Van Lanschot Kempen is de moedermaatschappij van Van Lanschot, Kempen, Evi en Van Lanschot Kempen, de oudste onafhankelijke financiële instelling van Nederland met een geschiedenis die teruggaat tot 1737.

In deze gids nemen we een kijkje naar bankingtech, innovatie- en duurzaamheid activiteiten.

Laten we direct beginnen...

Van Lanschot Kempen financiële tech Innovatie (fintech) Nederland

Van Lanschot Kempen in het kort

Van Lanschot Kempen NV is de moedermaatschappij van Van Lanschot Kempen Wealth Management NV, ook actief onder de namen Van Lanschot, Kempen, Evi en Van Lanschot Kempen. Van Lanschot Kempen heeft een rijke geschiedenis, zo gaat het als oudste onafhankelijke financiële instelling van Nederland terug naar 1737. Van Lanschot Kempen positioneert zich als een gespecialiseerde vermogensbeheerder. Van Lanschot Kempen richt zich op het behoud en de opbouw van duurzaam vermogen voor particuliere en institutionele klanten (instellingen die inkomens- of vermogens zekerheid bieden, denk aan verzekeraars en pensioenfondsen).  

Anno februari 2022 heeft Van Lanschot Kempen zevenentwintig kantoren en ontvangstlocaties verspreid over Nederland. In 's-Hertogenbosch heeft de bank zijn hoofdkantoor gevestigd. Verder heeft het nog acht kantoren in België en twee in Zwitserland. 

Evi van Lanschot

Vandaag de dag staat Van Lanschot Kempen met name bekend door de in 2013 gelanceerde online spaar- en beleggingscoach/mascotte; Evi van Lanschot. De beleggingsexperts bij Eva van Lanschot zorgen voor een duurzaam vermogensbeheer met oog voor mens, milieu en goed bestuur. Samen met het Evi Beheer werkt u aan een aantrekkelijk rendement voor de lange termijn. 

Evi heeft de ‘’IEX Gouden Stier’’ gewonnen en is dus verkozen tot online beleggingsoplossingen keuze van 2020 volgens Nederlandse beleggers. Dit is niet voor niets. Er is bij Evi van Lanschot namelijk al ruim 280 jaar beleggingservaring. Dankzij deze jarenlange ervaring is de juiste expertise in huis om uw vermogen te laten groeien. De beleggingswereld is door en door bekend. Evi weet wat er op de beurzen speelt en ontwikkelingen worden tot op de voet toe gevolgd. 

Een tweede reden dat Evi is verkozen tot beste keuze is omdat Evi van Lanschot staat voor  een leefbare wereld, nu en voor de komende generaties. Daarom wordt er voor duurzame fondsen gekozen om in te beleggen. In de eerste plaats wordt er gekeken naar ESG-principes milieu, mens en bestuur en of dit echt geïntegreerd is in het beleggingsbeleid van de organisaties waarin Evi van Lanschot in investeert. Daarnaast zijn er ook een aantal uitsluiting criteria. 

Tenslotte staat de wens en beweegreden van de klant centraal. Zo wordt de dienstverlening van Evi afgestemd op de wensen van de klant om de financiële doelstellingen te behalen. 

Van Lanschot Kempen DNA

Inspelen op veranderingen vormt de basis van het Van Lanschot Kempen DNA. Zo blijven ze bijdrage leveren aan de persoonlijke, zakelijke en maatschappelijke doelen van de klant. Tevens aan de maatschappij waarin ze samen opereren. Dit alles gebeurt op een duurzame wijze en een integere manier. 

‘’Van Lanschot Kempen is een goed gekapitaliseerde, winstgevende, onafhankelijke vermogensbeheerder met een sterke marktpositie en Nederlandse roots. Onze kennis en ervaring, onze persoonlijke, klantgerichte aanpak, onze unieke combinatie van activiteiten en ons track record onderscheiden ons van onze concurrentie in de door ons geselecteerde markten en bieden voldoende groeimogelijkheden.’’ ~ Van Lanschot Kempen

Ambities Van Lanschot Kempen

Het beeld wat Van Lanschot Kempen over zichzelf heeft is duidelijk. De vermogensbeheer strategie van Van Lanschot Kempen is gedefinieerd vanuit het doel, behoud en de opbouw van vermogen.

De ambities van Van Lanschot Kempen reflecteren op zowel trends en ontwikkelingen in de markt als op de verwachtingen van de klanten en andere stakeholders. Wat betreft deze ambities wilt Van Lanschot Kempen een leidende positie tot zich nemen in de relevante markten en gebieden. Voor hen betekent dit dat ze streven naar een positie van;

 • Leidende vermogensbeheerder in de Benelux willen zijn;
 • Eerste keuze in online vermogensbeheer voor hen meer vermogende particulieren in specifieke markten;
 • Een prominente, actieve investeringsmanager die alpha genereert in illiquide markten, naast het leveren van strategieën op het gebied van inkomen voor later en ESG in Europa;
 • De leidende fiduciair manager in Nederland en een challenger in de Engelse fiduciaire markt;
 • De bij voorkeur gekozen ‘trusted advisor’ in specifieke niches in merchant banking in Europa.

Strategische pijlers
Om deze doelen te bereiken heeft Van Lanschot Kempen enkele strategische pijlers opgesteld. Innovaties en trends vanuit diverse gebieden, bijvoorbeeld van economisch tot milieu en van klanten behoefte tot technologische vooruitgang. 

