In deze gids delen we ins-and-outs van Amazon's financiële dienstverlening, fintech en Amazon Pay.

We geven u een overzicht van wat Amazon Pay is en hoe het werkt. Ook gaat u leren welke innovatieve producten en functies Amazon op het gebied van financiële dienstverlening heeft. We volgen de ontwikkelingen op de voet in Amazon's Fintech Labs en Amazon's Finspace. Dus deze gids krijgt regelmatig een update.

Hopelijk maakt u naar aanleiding van dit artikel slimmere keuzes over online betalingen, fintech, fraude kwesties, risicobeheer, het milieu en uw bedrijfsactiviteiten.

Wij zijn van het platform financieelsysteem. Samen met u en partners bouwen we een gezonde, veilige en toekomstbestendige samenleving. Veel leesplezier! 

Amazon financiële dienstverlening, fintech en Amazon Pay Nederland

Amazon in het kort

Amazon.com, Inc. is een Amerikaans e-commerce bedrijf, gevestigd in Seattle (Washington) en wereldwijd actief. Opgericht in 1994 door Jeff Bezos en is marktleider in bedrijven die goederen over het internet verkoopt. 

Amazon heeft een waslijst aan hoogtepunten bereikt. Zo bereikte Amazon bijvoorbeeld in 2015 al een omzet van 100 miljard dollar. Vijf jaar later (2020) is dit bedrag bijna verviervoudigd, tot maarliefst een omzet van 386 miljard dollar. Van oorsprong is Amazon dus een e-commerce bedrijf, dat aan het begin enkel handelde in de verkoop van boeken. Inmiddels is dit wel anders.   

Amazon is het moederbedrijf van de film- en televisiestudio Amazon Studios, streamingdienst Prime Video, Amazon Appstore, Amazon Music en Amazon Prime. De verdere activiteiten binnen Amazon worden als volgt verdeeld;

 • Noord Amerika, de online verkopen maken ongeveer 60% van de totale omzet uit.

 • International, met een omzetaandeel van ongeveer een kwart.

 • Amazon Web Services (AWS), een snel groeiende activiteit met een omzetaandeel van ruim 12% in 2020.

Amazon bezit ook Alexa Internet, A9.com en de Internet Movie Database (IMDb). Daarnaast ontwikkelde het bedrijf Amazon Mechanical Turk.

Verder is dit nog niet alles. Zo gaat Amazon ook over financiële dienstverlening, fintech en Amazon Pay

Amazon financiële dienstverlening activiteiten

Zoals zojuist vermeld is Amazon actief op verschillende markten, waaronder de financiële markt. Amazon is heel duidelijk in wat het wel en niet wilt zijn en worden. Zo vertelt Amazon bijvoorbeeld geen conventionele bank te willen zijn voor nu. Maar verder moet Amazon niet worden onderschat. Zo heeft Amazon een groot netwerk van activa voor financiële diensten. Indien deze activa worden gecombineerd kan Amazon concurreren met de grootste banken in de Verenigde Staten. Amazon dringt geleidelijk vanuit elke kant de financiële diensten wereld binnen. 

Te beginnen bij het Amazon en Affirm Buy Now, Pay Later (BNPL)-partnerschap. Dit partnerschap is volgens Amazon de sleutel om de fintech van Amazon voor de wereld te ontsluiten. Amazon heeft het volgende er over te melden;

"It will be the first buy now-pay later purchasing option for Amazon (AMZN) customers and is seen as helping shoppers with buying larger-ticket items. A flexible payment solution will soon be available to Amazon.com customers at checkout."

Natuurlijk is het BNPL-partnerschap niet de enige fintech, payment en financiële dienst. In het verleden heeft Amazon zich namelijk al bezig gehouden met de verfijning van Amazon's fintech en financiële diensten. Zo heeft Amazon businesslijnen in Amazon Pay, Amazon Payment Organization, Amazon Cash, Amazon Lending, Amazon Card-services, Amazon Financial Services buiten de VS en meer op Amazon's Fintech Lab.

