Bent u opzoek naar een Data Science opleiding, (afstudeer)stage, traineeship of baan? Of bent u voor uw (fintech) onderneming opzoek naar Data Scientists, Cyber Security experts, marketeers en ICT'ers? Lees dan vooral verder...

Met de groei van de financiële technologie (fintech) branche in Nederland, België en wereldwijd wordt de vraag naar Data Scientists steeds groter. Binnen de fintech industrie stroomt een enorme hoeveelheid aan data. Fintech-bedrijven zijn dan ook sterk afhankelijk van Machine Learning, AI en voorspellende modellen om de optimale dienstverlening te bieden. Data Science staat centraal bij deze processen.

Een Data Scientist is vooral bezig met het verwerken van grote hoeveelheden data (oftewel ‘big data’) om deze om te zetten naar bruikbare informatie voor het management.

Een professionele Data Scientist beschikt over programmeer vaardigheden, statistische kennis en sectorkennis.

De mogelijkheden als Data Scientist zijn groot, het loon is goed en de carrièrekansen zijn rooskleurig. Hier staat echter wel tegenover dat u over de nodige Data Science vaardigheden moet beschikken. Om u deze vaardigheden te leren zijn er verschillende opleidingen gespecialiseerd in Data Science. Hieronder vindt u een uitgebreide lijst van erkende Data Science opleidingen in Nederland op HBO en universitair niveau.

Later voegen we ook de opleidingen in België toe en een aantal toppers in de rest van de wereld. Mist er een opleiding of instituut? Laat het ons weten in de reacties onderaan deze gids en wij voegen haar voor u toe. 

Bedrijven waar ze vaak opzoek zijn naar Data Scientists zijn deze fintechsbetaalsystemen en betaalapps. Uiteraard zijn ook alle grote financiële instellingen opzoek. Denk hierbij aan banken (INGABN AMRORabobankBunqVan Lanschot, Volksbank, Triodos, Revolut en N26) en verzekeraars (Achmea, Nationale Nederlanden, Aegon, Athora, CZ Groep (Just en Ohra)VGZ (Univé en Bewuzt)Menzis en ASR Nederland).

Laten we beginnen...


Inhoudsopgave

HBO data science opleidingen met diploma's

Fontys | Mathematical Engineering/ Data Science

Fontys biedt een 4 jaar durende Bachelor op het gebied van Mathematical Engineering en Data Science. De opleiding wordt aangeboden in Eindhoven en is alleen te volgen in het Engels. Wiskundige modellering, analyse en AI staan centraal bij deze opleiding.
https://fontys.edu/bachelors-masters/bachelors/mathematical-engineering-data-science.htm

Avans | Data Science

Avans Data Science is een postbachelor opleiding waar u leert over de algemene Data Science theorie, wiskundige notatie en Machine Learning. De opleiding duurt 10 weken en wordt volledig online gegeven. De studiebelasting bedraagt 7,5 uur per week.
https://avansplus.nl/opleidingen/ict/datamanagement/datascience 

Inholland | Big data business analist

Met de post-hbo Big Data Business Analyst krijgt u een breed inzicht in wat Big Data is en wat het kan opleveren voor uw organisatie. De vereisten voor de opleiding is minimaal HBO en duurt 8 tot 9 maanden. De opleiding is te volgen op meerdere locaties.
https://www.inholland.nl/academy/opleidingen/big-data-en-ict/big-data-business-analist/

Inholland | Data-analyse met R
Bij deze post-hbo leert u over R, een programmeertaal voor analyse en data science. De opleiding duurt 1 maand en is toegankelijk voor iedereen met een hbo-opleiding en basiskennis over Big Data.
https://www.inholland.nl/academy/opleidingen/big-data-en-ict/data-analyse-met-r/

Hogeschool van Amsterdam (HvA) | Data Science

Er zijn enkele samenwerkingen met de UvA en VU waar u verderop meer over leest

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) | Data Science

HAN Applied Data Science is een deeltijd master. De opleiding maakt van u een specialist in de Data Science. Zo leert u hoe u een data science project opzet, plant en uitvoert. De opleiding duurt 2 jaar.
https://www.han.nl/opleidingen/master/applied-data-science/deeltijd/

HAN Data Science Minor
Deze Minor is voor studenten in de informatica. Voor deelname dient minimaal de propedeuse afgerond te zijn. De minor duurt 20 weken.
https://www.minoren-han.nl/nl/338-data-science 

Hogeschool Utrecht (HU) | Data Science

Hogeschool Utrecht biedt 5 deeltijd masters op het gebied van Data Science.

