Er lagen de afgelopen nachten veel mensen wakker omdat ze zich zorgen maakten over de veiligheid van hun bedrijven, hun vermogen en nog veel meer.

Heeft u zin om te leren hoe u veiligheidsproblemen oplost via een Cyber Security opleiding, (afstudeer)stage, traineeship of eerste baan? Of bent u juist degene die wakker heeft gelegen en opzoek is naar nieuw fris talent zodat u weer zorgeloos kan slapen? 

In deze gids ontdekt u een uitgebreide lijst van erkende Cyber Security opleidingen in Nederland op HBO en WO niveau. Uiteraard beginnen we eerst met een uitleg van wat Cyber Security is.

Ook vindt u op ons platform uitgebreide lijsten voor ICT-, marketing-, AI & ML- en Data Science opleidingen. Ontbreekt er een erkende opleiding of instelling? Laat het ons weten in een reactie onderaan deze gids en we voegen haar toe. 

Laten we beginnen...

Cyber Security Opleidingen

Wat is Cyber Security?

Cyber security is het beschermen van elektronische systemen, netwerken, software en digitale gegevens tegen schadelijke aanvallen van criminelen. Het beschermen van het digitale domein is essentieel voor organisaties, overheden en particulieren om te voorkomen dat gevoelige gegevens in verkeerde handen komt.

Een professional in de Cyber security is vooral bezig met het onderhouden en uitbreiden van beveiligingstechnologieën. Als Cyber security expert is ICT kennis essentieel. Daarbij is een Cyber security specialist ook vaardig in het opsporen van zwakke plekken in bedrijfsnetwerken, het testen van Cyber beveiligingsmaatregelen en is het belangrijk om rustig te blijven in geval van nood.

In Nederland zijn er meerdere HBO’s en WO’s die een opleiding bieden in de richting van de Cyber security. Deze opleidingen zijn vaak een specialisatie voor ICT- en Data Science opleidingen. 

Enkele bedrijven waar ze vaak opzoek zijn naar Cyber security personeel zijn deze fintechs, betaalsystemen en betaalapps. Uiteraard zijn alle grote financiële instellingen opzoek. Denk hierbij aan banken (INGABN AMRORabobankBunqVan Lanschot, Volksbank, Triodos, Revolut en N26) en verzekeraars (Achmea, Nationale Nederlanden, Aegon, Athora, CZ Groep (Just en Ohra)VGZ (Univé en Bewuzt)Menzis en ASR Nederland).

Deze bedrijven lopen vaak rond met de vragen; "Hoe veilig is mijn bedrijf?", "Hoe voldoen we aan de regelgeving?", "Hoe beschermen we belangrijke activa?", "Hoe verbeteren we onze cyberweerbaarheid?", "Zijn we bereid op een incident?" en "Hoe beheersen we risico's binnen de supply chain?".

Welke Cyber Security opleidingen zijn er?

Er zijn veel opleidingen op het gebied van cybersecurity, afhankelijk van wat uw doelen en behoeften zijn. Sommige van de mogelijke opleidingen omvatten:

 • Basiscursussen in cybersecurity: deze cursussen bieden een algemeen overzicht van de belangrijkste concepten en technieken in de cybersecurity. Ze zijn bedoeld voor mensen die nieuw zijn in het veld of die hun kennis op dit gebied willen vergroten.

 • Specialisatiecursussen: deze cursussen gaan dieper in op specifieke onderwerpen binnen de cybersecurity, zoals netwerkbeveiliging, beveiliging van cloud-systemen of het beveiligen van mobiele apparaten.

 • Professional certificeringen: er zijn veel professionele certificeringen op het gebied van cybersecurity, zoals de Certified Information Systems Security Professional (CISSP) of de Certified Ethical Hacker (CEH). Deze certificeringen vereisen vaak dat u aan bepaalde opleidings- en werkervaringsvereisten voldoet en een examen aflegt.

 • Bachelor- of masteropleidingen: sommige universiteiten bieden bachelor- of masteropleidingen in cybersecurity of informatiebeveiliging aan. Deze opleidingen geven een grondige kennis van het vakgebied en kunnen helpen bij het voorbereiden op een carrière in de cybersecurity.

Het is belangrijk om te overwegen wat uw doelen zijn met betrekking tot cybersecurity en welke opleiding het beste bij u past. Bespreek dit eventueel met uw werkgever of een professioneel op het gebied van cybersecurity om advies te krijgen.

HBO Cyber Security opleidingen

Fontys | Cyber Security

Op de Fontys is Cyber Security een specialisatie van de Nederlandstalige bachelor HBO-ICT en de Engelstalige bachelor HBO-ICT. In het eerste jaar krijgt u een brede oriëntatie voor vijf verschillende vakgebieden. Vanaf het tweede jaar is het mogelijk om te specialiseren in de Cyber Security. In de drie jaar van deze specialisatie bent u bezig met beveiligingsonderzoek, forensisch onderzoek, malware-analyse, pentests en het zichtbaar maken van hackaanvallen.

