Tencent is een Chinese multinational en een van de grootste (financiële) technologie bedrijven ter wereld. Met hun betalingsplatform WeChat Pay bedient het bedrijf meer dan 900 miljoen gebruikers. In deze gids delen we ins-and-outs van Tencent's financiële dienstverlening, fintech en WeChat Pay.

We geven u een overzicht van wat WeChat Pay is en hoe het werkt. Ook gaat u leren welke innovatieve producten en functies Tencent op het gebied van financiële dienstverlening heeft. We volgen de ontwikkelingen op de voet bij Tencent. Dus deze gids krijgt regelmatig een update.

Hopelijk maakt u naar aanleiding van deze gids slimmere keuzes over online betalingen, fintech, het milieu en uw bedrijfsactiviteiten.

Wij zijn van het platform financieelsysteem. Samen met u en onze partners bouwen we een gezonde, veilige en toekomstbestendige samenleving.

Veel leesplezier…

Tencent financiële dienstverlening, fintech en WeChat Pay Nederland

Tencent en WeChat Pay in het kort

Tencent is een Chinees technologiebedrijf gevestigd in Shenzhen. Opgericht in 1998 en heeft sindsdien wereldwijd diverse internet gerelateerde diensten en producten ontwikkeld, onder meer op het gebied van amusement, AI en andere technologieën.

Tencent is in Europa onder meer bekend van de chatdienst WeChat en als eigenaar van gameontwikkelaars van bekende games zoals League of Legends, Clash of Clans en Fortnite.

Tencent in cijfers
In China is het bedrijf één van de grootste Techbedrijven van het land. Sinds 2004 staat Tencent beursgenoteerd en telt het wereldwijd 85.858 werknemers. Inmiddels kent het bedrijf een jaarlijkse omzet van $73,6 miljard en naar schatting meer dan een miljard klanten.

Tencent heeft onder andere ook een kantoor in Amsterdam aan het Gustav Mahlerplein. Hiervandaan wilt het bedrijf ook de Europese markt gaan benaderen.

Verder is Tencent actief in de financiële dienstverlening. Zo bedienen ze met WeChat Pay meer dan 900 miljoen gebruikers (hier later meer over).

Als motto heeft het bedrijf: "Waarde voor gebruikers, technologie voor het goede."

Tencent activiteiten

Zoals eerder vermeld is Tencent actief op verschillende markten. Naast de game industrie is Tencent ook het moederbedrijf van filmstudio Tencent Pictures en muziekstreamingdienst Tencent Music. 

Sinds 2005 is het bedrijf ook actief in de e-commerce na het ontwikkelen van C2C veilingsite PaiPai.com. Daarbij investeerde het bedrijf veel geld in aandelen van verschillende kleinere e-commerce websites. Naast deze stap lanceerde Tencent TenPay, een online betaalsysteem vergelijkbaar met PayPal. Voor Tencent was dit de eerste stap in de richting van de financiële dienstverlening. TenPay werd echter geen groot succes en kon niet tippen aan concurrent AliPay.

Ondertussen is Tencent uitgegroeid tot één van de grootste spelers op het gebied van financiële dienstverlening, fintech en paytech. Tencent streeft ernaar om een ecosysteem te creëren waarbij mensen en bedrijven onderling verbonden zijn doormiddel van de technologieën van nu en de toekomst. 

Zo lanceerde Tencent in 2013 WeChat Pay, een online betalingssysteem en digitale portemonnee als functie voor het reeds populaire social media platform WeChat. Later in deze gids meer daarover. 

Buiten WeChat Pay levert Tencent ook nog andere diensten op het gebied van FinTech.

QQ Wallet digitale betalingen
QQ Wallet biedt een soortgelijke dienst als WeChat Pay en is ontwikkeld voor gebruikers van chatdienst QQ. Met de QQ Wallet kunnen gebruikers onder andere betalen via QR-codes en NFC op hun telefoon.

LiCaiTong vermogensbeheer
LiCaiTong is een vermogensbeheer platform voor Chinese particulieren. LiCaiTong biedt eersteklas financiële diensten waaronder binnen- en buitenlandse beleggingsproducten, geldmarktfondsen en indexfondsen. Het platform houdt zich aan strikte normen op het gebied van compliance, risicobeheersing en betrouwbaarheid. Bovendien levert LiCaiTong verschillende vermogensbeheerdiensten voor beleggende particulieren waardoor gebruikers een duidelijk beeld krijgen van hun investeringen.

Tencent Portfolio beleggingsplatform
Tencent Portfolio is een beleggingsplatform waar particulieren aandelen van over de hele wereld kunnen kopen en verkopen. Gebruikers kunnen hun WeChat of QQ account koppelen waardoor transacties gemakkelijk en snel uitgevoerd kunnen worden via WeChat Pay of QQ Wallet.