Hogeschool Utrecht (HU) | Master Data Driven Business

Master Data Driven is een voltijd masteropleiding van 1 jaar. Met deze master ontwikkelt u een brede kennisbasis op het gebied van data-gedreven besluitvorming, data privacy en data-technologie. Specialisatie kan op het gebied van data analytics, transformation analytics, people analytics, marketing analytics of finance analytics.
https://www.hu.nl/voltijd-opleidingen/master-data-driven-business 

Hanzehogeschool Groningen | Data Science for Life Sciences

Data Science for Life Sciences is een master voor IT studenten. Op de opleiding leert u vaardigheden zoals programming, Machine Learning en data storages bijhouden. De master duurt anderhalf jaar en is voltijd.
https://www.hanze.nl/nld/onderwijs/techniek/instituut-voor-life-science--technology/opleidingen/master/data-science-for-life-sciences 

De Haagse Hogeschool | Applied Data Science & Artificial Intelligence

Deze opleiding is een 4 jaar durende bachelor compleet toegewijd aan Data Science & AI. De opleiding is te volgen in het Nederlands.
https://www.dehaagsehogeschool.nl/opleidingen/bachelors/applied-data-science-artificial-intelligence-voltijd 

De Haagse Hogeschool | MBA Big Data Analytics

Dit is een deeltijd master die 2 jaar duurt. De opleiding is een combinatie van bedrijfskunde en Big Data analytics.
https://www.thehaguegraduateschool.nl/opleidingen/master-opleidingen/mba-uitstroomprofiel-big-data-analytics 

Hogeschool Saxion | Data Science

(Nog) geen data science opleidingen.

NHL Stenden Hogeschool | Computer Vision & Data Science

Computer Vision & Data Science is een éénjarige master waarin u wordt opgeleid tot image data professional.
https://www.nhlstenden.com/hbo-opleidingen/computer-vision-data-science-master 

NHL Stenden Hogeschool | Minor Computer Vision & Data Science
Computer Vision Data Science is een minor voor specifieke hbo-opleidingen, bijvoorbeeld Toegepaste Wiskunde. De minor duurt een half jaar. De focus ligt op beeldacquisitie en beeldverwerking, maar ook op big data en Deep Learning.
https://www.nhlstenden.com/minoren/computer-vision-data-science 

Universitaire data science opleidingen met diploma's

Erasmus Universiteit Rotterdam | Data Science & Business Analytics

Dit is een postacademische opleiding en stelt beginnende en gevorderde analisten in staat inzichten te halen uit data en door ‘analytics’ onderbouwde beslissingen te nemen. De opleiding bestaat uit 5 blokken van elk 35 dagen.
https://www.eur.nl/eqi/professional-education/data-science-business-analytics  

Erasmus Universiteit Rotterdam | Business Data Science

Business Data Science is een Research Master die erop is gericht doctoraatsstudenten op te leiden. De opleiding wordt gezamenlijk aangeboden door het Erasmus, de UvA en de VU. Het programma bereidt voor op een academische loopbaan als Data Scientist in bedrijfskundige disciplines, waaronder, financiën, marketing en logistiek. De opleiding duurt 2 jaar, is voltijd en wordt gegeven in het Engels.
https://www.eur.nl/en/research-master/business-data-science 

Erasmus Universiteit Rotterdam | Data Science and Marketing Analytics

Deze opleiding is een éénjarige master die wordt gegeven in het Engels. Data Science and Marketing Analytics combineert theorie en praktijk uit de informatica, marketing, economie en statistiek, waardoor big data kan worden benut voor consumenten en bedrijven. Tijdens de opleiding leert u de tools en skills benodigd voor big data.
https://www.eur.nl/en/master/data-science-and-marketing-analytics 

Radboud Universiteit Nijmegen | Master Data Science

Het Radboud biedt een Engelstalige Master voor Data Science. De master duurt 2 jaar en is voltijd. Het Radboud kent ook een Data Science Centre waar onderzoekers samen worden gebracht en waar mensen heen kunnen voor kennis.
https://www.ru.nl/english/education/masters/data-science/ 
https://www.ru.nl/datasciencecentre/ 

Rijksuniversiteit Groningen | Master Computing Science

Met de master Computing Science ontwikkelt en vergroot u uw kennis op het gebied van Data Science, Systems Complexity, Intelligent Systems, Visual Computing en software engineering. De master duurt 24 maanden en is in het Engels.
https://www.rug.nl/masters/computing-science/ 