Avans | Cyber Security

Avans+ heeft twee opleidingen op het gebied van Cyber Security

 • BSc Cyber Security: Tijdens deze tweejarige bacheloropleiding leert u actief te blijven met de laatste technologische trends en deze te vertalen naar de praktijk. De opleiding is voor professionals met ervaring in de software ontwikkeling.

 • Postbachelor Cyber Security: Dit is een module van 10 weken waarin u leert hoe u webapplicaties kunt aanvallen. Daarbij komen diverse onderdelen aan bod om uw inzicht te geven in hoe u aan de slag kunt met cyber security.

Inholland | Cyber Security

De Nederlandstalige opleiding informatica of Engelstalige opleiding Information Technology geven een goede basis voor Cyber Security.

Hogeschool van Amsterdam (HvA) | Cyber Security

De HvA kent een HBO bachelor en een Associate Degree gespecialiseerd in de Cyber Security:

 • HBO-ICT: Cyber Security Bachelor (voltijd/ deeltijd): Op deze opleiding krijgt u in het eerste jaar de basisvakken met betrekking tot ICT en ontwikkelt u zich in de leerroutes naast Cyber Security. Vanaf het tweede jaar kunt u zich specialiseren in de Cyber Security.

 • Cybersecurity Associate Degree: Tijdens deze tweejarige opleiding gaat u praktijkgericht aan de slag in de Cyber Security.

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) | Cyber Security

Bij de HBO-ICT opleiding van de HAN is het mogelijk om u in het tweede jaar te specialiseren in de Cyber Security. Met de afstudeerrichting Infrastructure & Security Management leert u over het beheren en beveiligen van complexe combinaties van servers en networks. 

Hogeschool Utrecht (HU) | Cyber Security

Hogeschool Utrecht kent drie opleidingen gefocust op Cyber Security:

Hanzehogeschool Groningen | Cyber Security

Op de Hanzehogeschool is het mogelijk om Network & Security te volgen, een specialisatie binnen de opleiding HBO-ICT. In het eerste jaar maakt u dan ook kennis met de basisprincipes van ICT. Vanaf het tweede jaar kunt u kiezen voor een specialisatie.

De Haagse Hogeschool | Cyber Security

De Haagse Hogeschool kent meerdere Cyber Security opleidingen op verschillende niveau’s.

 • HBO-ICT: Op deze opleiding kunt u na een half jaar al kiezen voor Cyber Security als specialisatie. Deze specialisatie is in Delft en Zoetermeer te volgen.

 • Cyber Security Management: Cyber Security Management is een 15 weken durende post-hbo-opleiding voor professionals die de Cyber Security in hun bedrijf willen verbeteren. 

 • MSc Cyber Security Engineering: Tijdens deze master leert u ICT gerelateerde security oplossingen te ontwikkelen en te implementeren. Tijdens de opleiding heeft u veel mogelijkheden om oplossingen toe te passen bij organisaties.

 • Mastermodule Cyber Security Risk: Gedurende zes weken leert u over risicomanagement inzake cybersecurity. De module kent een hoge mate van integratie tussen uw werk en studie.

Hogeschool Saxion | Cyber Security

De specialisatie Infrastructuur is te volgen binnen de opleiding HBO-ICT. Met de specialisatie Infrastructuur leert u alle aspecten om een goede computer infrastructuur in te richten. Cyber security oplossingen spelen hierin een grote rol.

NHL Stenden Hogeschool | Cyber Security

NHL Stenden Hogeschool biedt een Certified Ethical Hacking minor voor de bacheloropleiding Informatica/ Technische Informatica. Tijdens deze minor leert u (bedrijfsnetwerken te hacken, met als doel deze veiliger te maken. 

Universitaire Cyber Security opleidingen

Erasmus Universiteit Rotterdam | Cyber Security

Op de Erasmus Universiteit Rotterdam zijn twee opleidingen gerelateerd aan Cyber Security. De Post-Master IT-Auditing & Advisory en informatie management.

Radboud Universiteit Nijmegen | Cyber Security

De Radboud Universiteit Nijmegen kent twee specialisaties in de richting van de Cyber Security:

Rijksuniversiteit Groningen | Cyber Security

Rijksuniversiteit Groningen kent meerdere opleiding die een fundament bieden voor een toekomstige cyber security opleiding of cyber security baan:

 • BSc Computing Science is een driejarige Engelstalige bachelor waarin u leert programmeren op een hoog niveau.

 • BSc Information Science is een driejarige Nederlandstalige bachelor waarin u leert om data te verzamelen en te analyseren via computers en slimme software. 

 • MSc Computing Science is een tweejarige Engelstalige master waarin u uw kennis verbreed op het gebied van data science, visual computing en software engineering. 

 • MSc Technology and Operations Management is een eenjarige master waarin u leert over data science, visualisering en data-driven besluitvorming. 

 • MSc Voice Technology is een eenjarige Engelstalige master waarin u leert over de technologische kant van stemherkenning en stemsynthese.

 • MSc Language and Communication Technologies is een tweejarige duale master waarin u taalkunde combineert met computerwetenschappen.

