Wat gebeurt er in het fintech landschap van Nederland, Europa en wereldwijd? Wat zijn de top financiële tech hubs die u als student, professional, ondernemer en investeerder moet kennen?

Hoe doet fintech het in Nederland (Amsterdam) ten opzichte van fintech in België (Brussel, Antwerpen en Gent)? Wat kunnen we leren van de grootste fintech hubs in Silicon Valley, Londen, New York, Los Angeles en Singapore?

De antwoorden ontdekt u in de gids van vandaag. Omdat de ontwikkelingen razendsnel gaan, geven we deze gids regelmatig een update met nieuwe bevindingen.

Mocht u hulp nodig hebben met het opbouwen van samenwerkingsverbanden met bestaande spelers of bij uw internationale uitbreiding, dan ondersteunen we u daar graag bij.

Lees, leer en veel plezier...

Fintech in Nederland, Europa en wereldwijd: top financiële tech hubs

Singapore fintech

Fintech is de samenstelling van ‘’Financiële Technologie’’. Deze 250+ fintech bedrijven in Nederland combineren de financiële dienstverlening en producten met innovatieve technologie. Hierdoor zijn deze bedrijven in staat om bijvoorbeeld snel krediet te verstrekken aan ondernemers en startups die dat nodig dienen te hebben. Fintech bevindt zich over de gehele wereld. Van Nederland tot België. Van ver in het Midden-Oosten tot Afrika. Van Amerika tot Azië. En van China tot Rusland.

Gebleken is dat in Noord-Amerika en Europa 75% van de wereldwijde FinTech-startup activiteiten zijn. Deze waarneming is gebleken uit de 2.261 startups en scale-ups die actief zijn in het wereldwijde FinTech startup-ecosysteem. De Aziatische fintech-hubs (Singapore, Mumbai en Hong Kong) bevatten 20% van de wereldwijde opkomende fintech bedrijven.

Fintech Nederland

De financiële dienstensector in Nederland blijft techbedrijven aantrekken en op deze manier veranderen. Hierdoor blijven mensen en bedrijven uitgeven, sparen, lenen en investeren, waardoor de markt blijft innoveren. 

In de wereldwijde fintech business speelt de Nederlandse markt een belangrijke rol en heeft het een enorme community met diverse fintech leiders en innovatieve ondernemers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Adyen en Mollie

Binnen de Nederlandse fintech markt is Holland Fintech één van de grotere game changers in de digital finance. "Bouwen aan het inclusieve fintech ecosysteem" is de missie van Holland Fintech. 

Fintech Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Groningen, en Haarlem

Zoals nu wel duidelijk is gemaakt, de Nederlandse Fintech markt is volop in bloei. Van het noordelijke puntje tot het zuiden zijn er overal fintech gerelateerde activiteiten. Zo kunt u als (aanstormend) fintech specialist, ondernemer, instelling of organisatie aanspraak maken binnen de fintech in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Groningen, Tilburg, Almere, Breda, Nijmegen, Apeldoorn, Arnhem, Maastricht en Haarlem.

Maar hier blijft het natuurlijk niet bij. Binnen de zojuist benoemde steden zijn er ook startup accelerators, fintech festivals en kantoren van grotere fintech ondernemingen. 

Fintech Amsterdam
In Amsterdam zijn er diverse fintech unicorns en startup accelerators. Enkele fintech unicorns die hun hoofdkantoor in Amsterdam hebben zijn Adyen, Bunq en Mollie. Bij Accelerators kan worden gedacht aan StartupBootCamp Fintech & CyberSecurity. Ook is er een accelerator voor emerging tech bedrijven zoals Rockstart Emerging tech.

Ook heeft I Amsterdam handige informatie voor (fintech) startups. Denk hierbij aan gidsen voor banen, werkplekken, communities, startups, investeerders en evenementen. 

Fintech Maastricht 
Mollie, een van de snelst groeiende betalingsverwerkers in Europa, heeft een nieuw fintech Centre of Excellence in Maastricht. Het centrum zal onderdak bieden aan nieuwe medewerkers die werkzaam zijn op een breed scala aan afdelingen, waaronder ontwikkeling, operations en customer experience. De lancering volgt de Serie C-financieringsronde (665 miljoen euro), waardoor Mollie één van de meest waardevolle private fintech bedrijven in Europa is.

Fintech Haarlem
Ons kantoor van Financieelsysteem.nl gevestigd in Haarlem. Ook is er in de techcampus CupolaXS voor digitalisering van het mkb een fintech lab aanwezig.

Fintech België: Brussel, Antwerpen en Gent

Een vergelijkbare digitale fintech vereniging met Holland Fintech, maar dan in België is Fintech Belgium. Fintech België is de digitale finance vereniging door en voor fintech, insurtech, credittech, regtech, investtech en accountingtech van België. 