Verder levert Tencent financiële diensten op het gebied van credit card management (Credit Card Repayment), blockchain (Tencent Blockchain), belastingaangifte (We Tax Refund) en B2B betalingsbeheer systemen (Business Tenpay).

Bigtech in fintech: Amazon, Google, Meta, Microsoft, Block, Ant Group en Tencent

Zoals u heeft gelezen is Tencent zeer actief in de financiële dienstverlening. Maar dat geldt natuurlijk ook voor de andere bigtech. Om u altijd op de hoogte te houden schrijven we daar losse gidsen over...

Zoals u heeft gelezen is Amazon zeer actief in de financiële dienstverlening. Dit zijn de andere bigtech natuurlijk ook. Om u op de hoogte te houden schrijven we daar ook losse gidsen over... 

Tencent financiële innovatie, labs en ventures

Tencent streeft ernaar om met hun technologieën een win-win ecosysteem te creëren voor zowel bedrijven als consumenten. Om dit te bereiken investeert Tencent veel in innovatie en tech labs. De focus ligt hier vooral op AI, clouddiensten, automatisering en kwantummechanica.

Met Tencent WeStart creëert het bedrijf een wereldwijd ecosysteem voor startups. Tencent biedt kantoorruimtes, online services en scholing voor ondernemers om hun idee in werkelijkheid te brengen. WeStart is uitgegroeid tot een community met meer dan 200 duizend leden en 15 duizend startup projecten. Daarbij speelt Tencent ook de rol van incubator via het Tencent WeStart Innovation Fund. Met dit fonds heeft het bedrijf in 3 jaar tijd al meer dan 100 startups groot gebracht met gezamenlijk een totale marktwaarde van $9 miljard.

TencentX University, opgericht in juli 2015, is Tencent's officiële universiteit voor startende ondernemers en oprichters. TencentX University streeft ernaar om een levenslang kennisplatform te creëren voor pioniers uit de tech industrie.

In samenwerking met de Chinese bank CCB is in Shenzhen een gezamenlijk fintech innovatie lab ontwikkeld. Dit lab houdt zich bezig met fintech-onderzoek, optimalisatie van modellen voor financiële dienstverlening, incubatie van innovatieve producten, verdere uitbreiding van investeringen in wetenschappelijk onderzoek en versterking van wetenschappelijke en technologische innovatie.

WeChat Pay: Wat is het en hoe werkt het?

WeChat Pay was gelijk een groot succes en is uitgegroeid tot 900 miljoen wereldwijde gebruikers. WeChat Pay is voor Tencent de sleutel geweest naar de FinTech wereld.

Deze populariteit heeft Tencent niet zomaar behaald. Gebruikers kunnen de WeChat Pay app gebruiken om rekeningen te betalen, goederen en diensten te bestellen, geld over te maken naar andere gebruikers, en in winkels betalen als de winkel een WeChat-betaaloptie heeft. Gebruikers kunnen hun Chinese bankrekeningen koppelen, evenals hun credit card.

De WeChat Pay-app biedt de gebruiker 6 betalingsproducten :

  • Quick Pay: De gebruiker laat een barcode zien aan de verkoper. De verkoper hoeft de code alleen maar te scannen om de betaling aan te nemen.
  • QR Code Payment: Door het scannen van een QR-code, kan de gebruiker met één verificatie een betaling bevestigen.
  • Mini Program Payment: Een snelle manier om goederen en diensten binnen de WeChat-app te betalen. Dit wordt vooral veel gebruikt bij online bestellingen.
  • Official Account Payment: U kunt dienstverleners via hun officiële WeChat Pay account betalen voor hun goederen of diensten.
  • In-App Payment: Binnen apps van verkopers kunt u via WeChat Pay betalen.
  • Web Payment: Hetzelfde geldt voor websites. Door een code te scannen kunnen gebruikers in één keer gemakkelijk betalen via de WeChat Pay app.

Daarbij biedt de WeChat Pay-app ook de mogelijkheid de douane afhandeling van goederen efficiënter te maken. De gebruiker kan via de app de douane informatie indienen en de betalingsinformatie naar de douane sturen.

Heeft u ondersteuning nodig bij digitale betalingen (met WeChat Pay), development, data science, cyber security, marketing of compliance? Denk hierbij aan integratie van functies, tools, plug-ins, API's en support. Of wilt zelf aan de slag met uw opleiding of carrière in de fintech en digitale betalingen? Neem dan eens vrijblijvend contact op met een van onze experts. 


Mogelijk is dit ook interessant:

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}