxtech)

Bokkz, FiscaalOnline, Tecknow en andere fiscale software bedrijven.

Vermogensbeheer (wealthtech)

Blanco en InvestSuite.

Personal finance

Flow Your MoneyGrip appDyme, FinBuddy en andere personal finance tools.

Blockchain en crypto

BitvavoLiteBitBLOXBTC DirectCoinmerceBitonic en andere crypto platforms

Digitaal ondertekenen, identificeren en security

ReconiDigidentity, OneWelcome, ValidSign, ReadID, Evidos en andere platforms voor digitaal ondertekenen en identificeren.

Evenement ticketing

TicketswapEventixTiqetsGUTS Tickets en andere ticketing platforms voor evenementen

Mobility as a Service (MaaS)

Moves appAmaze appGlimbleGaiyoOVpay en andere MaaS bedrijven.

Vastgoed (proptech)

Funda, Pararius en VBO

Fintech unicorns, decacorns en hectocorns

Een unicorn bedrijf is een particulier bedrijf met een waardering van meer dan $1 miljard. Een decacorn heeft een waardering van meer dan $10 miljard en een hectocorn meer dan $100 miljard. Anno December 2021 zijn er wereldwijd meer dan 940 unicorn bedrijven, waarvan 270 fintech unicorns.

Enkele bekende voorbeelden van fintech unicorns, decacorns en hectocorns zijn PayPal, Stripe, Klarna, Binance, Coinbase, Nubank, Affirm, Checkout.com, Plaid, eToro en Wise.

Ook zijn er een aantal Nederlandse fintech unicorns, zoals AdyenMollie, Remote, AFAS, Exact en Bunq. Nieuwsgierig naar een volledige lijst van wereldwijde fintech unicorns? Bekijk dan eens deze lijst van Fintechlabs.com

Financiële instellingen en fintech 

Naast de startups, scale-ups en unicorns doen we ook onderzoek naar de financiële instellingen en fintech. Zo hebben we onderzoek gedaan bij ING NeoRabobankABN AMROBunqVan Lanschot Kempen, Volksbank (ASN Bank, BLG Wonen, RegioBank en SNS), Triodos, Revolut en N26.

Ook zijn de verzekeraars volop bezig met tech innovatie; Achmea, Nationale Nederlanden, Aegon, Athora, CZ Groep (Just en Ohra), VGZ (Univé en Bewuzt), Menzis en ASR Nederland

Bigtech in fintech

Bigtech bedrijven zoals Meta (Facebook), Apple, Google en Amazon ondernemen strategische stappen om hun marktaandeel in financiële dienstverlening te vergroten. 

Van digitaal bankieren en lenen tot budgettering en betalingen, technische giganten vernieuwen hun aanbod van financiële diensten door middel van partnerschappen met instellingen en interne oplossingen die passen in hun bredere product ecosystemen.

Amazon fintech en Amazon Pay

Een goed voorbeeld van een Bigtech bedrijf in de fintech wereld is Amazon. Op Financieelsysteem staat het artikel ‘’Amazon financiële dienstverlening, fintech en Amazon Pay’’. Hierin wordt u alles verteld over de fintech gerelateerde activiteiten waar Amazon zich mee bezig houdt. Eén van deze activiteiten is Amazon Pay. Amazon Pay is de service die zorgt voor moeiteloze transacties op alle Amazon-platformen. Het is de online betalingsverwerking service die zich richt op het klantenbestand, waardoor er met de Amazon-accounts kan worden betaald op externe handelswebsites.  

Apple fintech en Apple Pay

De internetgigant Apple is uiteraard ook zeer actief in de financiële dienstverlening en fintech. Net als de andere bigtech hebben ze ook hun eigen Apple Pay. Hiermee betaalt u eenvoudig via uw mobiel of bijvoorbeeld uw Apple Watch. 

Google fintech en Google Pay

Natuurlijk doet internetgigant Google niet onder aan de rest en blijft het up-to-date met financiële dienstverlening en fintech. Zo hebben ze Google Pay. Google Pay heeft alles wat u nodig heeft om razendsnel met uw telefoon te betalen. U kunt eenvoudig aan de slag op het web of met de app. U hoeft alleen maar een bankkaart toe te voegen. Google Pay beschermt uw betalingsgegevens met meerdere beveiligingslagen.

Microsoft fintech en Microsoft Pay

Ook Microsoft is zeer actief in de fintech business. Zo was er Microsoft Pay. Recentelijk hebben ze deze activiteiten gepauzeerd. Met Microsoft Pay kunt u uw creditcard, betaalpas, bankrekening, PayPal-rekening of mobiele telefoon toevoegen als nieuwe betaalmethode voor uw Microsoft-account. De betaalmethode wordt dan als optie weergegeven tijdens de afreken stap bij uw volgende online aankoop in de Microsoft Store.

Meta fintech en Meta Pay (Novi.com)

Ook Meta (ook bekend als het toenmalige Facebook) heeft enkele fintech activiteiten. De betalingstechnologie (paytech) activiteiten vallen gedeeltelijk onder Meta Pay en gedeeltelijk onder de bedrijfsnaam Novi.com. Meta Pay is een naadloze en veilige manier om te betalen met de apps die u al in gebruik heeft (Meta, Messenger, Instagram en Whatsapp). Binnen Meta Pay zijn er maatregelen getroffen die helpen u te beschermen tegen ongeautoriseerde transacties. Denk hierbij aan bijvoorbeeld fraudedetectie, een persoonlijke pincode en de biometrische gegevens die u op uw apparaat gebruikt. 

Andere bigtech om in de gaten te houden

Naast de eerder genoemde bigtech zijn er nog een aantal andere bedrijven die interessant zijn om in de gaten te houden. Denk hierbij aan de Ant Group en Alipay van Jack Ma, Tencent met WeChat Pay, Samsung met Samsung Pay en Block.

Uw eigen fintech bedrijf starten of laten groeien? 

Bent u geïnspireerd na het lezen van dit artikel? Wilt u uw fintech bedrijf laten groeien en zoekt u hierin ondersteuning met strategie, marketing, tech, recruitment, AI, cyber security of data? Neem dan contact op met Financieelsysteem en sluit u aan bij ons groeiende fintech netwerk.  

Of bent u op een andere wijze geïnspireerd geraakt en zou u bijvoorbeeld als online marketeer, tech of data specialist actief willen worden in de financiële tech wereld? Wilt u uw carrière of vaardigheden met een opleiding een boost geven? Neem dan contact met ons op of kijk op de vacaturepagina en kom bij onze talentenpools.


Mogelijk is dit ook interessant:

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}