Om vooruitgang op de strategische pijlers te realiseren moet er op deze veranderingen worden ingespeeld. Deze pijlers kunnen als volgt worden geformuleerd;

 • Groeiversnellers: autonoom en door overnames
  • Acceleratie -> Organisch groeien en groeien door overnames
 • Vooruitgang door digitalisering en geavanceerde analytics
  • Advance -> Digitalisering en geavanceerde analytics
 • De kracht van de groep
  • Act as one -> Het volledige potentieel benutten
 • Meebewegende organisatie
  • Attract, develop and retain -> Ontwikkeling van medewerkers
 • Realiseren van onze duurzame ambities
  • Achieve -> De duurzaamheid ambities bereiken

Om te beoordelen of Van Lanschot Kempen haar beloftes en ambities waarmaken, formuleren ze concrete financiële en niet-financiële KPI’s en doelen. Deze zijn gebaseerd op sectortrends, economische ontwikkelingen, verwachtingen van stakeholders, klantbehoeftes en strategische relevantie. Van deze set KPI’s rapporteren we er zestien extern (de rest is integraal) en deze zijn te vinden in het jaarverslag (pagina 22).   

Van Lanschot Kempen kernactiviteiten

Zoals eerder is benoemd in dit artikel is Van Lanschot Kempen het meest bekend door de online spaar- en beleggingscoach/mascotte; Evi van Lanschot. Evi van Lanschot biedt dus online vermogensbeheer, pensioenen en sparen en heeft hierbij een focus op de mass-affluent en Millennials in Nederland. Maar Van Lanschot Kempen doet nog zoveel meer dan dat. De andere kernactiviteiten zijn;

 • Van Lanschot Kempen Private Banking
  • Van Lanschot Nederland
  • Van Lanschot België
  • Van Lanschot Zwitserland
 • Kempen
  • Asset Management
  • Merchant Banking

Eén van de krachten van Van Lanschot Kempen is dat al haar activiteiten, dus Private Banking, Evi, Asset Management en Merchant Banking, samen de geïntegreerde wealth management propositie vormen die aan de particuliere, institutionele en corporate klanten worden aangeboden.

Van Lanschot Kempen Foundation

Naast de zojuist genoemde kernactiviteiten, houdt Van Lanschot Kempen zich nog met nog meer activiteiten bezig, te beginnen bij de Van Lanschot Kempen Foundation. De stichting Van Lanschot Kempen Foundation ondersteunt maatschappelijke projecten in Nederland en België met geld, kennis en tijd. De stichting heeft een ANBI-status. De missie van de Foundation is het initiëren en bevorderen van maatschappelijke projecten voor volgende generaties en voor een betere wereld. 

De Foundation richt zich op vier thema's. Verder kunnen medewerkers een financiële donatie aanvragen voor maatschappelijke projecten waar zij zich privé actief voor inzetten. De vier thema’s zijn;

 • Financiële educatie, talentontwikkeling en ondernemerschap

 • Kunst & cultuur

 • Gezondheid

 • Sociale cohesie door sport

Van Lanschot Kempen duurzaamheid

Ook duurzaamheid speelt een belangrijke rol binnen Van Lanschot Kempen. Duurzaamheid betekent voor Van Lanschot Kempen lange termijn waardecreatie voor alle stakeholders. Deze waardecreatie betreft zowel financiële als niet-financiële waarde. De bijdrage die Van Lanschot Kempen levert willen ze op een duurzame manier in lijn brengen met de missie, die eerder in dit artikel is benoemd. De exacte visie op duurzaamheid van Van Lanschot Kempen is te vinden in de duurzaamheid factsheet

In deze factsheet is een grote hoeveelheid informatie te vinden. Eén van de belangrijkste punten zijn de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Bij deze doelstellingen heeft Van Lanschot Kempen de Sustainable Development Goals (SDG's) als leidraad genomen. 

De SDG’s omvatten tal van thema's zoals armoede, honger, werk, klimaatverandering en gezondheidszorg. Van Lanschot Kempen ondersteund deze doelen en heeft SDG 3 (Zorgen voor een gezond leven en bevorderen van welzijn voor iedereen op alle leeftijden), 7 (Zorgen voor toegang tot betaalbare, betrouwbare, duurzame en moderne energie voor iedereen) en 12 (Zorgen voor duurzame consumptie- en productiepatronen) gekozen om een specifieke bijdrage aan te besteden.   

Voor de duurzaamheid missie, visie en doelen is een duurzaamheidsbeleid opgesteld. Dit duurzaamheidsbeleid is verdeeld onder drie richtlijnen;

Tenslotte heeft Van Lanschot Kempen ook nog enkele externe richtlijnen binnen het duurzaamheidsbeleid. De externe richtlijnen waaraan Van Lanschot Kempen zich aan heeft gecommitteerd kunnen als volgt worden opgesomd:

Nieuwsgierig naar de innovaties van andere grote banken? Bekijk dan eens deze gidsen van de ING Neo, Rabobank, ABN AMRO, Bunq, Revolut en N26

Ondersteuning nodig om uw (fintech) onderneming te laten groeien met strategie, marketing, recruitment, tech, cyber security, AI en data? Neem vrijblijvend contact op met een van onze experts. 


Mogelijk is dit ook interessant:

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}