Nieuwsgierig naar handige betaalapps om uw leven makkelijker te maken? Ontdek hier wat betaalapps voor u kunnen betekenen.

In deze gids vindt u 27 betaalapps voor mobiel- en contactloos betalen. We leggen uit wat een betalingsapp precies is en welke soorten er zijn.

Ook doen we continu onderzoek om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends, regelgevingen en ontwikkelingen rondom betaalapps, betaalsystemen en ‘financiële super apps’. 

Laten we van start gaan…

Betaalapps voor mobiel- en contactloos betalen

Wat is een betaalapp en welke soorten zijn er?

Een betaalapp is een app op een mobiele telefoon waarmee u mobiel- of contactloos kunt betalen. Betaalapps maken van alles mogelijk op het gebied van digitaal betalen. Denk bijvoorbeeld aan online bestellingen betalen, betaalverzoeken ontvangen van vrienden of het overslaan van de kassa bij het tankstation. 

Mobiel betalen via betaalapps kan vele vormen aannemen. Bekende vormen zijn QR-codes, Near Field Communication (NFC) en smartpay welke allemaal te bedienen zijn met een mobiele telefoon.

Binnen de betaalapps is onderscheid te maken tussen apps van traditionele banken, apps van fintechs, apps voor mobiliteit, crypto apps, terugbetaalapps, betaalapps voor groepen en apps gekoppeld aan de diensten van ondernemingen.

Door nieuwe regelgevingen, zoals de Payment Service Directive (PSD2), zijn er steeds meer innovatieve apps, betaalsystemen en financiële tech bedrijven in Nederland, Europa en wereldwijd

Meer leren over regelgeving technologie? Bekijk dan eens deze gids met regtech bedrijven.

Betaalapps financiële instellingen

Eén van de meest gebruikte betaalapps zijn die van de traditionele banken. Vooral banken zoals ING, Rabobank, ABN-AMRO, Van Lanschot, Bunq, Triodos, ASN Bank, RegioBank, SNS, Knab, Revolut en N26 zijn actief bezig met innovaties op het gebied van online betalen (internetbankieren). Zo staan deze bankapps vol met handige functies waardoor ze niet alleen nuttig zijn voor de bankzaken maar ook voor smartphone betalingen.

Zo is het mogelijk om te betalen via QR-codes, kunnen klanten gemakkelijk onderling betaalverzoeken sturen en kan er via mobiele telefoons contactloos betaald worden. Ook ziet u dat steeds meer verzekeraars apps hebben om te declareren en betalen, zoals Achmea, NN, Aegon, Athora, CZ Groep, VGZ, Menzis en ASR

Innovatieve betaalapps in Nederland en België

Tikkie

Tikkie is een app ontwikkeld door ABN AMRO in samenwerking met studenten van de UvA. Met Tikkie kunt u betaalverzoeken, ook wel ‘tikkies’ genoemd, sturen en ontvangen van vrienden via bijvoorbeeld WhatsApp. Hoewel Tikkie bedacht is door ABN AMRO is de app voor iedere Nederlander met een betaalrekening te gebruiken. Sinds Tikkie in 2016 is gelanceerd, gebruiken al meer dan 7 miljoen mensen de diensten van de app.

Ook voor bedrijven is Tikkie een interessante app. Via de app kunnen facturen simpel afgerond worden door een tikkie te sturen naar de klant. Ook is het mogelijk om met QR-codes de klant te laten betalen in bijvoorbeeld cafés en restaurants.

Andere bedrijven en apps die gebruik maken van betaallinks en betaalverzoeken zijn Bunq.me, Adyen pay by link, CM.com betaallinks, Plink (Mollie), Stripe Payment links, Revolut Payment link en PayPal.me.

WieBetaaltWat en Splitser

Met WieBetaaltWat houd u een lijst bij van uw gezamenlijke uitgaven. Voer gemakkelijk uw uitgaven in en bekijk de balans van de groep. Verreken de lijst en wij rekenen uit wie wat aan wie moet betalen. Splitser.com is de internationale variant van wiebetaaltwat.nl.

Bizcuit

Realtime inzicht in uw banksaldo en -transacties, documenten, betaalopdrachten en openstaande posten door gekoppelde bankrekeningen en boekhouding. Met Bizcuit kan u al uw documenten ontvangen en betalen in één app.

Partypay

Partypay is een betaal app voor evenementen. Alle festival aankopen bij elkaar in een overzichtelijke app. De bezoeker koopt een of meerdere tickets bij een ticketing partners vervolgens worden de tickets opgehaald in Partypay. Ook wordt gevraagd om muntjes en een kluisje te kopen in de app.