Technische Universiteit Delft | Cyber Security

TU Delft biedt een Cyber Security specialisatie voor de master Computer Science. Tijdens deze tweejarige master leert u over cryptografie, formele methoden, veilige software ontwikkeling en machine learning. Het raakt ook een breed scala van ondersteunende disciplines, zoals recht, economie, criminologie, management en psychologie.

Technische Universiteit Eindhoven | Cyber Security

TU Eindhoven biedt een tweejarige master genaamd ‘Information Security Technology’. De master focust op cryptografie en Cyber Security.

Om een goed fundament te hebben voor Information Security Technology, kunt u de bachelor ‘Computer Science and Engineering’ of de master ‘Computer Science and Engineering’ volgen.

Tilburg University | Cyber Security

Tijdens deze Information Management opleiding leert u om IT-processen te combineren met strategische behoeften en dagelijkse bedrijfsvoering. Deze eenjarige master biedt cyber security en blockchain technologie als keuzevak.

Maastricht University | Cyber Security

Advanced Master in Privacy, Cybersecurity, Data Management and Leadership. Deze master combineert recht, cyber security en data management in een tweejarig parttime programma. Tijdens deze opleiding zult u een grondige kennis verwerven van de juridische en technologische aspecten van EU- en wereldwijde kwesties op het gebied van cyberbeveiliging. Ook leert u een goed ethisch en zakelijk inzicht op het gebied van gegevensgebruik.

Universiteit Leiden | Cyber Security

Deze master focust zich volledig op cyber security. Tijdens deze tweejarige opleiding leert u onder andere over de complexiteit en afhankelijkheid van cyberspace. U leert oplossingen te ontwikkelen voor cyber risico's en dreigingen.

Om bovenstaande opleiding of een soortgelijke cyber security opleiding te volgen, biedt de Universiteit Leiden de opleidingen BSc Informatica en MSc Computer Science. 

Universiteit Twente | Cyber Security

In samenwerking met de Universiteit van Delft biedt Universiteit Twente de master specialisatie Cyber Security (CybSec). Tijdens deze opleiding leert u onder andere over cryptografie, formele methodes, software engineering en machine learning.

Als basis voor cyber security kunt u de ICT gerelateerde opleidingen van Universiteit Twente volgen. Zo biedt de universiteit twee bachelors; Technical Computer Science en Business Information Technology. Ook biedt de universiteit twee masters; Computer Science en Business Information Technology.

Universiteit Utrecht | Cyber Security

De Universiteit Utrecht kent meerdere opleidingen die een fundament bieden voor een toekomstige cyber security opleiding of cyber security baan:

 • BSc Informatica is een driejarige bachelor waarin u leert over de technische kant van ICT. 

 • MSc Computing Science is een tweejarige master waarin u de fundamenten leert van computerwetenschappen.

 • BSc Informatiekunde is een driejarige bachelor waarin u leert over de software industrie, de strategische inzet van ICT, user experience en data science. Deze opleiding is ook te combineren met wiskunde of de bachelor Informatica 

 • MSc Business Informatics is een tweejarige master waarin u leert om software te ontwikkelen en deze te implementeren in organisaties.

Universiteit van Amsterdam | Cyber Security

De Universiteit van Amsterdam kent meerdere opleiding die een fundament bieden voor een toekomstige cyber security opleiding of cyber security baan:

 • MSc Computer Science is een tweejarige master waar u leert over het technische aspect van de computerwetenschappen. Zo komt u onderwerpen tegen zoals systeemsoftware, computer networks en programmeren.

 • MSc Information Studies is een eenjarige master. De opleiding houdt zich bezig met dataverzameling en analyses en de manier waarop data toegepast kan worden in organisaties.

 • MSc Software Engineering is een eenjarige master waar u breed wordt opgeleid tot software engineer.

 • MSc Computational Science is een tweejarige master waar u leert over algoritmes, simulaties en data processing. De opleiding is een samenwerking tussen de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam.

Vrije Universiteit Amsterdam | Cyber Security

De Vrije Universiteit Amsterdam biedt meerdere opleiding die een fundament bieden voor een toekomstige cyber security opleiding of cyber security baan:

 • BSc Computer Science is een driejarige bachelor die u de basiskennis biedt van computers en hoe ze werken. U leert programmeren in verschillende talen, ook verdiept u zich in logica en wiskunde.

 • MSc Computer Science is een tweejarige master waar u vooral leert over wereldwijd gedistribueerde informatie verwerkingsdiensten. U kunt kiezen uit zes specialisaties.

 • MSc Information Science is een eenjarige master waar u duurzame en technische systemen leert creëren, ten behoeve van moderne organisaties.

Wageningen University & Research | Cyber Security

In samenwerking met de Universiteit Twente en TU Eindhoven wordt er een master specialisatie Cyber Security aangeboden bij Wageningen University & Research. 

Cyber Security ondersteuning nodig?

Bent u geïnteresseerd om aan de slag te gaan met een Cyber Security opleiding, (afstudeer)stage, traineeship of baan? Of wilt u meer Cyber Security-, ICT- of Data Science personeel aannemen voor uw (fintech) onderneming?

Neem dan eens vrijblijvend contact op met eens van onze experts. We helpen u graag verder. 


Mogelijk is dit ook interessant:

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}