Ook is er Amazon Finspace. Zoals ze dit zelf omschrijven "Amazon FinSpace is een datamanagement- en analyseservice die speciaal is ontwikkeld voor de financiële dienstverleningssector (FSI). FinSpace reduceert de tijd die u besteedt aan het zoeken en voorbereiden van petabytes aan financiële gegevens om klaar te zijn voor analyse van maanden tot minuten."

Bigtech in fintech: Apple, Google, Meta, Microsoft, Block, Ant Group en Tencent

Zoals u heeft gelezen is Amazon zeer actief in de financiële dienstverlening. Maar dat geld natuurlijk ook voor de andere bigtech in fintech. Om u altijd op de hoogte te houden schrijven we daar losse gidsen over.

Amazon's financiële innovatie, labs en ventures

Amazon Fintech Lab Dubai

Dubai International Financial Centre innovation Hub (DIFC Innovation Hub) is een initiatief dat in januari 2020 door ZKH Sheikh Mohammed werd aangekondigd. Het is een centrum voor digitale innovatie en creativiteit worden in het hart van het financiële en fintech-centrum van Dubai. Ook Amazon maakt deel uit van het DIFC, in de vorm van het Amazon Fintech Lab. Binnen het Amazon Fintech Lab vinden verschillende activiteiten plaats:

 • Rondetafelgesprekken met marktleiders en innovatieve start-ups;
 • Lezingen en seminars over belangrijke fintech-kwesties;
 • Middelen delen en MKB-ondersteuning;
 • Financieringsadvies en zakelijke coaching-evenementen;
 • Conferenties en netwerkevenementen.

Amazon Pay: Wat is het en hoe werkt het?

Naast de fintech gerelateerde bezigheden binnen Amazon, staat Amazon Pay momenteel ook in de bloei. Amazon Pay is de service die zorgt voor moeiteloze transacties op alle Amazon-platformen. Het is de online betalingsverwerking service die zich richt op het klantenbestand, waardoor er met de Amazon-accounts kan worden betaald op externe handelswebsites.

Amazon Pay ondersteunt business-to-business kredietverstrekkers en de PSP van derden. Verder beheren Amazon Pay de betalingsstroom van Amazon's website, Alexa, cadeaubonnen en de kerninfrastructuur voor betaling acceptatie. Amazon Pay is uitgegroeid tot grote online betalingsprovider, met een gebruikersaandeel van 22% in de VS, als gevolg van het brede netwerk dat de service bereikt.

Amazon's online betalingsdienst
Amazon’s online betalingsdienst geeft shoppers meer van hetgeen wat ze willen. De kassa-oplossing van Amazon Pay verhoogt de betrokkenheid van klanten, de zichtbaarheid van het merk en de veiligheid voor uw bedrijf, waardoor honderden miljoenen Amazon-klanten elke dag hun weg kunnen betalen.

De digitale betalingen zijn dus zowel voor Amazon zelf en voor de particulier. Voor deze particulier zijn er mogelijkheden om meer inzicht te krijgen over de digitale betalingen. Bij het ‘’Paytalks’’ -platform kunnen vragen worden gesteld door een interactieve webinar serie.  

Niet alleen voor de particulier is de digitale betalingsdienst erg gunstig. Amazon is namelijk ook business gerelateerd actief. Van klein tot middelgrote bedrijven, waarbij het gemakkelijk wordt gemaakt voor Amazon-accounthouders om af te rekenen op de site. Tot aan grote ondernemingen, waar innovatie wordt gestimuleerd met een flexibele online betaalmethode die kan worden aangepast voor aangepaste omgevingen. Verder kan de bekendheid worden vergroot door middel van het klantenbestand van Amazon als onderdeel van het ‘’Global Partner Program’’. Ook non-profitorganisaties kunnen via Amazon actief zijn. Zo kunnen ze donaties accepteren op de website en via spraak met Alexa Donations en Amazon Pay.

