Bunq is een Nederlandse, internationaal actieve bank die zich richt op inwoners van de eurozone. Het bedrijf verleent digitale financiële diensten, voornamelijk via de eigen mobiele app. Naar schatting heeft bunq rond de 2,3 miljoen klanten in 2020. 

In deze gids geven wij u een kijkje in de keuken bij 'Neobank' bunq. Ook leert u meer over bunq's financiële tech innovaties, trends en ontwikkelingen. 

Na het lezen van deze gids zult u hopelijk slimmere keuzes maken betreffende online betalingen, fintech, bankingtech, het milieu en uw bedrijfsactiviteiten. Des te meer reden om snel van start te gaan met deze gids.

Veel leesplezier.

Bunq financiële tech Innovatie (fintech) Nederland

Bunq in het kort

Bunq is een Nederlandse bank, actief in 30 verschillende landen, die zich richt op inwoners van de eurozone. Bunq verleent digitale financiële diensten, met name via de eigen mobiele bunq-app. In het jaar 2020 heeft bunq naar schatting rond de 2.3 miljoen actieve gebruikers/klanten. 

bunq | bank of The Free
Bunq is ontstaan vanuit de wens om het leven makkelijk te maken. Gebruikers van bunq krijgen de vrijheid om tijd, geld en CO2 te besparen. Dit alles met het doel om samen een betere toekomst te creëren. Het bunq beleid is erop gericht om dit doel te bereiken niet alleen voor zichzelf en de gebruikers, maar voor de gehele wereld. 

Bunq richt zich volledig op de wensen en behoeften van de gebruiker. Zo wilt en kan bunq het standaard gedachtepatroon van wat bankieren kan en moet zijn veranderen. Gevoed door innovatie en transparantie is bunq een bank met volledige vergunning. Bunq wordt ook wel ‘bank of The Free’ genoemd. 

Duurzaam, solide en veilig
U heeft niet alleen volledige controle over uw geld bij bunq, ook biedt bunq volledige transparantie over wat er met uw geld gebeurt en of en hoe uw geld wordt belegd. Bunq claimt op dit gebied ook de enige ter wereld te zijn, waar dus door de gebruiker zelf kan worden bepaald waar uw geld voor wordt gebruikt en hoe het wordt bewaard. 

Als gebruiker kunt u kiezen tussen verschillende investeringsopties of juist om in geen enkele daarvan te investeren. De selectie waaruit u kunt kiezen bevatten groene bedrijven die ‘’ISO 9000’’ gecertificeerd zijn voor hun duurzame activiteiten. Kiest u voor één van de beleggingsopties van bunq, dan bent u gegarandeerd van het feit dat uw geld niet wordt geïnvesteerd in schadelijke praktijken, zoals wapens, tabak, gokken, steenkool en schalie mijnbouw.

Naast controle over uw geld, staan privacy en veiligheid zeer hoog in het vaandel bij bunq. Bunq pleit ervoor dat uw gegevens dan ook nooit zullen worden verkocht aan derden. Uw geld is tot €100.000 volledig verzekerd door het Depositogarantiestelsel (DGS) in Nederland. De nieuwste technologie (zoals machine learning) worden toegepast door bunq zodat u veilig en zorgeloos kunt bankieren. Op deze manier wordt uw rekening continu gemonitord, zodat er snel kan worden gehandeld in geval van misbruik.     

Bunq beleid
Net zoals ieder ander bedrijf heeft bunq een beleid. Enkele van de peilers binnen het beleid zijn zojuist al besproken en in het verdere verloop van dit artikel zullen ze allen nog ter sprake komen indien relevant. Om een duidelijk schets te geven van het beleid van bunq, kunnen de pijlers als volgt worden geformuleerd;

 • Maak het leven makkelijker 

 • Maak groen makkelijk

 • Jouw veiligheid

 • Keuzevrijheid

 • Transparantie

 • Algemene voorwaarden

 • Klimaatrapport

 • Klachtenprocedure

Deze pijlers kunnen in het kort worden samengevat als; duurzaam, solide en veilig. Zo is uw geld veilig en heeft bunq een bankvergunning verleend gekregen door de Europese Centrale Bank (ECB). U kunt zelf kiezen hoe uw geld wordt geïnvesteerd en met ‘’Easy Green’’ plant u bomen bij het gebruik van uw pas (hier meer over onder het kopje bunq activiteiten). Tenslotte heeft u 24/7 online support, kunt u bunq altijd bereiken (in zeven verschillende talen) indien u vragen heeft of tegen problemen aanloopt.  

Bunq duurzame activiteiten

Bunq is één van de meest actieve banken op het gebied van klimaatverandering. Bunq twijfelt namelijk niet langer over de klimaatverandering en maakt groen makkelijker. Zo neemt bunq (naar eigen zeggen) het voortouw en geeft bunq het goede voorbeeld in de sector, ten gevolgen van het klimaatakkoord van Parijs. 