Tankey en Tanqyou

Bent u in bezit van een auto? Dan is Tankey of Tanqyou onmisbaar. Met de Tankey app of de Tanqyou app kunt u zonder naar binnen te lopen betalen bij tankstations die aangesloten zijn bij het netwerk. Tankey en Tanqyou herkennen automatisch wanneer de gebruiker bij het tankstation is. U hoeft zelf alleen nog het pompnummer en uw gegevens in te voeren. Betalen kan via NFC die in veel gevallen bij de pomp zelf te vinden is. Daarbij is het ook mogelijk om korting te sparen bovenop de pompprijs door online te shoppen. Koopt u via de app bij één van de aangesloten partners (zoals BCC, T-mobile of Thuisbezorgd) dan spaart u automatisch tot wel 20 cent korting per liter brandstof.

Shell Smartpay

Met de Shell Smartpay app gaat Shell zelfs nog een stapje verder. Shell ziet dat het leven erg druk kan zijn en dat de wachtrij bij tankstations daarbij niet helpt. Met de Shell Smartpay app kan iedereen vanuit de auto hun brandstof betalen. Nadat de betaling is geautoriseerd kan er getankt worden. Het nadeel aan Shell Smartpay is dat de app alleen te gebruiken is bij tankstations van Shell. Het goede nieuw is dat tankstations als BP en Esso ook een soortgelijke app aan het doorvoeren zijn.

Parkmobile, Ease2pay, Mobypark en ANWB onderweg

Parkmobile, Ease2payMobypark en ANWB onderweg bieden de mogelijkheid om voor parkeerplaatsen te betalen zonder gedoe. Met de Parkmobile app, Ease2pay app, Mobypark app en de parkeerapp ANWB onderweg vind u gemakkelijk een parkeerterrein in de buurt of vind u de parkeerplaats waar u al staat. U hoeft vervolgens alleen de app te activeren en u betaalt achteraf. De app werkt voor parkeren op straat, in garages en bij het vliegveld.

Blue Water App

Blue Water App is de parkeer app voor uw boot. Download de app, maak eenmalig een profiel aan met alle bootgegevens en betaal 24/7 via de app uw ligplaats in aangesloten havens.

Pathé, Kinepolis, Vue NL en Cineville app

Met de Pathé app, de Kinepolis app, de Vue NL app en de Cineville app bent u altijd op de hoogte welke films er draaien. Ook koopt u eenvoudig tickets met uw smartphone via de apps. 

Cheqi
Cheqi is een cadeau-app waarmee simpel geld verstuurt kan worden naar familie en vrienden. In de app kiest u een bedrag dat u wilt geven. U kiest vervolgens een geschikte kaart, bijvoorbeeld voor een verjaardag, en eventueel een cadeau. Het Cheqi wordt vervolgens via de post verstuurd. Om het geld op te halen scant de ontvanger de QR-code waarna het geld wordt overgemaakt naar de rekening van de ontvanger.

In de Cheqi-app kan u ook een digitaal Cheqi sturen. Dit is een digitale link die u bijvoorbeeld via Whatsapp of per email kan versturen. De betaling gaat snel en veilig via iDeal. De e-Cheqi is vooral handig voor mensen die niet willen vragen om een betaalverzoek of dat onbeleefd vinden. Cheqi kan ook gebruikt worden voor zakelijke partners.

Billink
Betaalt u liever nadat u product binnen is? Met Billink kan u gemakkelijk en veilig achteraf betalen bij verschillende winkels. Bij Billink betaalt u alleen voor wat u houdt, ontvangt u direct uw producten en hoeft u pas binnen 14 dagen te betalen. De Billink app geeft een overzicht van alle openstaande en betaalde facturen. 

Payin3
Komt een grote uitgave even niet uit? Met Payin3 betaalt u in 3 termijnen zonder extra rente. Met Payin3 betaalt u bij het afrekenen maar een klein deel. Het overige deel betaalt u na 30 dagen en 60 dagen. Via de Payin3 app bent u altijd op de hoogte van wat u nog moet betalen en wat u al betaald heeft.

Doccle
Doccle is een app en systeem uit België om documenten in digitaal formaat te kunnen raadplegen, beheren en betalen. Het platform is een gemeenschappelijk initiatief van Acerta, CM, KBC en Telenet.

Digiteal
Digiteal is een belgische betalingsapp voor zowel particulieren als bedrijven. Hierin kan u uw facturen beheren en betalen. 

Splitt
Splitt was een betaalapp voor vriendengroepen waarmee uitgaven onderling verdeeld konden worden. Gaat u bijvoorbeeld met een groep ergens wat drinken, dan kon u gemakkelijk via deze groepsbetaalapp bijhouden wie mee heeft gedaan aan welk rondje. De app deed de berekeningen zelf en er hoefden achteraf geen betaalverzoeken verstuurd te worden, geen gedoe dus.