Rijksuniversiteit Groningen | Master Marketing Analytics & Data Science

Op deze marketing gerelateerde master wordt u grondig opgeleid in methoden waarmee u gegevens kunt analyseren en modelleren om marketingprestaties van een bedrijf te volgen. De master duurt 12 maanden en is in het Engels.
https://www.rug.nl/masters/msc-marketing-marketing-analytics-and-data-science/ 

Rijksuniversiteit Groningen | Master Datafication and Digital Literacy

Op deze opleiding leert u over algoritmes, big data en digitalisering. De master duurt 18 maanden en is in het Engels.
https://www.rug.nl/masters/datafication-and-digital-literacy

Rijksuniversiteit Groningen | Bachelor Data Science & Society

Deze Bachelor gaat in op Data Science. Data-gerelateerde maatschappelijke kwesties staan bij deze opleiding centraal. U leert over programmeren, AI, Machine Learning, big data en combineert dit met kennis over ethiek, mensenrechten en bestuurskunde. De Bachelor duurt 3 jaar, is in het Engels en wordt gegeven in Leeuwarden.
https://www.rug.nl/cf/bachelor-data-science-sea-nl 

Technische Universiteit Delft | Data Science & Technology

In deze Master of Science leert u hoe u systemen kunt ontwikkelen die in staat zijn om massale datasets te verwerken om er belangrijke informatie uit te halen. Onderwerpen als beveiliging, visualisatie en computeralgoritmen komen hierbij aan bod. De opleiding duurt 2 jaar en is in het Engels.
https://www.tudelft.nl/onderwijs/opleidingen/masters/cs/msc-computer-science/the-data-science-technology-track 

Technische Universiteit Eindhoven | Bachelor Data Science

Deze opleiding wordt aangeboden in samenwerking met Tilburg University. Tijdens de opleiding leert u grote hoeveelheden data te analyseren om er waardevolle informatie uit te krijgen. De opleiding duurt 3 jaar en is in het Engels.
https://www.tue.nl/studeren/bachelor-college/bachelor-data-science/

Technische Universiteit Eindhoven | Master Data Science & Artificial Intelligence

Tijdens deze master leert u geavanceerde data-analyse technieken te combineren met AI methoden. De master duurt 2 jaar en is in het Engels.
https://www.tue.nl/studeren/graduate-school/master-data-science-and-artificial-intelligence/

Technische Universiteit Eindhoven | Master Data Science and Entrepreneurship

Deze master combineert Data Science en bestuurskunde. Tijdens de opleiding leert u business modellen te creëren aan de hand van algoritmes, modellen, theorieën en tools.
https://www.tue.nl/studeren/graduate-school/master-data-science-and-entrepreneurship/ 

Maastricht University | Bachelor Data Science and Artificial Intelligence

Op deze opleiding leert u om gebruiksvriendelijke software en systemen te ontwikkelen voor verschillende branches. De Bachelor duurt 3 jaar en wordt gegeven in het Engels.
https://www.maastrichtuniversity.nl/education/bachelor/data-science-and-artificial-intelligence 

Maastricht University | Data Science for Decision Making

Met deze master leert u om te gaan met datasets. De master duurt 2 jaar en is in het Engels.
https://www.maastrichtuniversity.nl/education/partner-program-master/data-science-decision-making 

Universiteit Leiden | Master Computer Science

Deze Data Science master geeft u kennis over algoritmische aspecten van data mining, Machine Learning en statistische data-analyses. De master duurt 2 jaar en is in het Engels.
https://www.universiteitleiden.nl/en/education/study-programmes/master/computer-science/data-science-computer-science 

Universiteit Leiden | Bachelor Data Science and Artificial Intelligence

In deze bachelor leert u de kennis over computers, algoritmes en programmeren. De bachelor duurt 3 jaar en is in het Engels.
https://www.universiteitleiden.nl/en/education/study-programmes/bachelor/data-science-and-artificial-intelligence 

Universiteit Leiden | Master Statistics & Data Science

Deze tweejarige master biedt u een grondige inleiding in de filosofie van statistisch modellering, gegevensanalyse en Data Science. Hierbij ligt de focus op biowetenschappen en gedragswetenschappen. De master duurt 2 jaar en wordt gegeven in het Engels.
https://www.universiteitleiden.nl/en/education/study-programmes/master/statistics--data-science 

Universiteit Twente | Master Data Science

Op de Master Data Science leert u om data tools te gebruiken bedrijven en organisaties te verbeteren.
https://www.utwente.nl/en/education/master/programmes/data-science/