Dit doet bunq via het ‘’bunq Easy Green Personal’’ of ‘’bunq Easy Green Business plan’’. Met deze plannen kan iedereen zonder enige moeite CO2-neutraal worden in minder dan 2 jaar. Er wordt namelijk voor iedere €100,- die wordt besteed met een bunq kaart, die deel neemt aan één van de zojuist benoemde plannen, een boom door bunq geplant. 

De via het partnerschap met Eden Reforestation Projects door bunq geplante bomen, leggen 308 kg CO2 vast gedurende gemiddeld 25 jaar. De groene impact is dusdanig groot dat u zo CO2-neutraal wordt in minder dan 2 jaar. Inmiddels zijn er al meer dan 5.000.000 bomen geplant, waarvan meer dan 1.2 miljard kg van CO2 die een boom absorbeert in zijn geschatte groeifase. Om u een beeld te geven van de enorme impact hiervan. Deze bomen compenseren bijvoorbeeld meer dan 1,6 miljoen vluchten van New York naar Parijs.

Natuurlijk is dit niet het enige initiatief van bunq waardoor zij zichzelf een voorbeeld vinden voor anderen. Zo financieren ze ook projecten die rechtstreeks bijdragen aan een beperking van de CO2-uitstoot, zoals energiebesparende verbeteringen aan woningen. Verder zijn ze enorm selectief betreffende bedrijven en sectoren binnen het investeringsbeleid. Sectoren met een grote CO2-impact maken bijvoorbeeld geen deel uit van het bunq-investeringsbeleid. En door te investeren in groene obligaties, steunt bunq klimaatvriendelijke veranderingen die bijdragen aan een lagere CO2-uitstoot.

Bunq is niet alleen bezig voor de korte termijn. Er zijn namelijk ook verbintenissen gesteld voor in de toekomst. Bunq zet zich namelijk in om de eigen negatieve impact op het klimaat drastisch te verkleinen. Dit wordt gedaan door doelen te stellen die aansluiten bij het eerder genoemde klimaatakkoord van Parijs. Hierbij kan worden gedacht aan het hoofddoel om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met de helft te hebben teruggebracht. De klimaatvoetafdruk wordt gemeten en gepubliceerd (volgens PCAF-norm). En dus zoals benoemd krijgen de bunq gebruikers klimaatneutrale services aangeboden.  


Bunq is een volwaardige bank toen het enkele jaren geleden de officiële banklicentie kreeg van de Nederlandsche Bank. Sindsdien wordt het leven van alle gebruikers in 30 Europese landen makkelijker gemaakt. Bent u benieuwd naar het volledige verhaal van bunq vanaf de start op 26 maart 2012 tot aan de dag dat bunq een fintech unicorn werd? Dan kunt u een kijkje nemen op de gedetailleerde tijdlijn van bunq, echt een aanrader!

Banken in fintech

Zoals al eerder vermeld zijn er op Financieelsysteem diverse vergelijkbare fintech artikelen, inzichten en trends te vinden. Deze gidsen worden op terugkerende basis geactualiseerd, zo blijven zowel wijzelf en u up-to-date van de dagelijkse gang van zaken. De grootste banken in de fintech branche hebben wij ter handen genomen, hierbij kan worden gedacht aan;

Bunq financiële innovatie, labs en ventures

Bunq neobank innovatie

Innoveren behoort tot de dagelijkse gang van zaken bij bunq. Nieuwe innovatieve banken worden ook wel neobanken of challenger banken genoemd. Zonder innovatie zou bunq zich vandaag de dag niet bevinden waar het momenteel is. Ook in 2022 weet bunq te innoveren. Zo heeft bunq in December 2021 bekend gemaakt dat De Nederlandsche Bank goedkeuring heeft gegeven voor de eerste externe investeerders, Pollen Street Capital. PSC is een onafhankelijk beleggingsbeheer bedrijf die zich focust op financiële en zakelijke dienstverlening.

De financieringsronde van €193 miljoen, waarmee bunq gewaardeerd wordt op €1,6 miljard, is een nieuw record voor een Europese fintech. Aangezien bunq de grootste serie A ronde ooit heeft behaald.

Als onderdeel van deze deal heeft bunq direct een eerste overname gedaan van de Ierse kredietverstrekker Capitalflow. Bunq streeft ernaar dat dit één van de vele overnames zal zijn, omdat bunq een nieuwe golf van fintech fusies en overnames na de pandemie produceert.