Betaalapps in Europa en wereldwijd

Paypal

Paypal is een betaaldienstverlener, betaalplatform en betaalapp met een eenvoudige betaalmethode. Paypal is één van de meeste gebruikte online betaalmethoden ter wereld. Veel webshops bieden dan ook de mogelijkheid om te betalen met Paypal, in plaats van bijvoorbeeld iDeal of creditcard. Als u een Paypal rekening wilt openen, moet u uzelf registreren met een e-mailadres, waarna u een bankrekening of creditcard kan koppelen aan uw account. Met de app van Paypal kunt u geld overmaken en in vrijwel alle online webshops betalen. De Paypal app is bijna onmisbaar bij internationale aankopen en wanneer u geen beschikking heeft over een creditcard. 

Google Pay

Google Pay is het digitale betaalplatform van Google. Met Google Pay kan u betalingen doen met telefoons, tablets en horloges. U hoeft slechts éénmaal uw kaartgegevens in te voeren. Hierna kan u overal, online en offline, betalen met uw apparaat. Hoewel Google Pay voor nu alleen nog beschikbaar is voor Android apparaten, zal het in de toekomst ook beschikbaar worden voor IOS-apparaten. 

Apple Pay

Voor mensen in het bezit van Apple producten is Apple Pay essentieel om geïnstalleerd te hebben. Dit omdat het bij Apple producten vaak niet mogelijk is om de betaalfuncties te gebruiken van derde partijen, zoals bijvoorbeeld contactloos betalen bij uw eigen bank. 

Apple Pay wordt in enkele seconden klaar gemaakt voor gebruik. Voeg simpelweg een creditcard of pinpas toe en u bent al klaar om te betalen. Apple Pay wordt al wereldwijd geaccepteerd door winkels en webshops. De app werkt  overal waar contactloos betaalt kan worden. Ook kunt u met Apple Pay aankopen doen op uw Iphone, iPad of Mac. Ook heeft Apple recentelijk 'Tap to Pay' geïntroduceerd, waarmee u direct betalingen kunt verrichten tussen Apple producten zonder tussenkomst van een extern kassasysteem.

WeChat Pay en Alipay

Koopt u vaak Chinese producten of wilt u geld uitwisselen met Chinese contacten, dan zijn WeChat Pay en Alipay belangrijk om te hebben. WeChat Pay en Alipay zijn apps die door honderden miljoenen Chinese wordt gebruikt om te betalen. Via de apps is vrijwel alles mogelijk. Zo kan er online betaald worden, kan er in fysieke winkels betaald worden, kunnen er betaalverzoeken verstuurd worden en nog veel meer.

Andere internationale betaal apps die interessant zijn om te volgen zijn Amazon Pay, Meta Pay, Microsoft Pay,  Samsung Pay, Klarna, Stripe, Remitly, Payconiq en Venmo.  

Innovatie, trends en ontwikkelingen met betaalapps

Zoals u heeft kunnen lezen bestaan er verschillende interessante betaalapps die het leven een stukje makkelijker maken. De betaalindustrie is constant bezig met het ontwikkelen van nieuwe technologieën en ideeën, zoals omnichannel betalingen, realtime betalen, Peer-to-Peer (P2P) betalen en ‘financiële super apps’. Dit gaat onder andere gepaard met blockchain, cryptocurrency, artificial intelligence (AI) en veiligheid. Zo worden er door verschillende partijen nieuwe interessante apps ontwikkeld.

OV Pay

De Nederlandse OV-bedrijven zijn bijvoorbeeld bezig met het mogelijk maken van mobiel betalen. Zo heeft u in de toekomst geen OV-chipkaart meer nodig maar kan u gewoon in- en uitchecken met uw mobiele telefoon via OV Pay.

Klantenkaarten apps en mobiele portemonnees

Er zijn klantenkaarten apps die steeds meer groeien naar een 'alles-in-één mobiele portemonnee'. Hiermee bewaart u alles op één plek en krijgt u toegang tot betaalkaarten, klantenkaarten, concertkaartjes, cadeaubonnen, vliegtickets, digitale sleutels, gezondheidsdocumenten, kortingsbonnen en meer.

Voorbeelden hiervan zijn de Ok.app, Piggy en Stocard. Ook hebben de meeste bigtechs hun eigen wallet; Apple Wallet, Google Wallet, Samsung Wallet, Amazon Wallet en Alipay Pocket.

Eigen betaalapp starten of laten groeien?

Heeft u ondersteuning nodig met uw eigen betaal app bouwen of wilt u uw fintech app laten groeien? We helpen u graag met strategie, marketing, recruitment, tech, cyber security en data.

Neem vrijblijvend contact op met een van onze experts voor meer informatie. 


Mogelijk is dit ook interessant:

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}