Amazon Pay innovatie
Amazon is een enorm innovatief bedrijf, zo bieden ze bedrijven verschillende middelen aan zodat de keus om in zee te gaan met Amazon nog makkelijker wordt. Drie van deze innovaties zijn; 

 • Met Amazon Pay hoeven klanten geen nieuw account aan te maken om op de site af te rekenen.

 • Bedrijven kunnen proactief communiceren met klanten door hen te laten weten dat hun bestelling is aangekomen met Amazon Pay via Alexa Delivery Notifications.

 • Het merk Amazon is een bewezen winnaar van klant vertrouwen, iedere dag wordt dit uitgebreid 

Amazon Pay is niet alleen innovatief, het is ook zeer geoptimaliseerd. Amazon Pay staat voor snelle, gemakkelijke mobiele betalingen, zodat shoppers direct vanaf hun apparaat kunnen afrekenen. Het is ook waar Amazon-klanten hun betaalmethoden beheren op Amazon.com. Met Amazon Pay voor Alexa Skills kan winkelen nog handiger zijn voor klanten. 

Voor meer informatie betreffende Amazon Pay, verwijzen wij u door naar de Amazon Pay pagina

Amazon Pay integratie van functies, tools, plug-ins, API's en support

Het eerder benoemde BNPL-partnerschap zal Amazon verder in staat stellen om met oplossingen horizontaal en efficiënt toegang te krijgen tot de e-commerce en offline markten. De belangrijkste voordelen wanneer BNPL op volledige schaal wordt geïmplementeerd kunnen als volgt worden geformuleerd; 

 1. Amazon zou een verhoogde groei in bruto handelsvolume kunnen realiseren ten gevolge (van Affirm’s effect) van het stimuleren van 50% meer gemiddelde klant orderwaarde;

 2. Het benutten van Affirm's data- en kredietrisico-infrastructuur zal Amazon aanzienlijke kosten besparen en de time-to-market verhogen;

 3. Amazon kan toegang krijgen tot een 'vriendelijk' merk om hun Gen-Z en Millennials consumenten te activeren;

 4. Uiteindelijk zullen er meer dan 29.000 handelaren en 7,1 miljoen consumenten actief zijn in het Amazon betaal ecosysteem;

 5. Meer transacties in het Amazon ecosysteem brengen. 

Deze totaaloplossing van BNPL kan Amazon Pay versterken en de gegevens synergie vergroten. Dit creëert een grote win-win en toegevoegde waarde voor Amazon consumenten en handelaren.

Deze uitgebreide oplossing van BNPL zou Amazon Pay kunnen versterken en data synergieën kunnen vergroten. Dit creëert een grote win-win en toegevoegde waarde voor Amazon-consumenten en -handelaren.

Een vertrouwde koopervaring van een merk dat klanten kennen en vertrouwen, dat kan op Amazon. Onderzoek en ontdek de Amazon Pay-oplossingen nog verder, neem een kijkje op de Amazon Pay developer website. Hier verkrijgt u informatie over E-commerce plug-ins, eenmalig afrekenen, terugkerende kassa, Amazon Pay voor Alexa-vaardigheden en meer.

Financiële tech ondersteuning nodig of een fintech vakspecialist worden?

Wilt u uw bedrijf verder laten groeien? Of bent u opzoek naar fintech gerelateerde ondersteuning voor uzelf, uw bedrijf, platform, marktplaats, e-commerce of iets dergelijks? Neem dan snel contact met ons op. Op de contactpagina vindt u meer informatie! 

Of heeft u juist interesse om aan de slag te gaan en uw carrière een boost te geven in de financiële tech wereld? Als online marketing, tech, cyber security of data specialist? Neem dan contact met ons op of kijk op de vacaturepagina.


Mogelijk is dit ook interessant:

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}