Maar dit is slechts één van de vele innovaties binnen bunq. Bunq beschikt dan ook over een geschiedenis vol innovatie. In de nasleep van de wereldwijde financiële crisis is bunq opgericht, om uit te dagen wat bankieren is en wat het kan doen. De klant is koning bij bunq en er wordt dan ook gewerkt vanuit de wensen en benodigdheden van de klant.      

bunq app
Vanuit deze gedachte is de eerder genoemde bunq-app ontwikkeld. De app moest de functies bevatten die de klant nodig diende te hebben. Een innovatieve app die hen de macht geeft om te beslissen hoe eigen geld wordt geïnvesteerd. En een internetbankieren app die de klant een bankervaring biedt die het leven makkelijker maakt. 

In tegenstelling tot de concurrerende banken die een vergelijkbare app streven te hebben, waarbij het enkel draait om de grote ‘vanity metrics’. Vanity metrics zijn statistieken die je succesvol laten lijken ten opzichte van anderen, maar die je niet helpen om je eigen prestaties te begrijpen op een manier die bruikbaar is voor toekomstige strategieën. 

Deze vanity metrics waren vaak gebaseerd op slapende rekeningen of aantallen app-downloads. Bunq daarentegen werkt vanuit een model dat gericht is op een betrokken, geëngageerde en steeds groter wordende gemeenschap. 

Uit de cijfers is dan ook gebleken dat het model van bunq werkt. In 2019 zijn de totale gebruikers deposito's verdubbeld. Het jaar daarop (2020) zijn de gebruikers nogmaals verdubbeld en inmiddels, in het jaar 2022, boven de 1 miljard euro.

Bunq digitale betalingen

Bij bunq is het aanbod breed en zo is er voor ieder wat wils binnen ieder budget. Zowel voor consument als voor bedrijf staat bunq klaar als dienstverlener. De drie abonnementen die bunq voor de consument en business heeft kunnen als volgt worden samengevat;

 • Easy Bank
  • Uw geld is veilig tot €100.000.
  • Push notificaties zodat u altijd weet wat er met uw geld gebeurt.
  • Een Mastercard die u vanuit de app kunt beheren.
  • Consument €2,99/maand - Business €4,99/maand
 • Easy Money
  • BAN's in 4 verschillende landen
  • Slimme inzichten, gemakkelijk budgetteren, eerlijke tarieven.
  • Inclusief alle voordelen van Easy Bank.
  • Consument €8,99/maand - Business €10,99/maand
 • Easy Green
  • Plant een boom met elke €100 die uw uitgeeft.
  • Verdubbel samen uw groene impact met een bestie.
  • Inclusief alle voordelen van Easy Money.
  • Consument €17,99/maand - Business €20,99/maand

Ook is bunq dus te gebruiken voor uw bedrijf. U kunt een zakelijke bankrekening openen die perfect geschikt is voor starters, maar ook voor een goed lopend bedrijf. Met een business rekening bij bunq krijgt u tot 25 subrekeningen, die u kunt gebruiken voor betalingen, facturen of het automatiseren van uw BTW. Met de DualPIN kunt u gemakkelijk budgetteren. DualPIN is het in staat stellen om met verschillende pincodes te betalen voor verschillende doeleinden. Verder zijn er nog enorm veel andere voordelen te vinden, hiervoor wordt u doorverwezen naar de vergelijkingspagina.

Op de abonnement vergelijkingspagina is een gedetailleerd overzicht te vinden van de drie abonnementen. De voordelen en nadelen en alles wat u erover moet weten om de juiste keuze te maken is op deze pagina te vinden. Indien dit nog niet informatie voor u verschaft, kunt u altijd nog naar het kostenoverzicht-pdf, zowel voor persoonlijk als business gerelateerde abonnementen informatie. 

Ondersteuning nodig of een fintech vakspecialist worden?

Wij van Financieelsysteem houden bunq in de gaten betreffende ontwikkelingen rondom betalingen (paytech), kredieten (credittech), verzekeren (insurtech) en beleggen (investtech). Blijf up-to-date en houdt onze gidsen dus goed in de gaten. 

Heeft u nog vragen, wilt u uw bedrijf laten groeien of bent u opzoek naar fintech ondersteuning voor uzelf, uw bedrijf of uw platform? Wacht niet langer en neem contact met ons op via de contactpagina. Er is in de wereld van fintech zoveel mogelijk. Stilstaan is achteruitgaan, dus laten wij samen groeien en bouwen aan een gezonde, veilige en toekomstbestendige samenleving.

Ook wij van Financieelsysteem willen ten allen tijden innoveren. Hierbij kunnen wij uw hulp goed gebruiken. Bent u geïnteresseerd in een volgende stap binnen uw carrière in de financiële tech wereld? Als online marketing, tech- cyber security- of data specialist? Neem dan contact met ons op of kijk op de vacaturepagina.


Mogelijk is dit ook interessant:

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}