Om informatie te delen en fintechs te promoten, werken de Belgische activiteiten rondom drie kernpunten; 

  • De organisatie van publieke en private evenementen
    • Van ontmoetingen en workshops tot aan demosessies en brainstormsessies. Sinds maart 2020 vinden alle evenementen digitaal of hybride plaats.  
  • Communicatie met onze leden en gemeenschap 
    • Het publiek heeft inmiddels de 5000 contacten per campagne behaald.
  • Dergelijke andere projecten
    • Door de sterke en hechte relatie met de +100 leden, is FinTech Belgium de perfecte bondgenoot voor speciale projecten en verzoeken. 

Fintech België is gevestigd in Brussel, maar belangrijk is om te weten dat Fintech België natuurlijk niet de enige actieve fintech vereniging is binnen België. Zo komen er bijvoorbeeld ook in Antwerpen, Gent en andere grote steden veel fintech gerelateerde activiteiten aan te pas.

Fintech Europa: Londen, Zürich, Parijs, Berlijn, Tel Aviv, Amsterdam, Stockholm en Tallinn

Londen fintech

Fintech Wereldwijd: Silicon Valley, Londen, New York, Los Angeles en Singapore

wereld fintech

De tot nu toe genoemde fintech steden, landen, verenigingen en hubs zijn niet zomaar de eerste de beste. Echter behoren de meeste hubs niet tot de absolute top.  

Zo is er een onderzoek gedaan naar de 2.261 startups en scale-ups die actief zijn in het wereldwijde FinTech startup-ecosysteem. Hier zijn 5 FinTech-startups hubs uit gekomen die behoren tot de top.  

#1 Silicon Valley: 215+ startups 
In San Francisco Bay Area bevindt zich een groot aantal technologisch talent en hoge graad van technologische adaptatie. FinTech-startups in Silicon Valley werken aan uiteenlopende toepassingsgebieden, van digitaal en mobiel bankieren tot het verbeteren van klantprofilering en kredietscores.

Rehive is een goed voorbeeld van één van deze 215 startups. Rehive biedt een end-to-end white-label portemonnee-oplossing voor elk bedrijf.

#2 Londen: 188+ startups 
Londen biedt (ondanks de Brexit) startups en opkomende fintech bedrijven toegang tot investeringsmogelijkheden en beschikt over een gevarieerde talentenpool.

TrueLayer is een goed voorbeeld van één van deze 188 startups. TrueLayer ontwikkelt 'open banking application programming interfaces' (API's) om klanten veilig toegang te geven tot gegevens en betalingen in realtime te initiëren. 

#3 New York City: 157+ startups
New York 's werelds financiële hoofdstad en tevens de stad van de beschikbaarheid van geschoold talent en een hoge activiteit van starterscentra. New York moedigt de groei van de publieke acceptatie van financiële technologie en opkomende startups aan om nieuwe oplossingen te ontwikkelen. 

Solidus Labs is een goed voorbeeld van één van deze 157 startups. Solidus Labs biedt oplossingen die zijn afgestemd op digitale en crypto-activa aan de hand van machine learning.

#4 Singapore: 72+ startups
Singapore fintech is een van de grootste financiële centra in Azië en biedt wereldwijde handelsdiensten. De FinTech-hub omvat alle belangrijke financiële sectoren, zoals bankieren, betalen en kapitaalmarkten. 

PortfolioQuest is een goed voorbeeld van één van deze 72 startups. PortfolioQuest creëert gamified simulatietraining platforms voor bank professionals. PortfolioQuest wil het bestaande financiële talent uitrusten om zich bij te scholen en klaar te zijn om FinTech in hun dagelijkse werk te gebruiken.   

#5 Los Angeles: 64+ startups 
De afgelopen jaren heeft Los Angeles een aanzienlijke groei in lokale startup-activiteit mee gemaakt. Met een grote en diverse populatie biedt deze FinTech-hub startups steeds betere activiteiten (in termen van kosten) in vergelijking met bijvoorbeeld de eerder benoemde Silicon Valley en New York City.

Maya Labs is een goed voorbeeld van één van deze 64 startups. Maya Labs  werkt aan het brengen van betaalbare financiële producten en diensten voor gemeenschappen zonder en onder een bank.

Wereldwijde fintech hub rapporten

Tijdens ons onderzoek kwamen we meerdere rapporten tegen waarvan wij denken dat die ook waardevol voor u zijn;

Uw eigen fintech hub starten of toevoegen? 

Bent u geïnteresseerd in het starten of toevoegen van uw eigen fintech hub en eco-systeem? En bent u na het lezen van dit artikel klaar om aan de slag te gaan? Wilt u uw startup, scale-up, organisatie of instelling naar het volgende niveau tillen, maar weet u niet precies hoe? Dan helpen wij van Financieelsysteem samen met ons fintech netwerk en talentenpools u graag.

Wacht niet langer en neem contact met ons op via onze contactpagina voor een vrijblijvende kennismaking met een van onze experts. Ook zijn er mogelijkheden in ons netwerk om te starten als developer, data scientist, cyber security expert, AI specialist, compliance officer en marketing professional. 


Mogelijk is dit ook interessant:

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}