Google. Wie kent het niet op deze wereld? Hoogstwaarschijnlijk bent u via Google bij Financieelsysteem en dit artikel gekomen. Maar Google is ook zoveel meer dan alleen maar de welbekende online zoekmachine.
In dit artikel maakt u kennis met de Google financiële dienstverlening, fintech en Google Pay. We geven u een overzicht over wat Google Pay is en hoe het werkt. U zal ook leren welke producten en functies Google op het gebied van financiële dienstverlening heeft.
U leest nu een artikel van Financieelsysteem. Samen met u en onze partners bouwen we een gezonde, veilige en toekomstbestendige samenleving. Na het lezen van dit artikel zal u hopelijk in de nabije toekomst slimmere keuzes maken betreffende online betalingen, fintech, fraude kwesties, risicobeheer, het milieu en uw bedrijfsactiviteiten.
Voor nu wensen wij u een fijne, leerzame en leuke tijd toe tijdens het lezen van dit artikel.
Google financiële dienstverlening, fintech en Google Pay Nederland
Google (Alphabet Inc) in het kort
Google LLC is het bedrijf achter de welbekende zoekmachine. Het Google hoofdkantoor (genaamd het Googleplex) is gevestigd in Mountain View, (Californië; Verenigde Staten). Op 4 september 1998 was het bedrijf opgericht, toentertijd nog in Menlo Park (Californië; Verenigde Staten), door Larry Page en Sergey Brin. Inmiddels is het bedrijf alweer enkele jaren, sinds 19 augustus 2004, beursgenoteerd en telt het 85.050 medewerkers. Sinds 2015 is Alphabet Inc. het moederbedrijf van Google LLC (en enkele andere technologiebedrijven).
Google heeft onder andere ook een vestiging in Nederland, dit kantoor is gevestigd onder ‘’Google Netherlands BV’’, aan de Claude Debussylaan te Amsterdam. Verder zijn er twee datacenters van Google in Nederland.
Het woord google is een variant op het woord 'googol'. Googol betekent een 1 met honderd nullen. Het woord is in het jaar 1920 aan dit getal gegeven door wiskundige Edward Kasner, die het concept publiceerde in zijn boek ‘’Mathematics and the imagination’’. Dit hele grote getal symboliseert de missie van Google Inc:
‘’Het is onze missie om alle informatie ter wereld te organiseren en universeel toegankelijk en bruikbaar te maken.’’ ~ Google
Binnen korte tijd groeide het bedrijf uit tot een van de grootste bedrijven in de ICT-branche en nam het verschillende andere bedrijven over. Hierbij kan worden gedacht aan bedrijven zoals; DoubleClick (online adverteren), Youtube (video), Android (mobiele software) en bijvoorbeeld Boston Dynamics (robotica).
Volgens een onderzoek van Millward Brown Optimor was het merk Google in 2007 het sterkste merk ter wereld. Naast Amazon, Apple, Facebook (Meta) en Microsoft behoort Google tot één van de ‘’Big Five- Amerikaanse technologiebedrijven’’.
Google (Alphabet Inc) activiteiten
Naast de eerder benoemde Google zoekmachine en Google Pay, waar op wordt ingegaan in het verdere verloop van dit artikel, heeft Google nog een waslijst aan andere activiteiten. De meest bekende activiteiten die "Google Services" worden genoemd zijn;
- Gmail is de gratis webmaildienst. Gmail combineert e-mail met Googles zoektechnologie. Toen Gmail de Google-maildienst startte bood het een maildienst met een op dat moment revolutionaire één gigabyte opslagruimte aan. In 2013 werd die voortdurende stijging stopgezet en werd de standaard opslagruimte opgetrokken tot 15 gigabyte, gedeeld met Google+ en Google Drive.
- Google+ was een online, gratis sociaalnetwerksite.
- Google Drive is de online opslag- en synchronisatiedienst van Google.
- Google Docs is een online tekstverwerker programma.
- YouTube is een website waar gratis filmpjes kunnen worden geupload en bekeken.
- En andere actviteiten, zoals Google Chrome, Google Earth/Street View, Google Translate en Google Images
Naast Google Services is er een tweede onderdeel;
- Google Cloud Platform is voor data opslag en Cloud Computing diensten.
Het derde onderdeel wordt omgeschreven als "Other Bets";
Denk hierbij aan Google Fiber, Calico, CapitalG, Firebase, Fitbit, Tenor, Waze, Google Ventures (GV), Isomorphic Labs, Sidewalk Labs, Verily, X Development, Waymo, Wing, Deepmind en nog vele andere.