Universiteit Twente | Master Data Science & Technology

Op deze opleiding leert u over computer science en Data Science. De universiteit levert samenwerkingen met verschillende internationale bedrijven en lokale datasets toegankelijk voor studenten. Verder leert u over verschillende beroepenvelden waaronder gezondheid, management en logistiek.
https://www.utwente.nl/en/education/master/programmes/computer-science/specialisation/data-science-technology/ 

Universiteit Twente | Master Data Science 

Deze master onderzoekt het gebruik van proces- en datamining om organisaties en hun IT-infrastructuur te analyseren.
https://www.utwente.nl/onderwijs/master/opleidingen/business-information-technology/specialisatie/data-science-business/ 

Universiteit Utrecht  | Master Applied Data Science

In deze master leert u de basis methoden en technieken in Data Science. De kennis is toepasselijk voor het analyseren van grote datasets in verschillende beroepenvelden.
https://students.uu.nl/en/science/education/applied-data-science 

Universiteit van Amsterdam | Master Information Studies: Data Science

Bij deze master leert u hoe u theorieën en tools kunt gebruiken in verschillende beroepenvelden. De opleiding is zowel voltijd als deeltijd te volgen.
https://www.uva.nl/en/programmes/masters/information-studies-data-science/data-science.html?cb 

Universiteit van Amsterdam | Behavioural Data Science

Deze opleiding combineert Data Science met menselijk gedrag. De opleiding biedt realistische uitdagingen op het gebied van big data, statistiek en psychologie.
https://www.uva.nl/en/programmes/masters/psychology-behavioural-data-science/behavioural-data-science.html 

Universiteit van Amsterdam | Minor Data Science and Artificial Intelligence
Op deze minor leert u om een Data Science project te starten van begin tot eind. Zo leert u over dataverzameling, data management, visualisatie en meer. De minor biedt een transitie tot een master.
https://www.uva.nl/en/programmes/minors/amsterdam-data-science-minor/amsterdam-data-science-and-artificial-intelligence.html 

Vrije Universiteit Amsterdam | Bachelor Econometrics and Data Science

Op deze opleiding combineert u computer science en data-analyse om problematieken in bedrijven op te lossen.
https://vu.nl/nl/onderwijs/bachelor/econometrics-and-operations-research/traject/econometrics-and-data-science

Vrije Universiteit Amsterdam | Master Business Analytics and Data Science

Met Business Analytics and Data Science verdiept u zich in analytische, business en technologische vaardigheden. De opleiding is deeltijd en duurt een jaar.
https://vu.nl/nl/onderwijs/professionals/cursussen-opleidingen/business-analytics-data-science/overzicht 

Data science samenwerkingen met HvA, UvA en VU

De Hogeschool van Amsterdam, Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam hebben een samenwerking opgezet op het gebied van Data Science. 

Het Business Data Science Graduate Program is een tweejarige master waar ook het Erasmus in Rotterdam bij is aangesloten. Het programma is erop gericht om toekomstige PhD studenten te trainen die een Data Science gerelateerde opleiding gaan volgen op één van de drie aangeschreven universiteiten. https://businessdatascience.nl/home 

Daarbij bestaat de samenwerking ook uit een netwerk voor organisaties en studenten. Dit netwerk heet Amsterdam Data Science (ADS). ADS bestaat om groei en internationaal aanzien te creëren binnen de Data Science branche.
https://www.schoolofdatascience.amsterdam/ 

Amsterdam School of Data Science is een kennisplatform voor studenten om meer inzicht te krijgen in het toekomstperspectief van Data Science. Op het platform kunnen studenten een opleiding of stage vinden die het best bij hen past.
https://amsterdamdatascience.nl/ 

Wageningen University & Research | Data Science

De universiteit van Wageningen biedt een geheel traject gespecialiseerd in Data Science. Zo zijn er Bachelor’s, minor’s en master’s te volgen. De universiteit biedt verschillende domein gebonden opleidingen, waardoor u keuze heeft uit onderwerpen als gezondheid, voeding, milieu of bedrijfsvraagstukken.
https://www.wur.nl/en/value-creation-cooperation/collaborating-with-wur-1/wdcc/data-education/data-science-courses.htm 

Bent u geïnteresseerd om een business intelligence (BI) specialist, big data engineer, data scientist, data analist, data manager, data modelling specialist of marketing intelligence analist te worden? Neem dan contact op met een van onze experts. Ook kunt u bij ons terecht als u opzoek bent naar een data specialist voor uw (fintech) onderneming.


Mogelijk is dit ook interessant:

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}