Bigtech in fintech: Apple, Amazon, Meta, Microsoft, Block, Ant Group en Tencent
Bigtech is de verzamelnaam voor de allergrootste technologiebedrijven in de wereld. De meest bekende Bigtech bedrijven zijn Amazon, Google, Meta, Microsoft, Apple, Block, Ant Group en Tencent. Deze bedrijven zijn niet alleen het grootst in bijvoorbeeld naamsbekendheid en bereik, maar ook in bijvoorbeeld omzet. Zo hebben Google, Facebook, Amazon en Apple gezamenlijk in 2019 €772 miljard omgezet. Om daar een beeld bij te schetsen kunt u het vergelijken met het gehele bruto nationaal inkomen van Nederland toentertijd.
Zoals u heeft gelezen is Google zeer actief in de financiële dienstverlening. Maar dat geldt natuurlijk ook voor de andere bigtech in fintech. Om u altijd op de hoogte te houden schrijven we daar losse gidsen over.
- Amazon fintech en Amazon Pay
- Apple fintech en Apple Pay
- Meta (Facebook) fintech en Meta Pay
- Microsoft fintech en Microsoft Pay
- Block fintech en Block Pay
- Ant Group fintech en Alipay
- Tencent fintech en WeChat Pay
Google's financiële innovatie, labs en ventures
Google Pay: Wat is het en hoe werkt het?
Google Pay is het digitale portemonnee platform en online betalingssysteem dat alle manieren van betalen, via Google, samenbrengt. Het platform is ontwikkeld om in-app, online en persoonlijke contactloze aankopen op mobiele apparaten mogelijk te maken.
Dit betekent dat u betalingen kan doen met Android- telefoons, tablets en horloges. In Nederland is het nog niet mogelijk om met IOS-apparaten betalingen te volbrengen. In de VS en India is dit wel het geval (met beperkte mogelijkheden), hieruit kan worden gespeculeerd dat Google Pay dit gegeven in de toekomst eventueel zal internationaliseren.
Via Google Pay hoeft u slechts één maal uw kaartgegevens in te voeren en dan kunt u al direct gebruik maken van de volgende mogelijkheden;
- Tik en betaal om aankopen te doen met uw telefoon (beschikbaarheid per land en apparaat);
- Koop items in apps en op websites (beschikbaarheid per land);
- Vul formulieren automatisch in via Chrome.
- Koop Google-producten (excl. zakelijke producten)
Indien u coupons, instapkaarten, campus-ID-kaarten, autosleutels, kaartjes voor evenementen, bioscoopkaartjes, kaartjes voor het openbaar vervoer, winkelkaarten en klantenkaarten bezit, kunt u deze ook gebruiken via Google Pay. Google Pay wordt echter niet gebruikt voor zakelijke Google-producten! Denk hierbij aan Google Ads, Cloud en Google Workspace.
Anno 2021 is Google Pay actief en beschikbaar in 42 verschillende landen. Verder ondersteunen ze 21 verschillende netwerken; Visa / Visa Debit / Visa Electron, Mastercard / Debit Mastercard, American Express, Discover Card, Diners Club, JCB, Maestro, PayPal, EFTPOS, Interac en anderen.
Google Pay integratie van functies, tools, plug-ins, API's en support
De belangrijkste voordelen die gepaard gaan bij het gebruik van van Google Pay (for merchants) zijn;
- Met de Google Pay-app is het voor de consument gemakkelijker om u en uw bedrijf te vinden.
- Zonder extra kosten te maken kunt u meer consumenten bereiken via de Google Pay-app
- U kunt gemakkelijk aanbiedingen maken en delen met klanten die gebruik maken van het zakelijke kanaal.
- Integreer eenvoudig en snel met Google Pay.
- Met het beveiligingsplatform ‘’Google Pay Shield’’ worden handelaren beschermt en worden fraude en hacking bestreden.
- Via het helpcentrum of via de Google telefoon of chat kunt u ondersteuning krijgen.
- Geen extra kosten vereist om uw transacties te verwerken en toegang te krijgen tot het geld dat u verdient.
Financiële tech ondersteuning nodig of een fintech vakspecialist worden?
Bent u na het lezen van dit artikel niet enkel geïnformeerd en geïnspireerd, maar met name gemotiveerd? Wilt u alles te weten komen over de financiële tech wereld (van Google), wilt u uw bedrijf laten groeien en/of zoekt u ondersteuning in de wereld van Google Pay en (Google) fintech? Wacht dan niet langer, neem contact op met Financieelsysteem via de contactpagina.
Of bent u al enorm goed geïnformeerd en wilt u uw kennis, ervaring en expertise toepassen met uw carrière in de praktijk? Neem dan snel een kijkje op de vacaturepagina en wie weet wordt u een van onze nieuwe bewuste oprichters. Er zijn mogelijkheden als fullstack developer, data scientist, cyber security expert, marketeer, compliance-, risk-, of fraude officer.
Wacht niet langer en kom samen met ons werken aan een gezonde, veilige en toekomstbestendige samenleving.