Met een marktwaarde van maar liefst $312 miljard is Ant Group het grootste financiële technologie bedrijf in China. Wat ooit begon als Alipay is hedendaags uitgegroeid tot een wereldwijde koploper op het gebied van financiële dienstverlening en technologie.

In deze gids delen we de belangrijkste ontwikkelingen van Ant Group’s financiële dienstverlening, fintech en Alipay. We geven u een overzicht van wat Alipay is en hoe het werkt. Ook gaat u leren welke innovatieve producten en functies de Ant Group op het gebied van financiële dienstverlening heeft. 

Om u op de hoogte te houden geven we deze gids regelmatig een update.

Lees, leer en veel plezier...

Ant Group (Alipay) financiële dienstverlening en fintech Nederland

Ant Group en Alipay in het kort

Ant Group is een Chinese financiële dienstverlener opgericht in 2014 door Jack Ma. Ant Group levert diensten op het gebied van betalingen (paytech), beleggen, investeren (investtech), kredieten (credittech), blockchain, Internet of Things (IoT), kunstmatige intelligentie en verzekeren (insurtech). Ant Group is onderdeel van de internetgigant Alibaba Group. Het meest bekende product van Ant Group is Alipay.

Betaalplatform Alipay
Alipay is een online betaalplatform gelanceerd in 2003 als betaaloplossing voor het succesvolle e-commerce bedrijf Alibaba. Alipay wordt gebruikt via de Alipay Wallet App, waarmee gebruikers bijna overal in China kunnen betalen, door middel van een QR-code. De Alipay-app biedt ook functies zoals bankrekening beheer, P2P-betalingen, prepaid opwaarderen van mobiele telefoons, bus- en treinkaartjes kopen, verzekeringen selecteren en digitale identificatie. Met Alipay kan ook online worden afgerekend op de meeste Chinese websites.

In 2014 kende Alipay wereldwijd 190 miljoen gebruikers en werd de betaaldienst ondergebracht onder de nieuwe merknaam Ant Group Services. Met Ant Group wilde het bedrijf zich meer focussen op betalingen, financiële dienstverleningen en fintech.

Inmiddels is Alipay marktleider op het gebied van online betalingen en serveren ze meer dan een miljard (1.000.000.000+) gebruikers en levert het betaaldiensten aan 80 miljoen ondernemingen. 

Buiten Alipay kent de Ant Group ondertussen meerdere merken op het gebied van fintech. Deze merken leveren onder andere diensten op het gebied van investeringen, verzekeren, kredieten, mobiliteit en nog veel meer.

Bigtech in fintech

Zoals u heeft gelezen is Ant Group zeer actief in de financiële dienstverlening met onder andere Alipay. Maar dat geld natuurlijk ook voor de andere bigtech bedrijven. Om u altijd op de hoogte te houden schrijven we daar losse gidsen over...

Ant Group innovatie, labs en ventures

Ant Group is met zijn innovaties actief in onder andere blockchain technologie (Antchain), Internet of Things (IoT), database (OceanBase), Artificial intelligence (AI) en cyber security (AlphaRisk).

Meer weten over de technologische innovaties van de Ant Group? Bekijk dan eens deze pagina

Alipay digitale betalingen

Zoals u eerder heeft kunnen lezen is Alipay het digitale portemonnee platform en online betalingssysteem van Ant Group. Het platform is ontwikkeld om via Alibaba gemakkelijk te betalen, maar heeft sindsdien verschillende ontwikkelingen doorgemaakt waardoor vrijwel overal in China online en in-store betaalt kan worden. Maar hoe werkt Alipay eigenlijk?

Om Alipay te gebruiken moeten gebruikers hun bank of creditcard koppelen aan hun Alipay Wallet. Na het instellen van een beveiligingscode kunnen gebruikers gelijk aan de slag.

In winkels gebeuren betalingen op twee manieren:

  • Via een statische QR-code: Hier scant de klant via de Alipay-app een QR-code van de verkoper en krijgt dan de mogelijkheid om een bedrag te kiezen en de betaling te verifiëren.

  • Via PIN software: Via een PIN apparaat of computer kan de verkoper de betaalmethode en het bedrag invoeren en door middel van een scanner de barcode op de app van de klant scannen. De klant hoeft de betaling dan alleen nog te accepteren.

Bij online webshops kunnen klanten op hun mobiele telefoon binnen drie stappen betalen door Alipay als methode te kiezen, de transactiedetails te bevestigen en hun PIN code in te voeren. Ook via desktop gaat dit erg makkelijk. Hier kunnen klanten de QR-code op hun desktop scannen met de app, waarna de betaling afgerond kan worden.

Verder biedt Alipay de mogelijkheid om betaalverzoeken te sturen. Deze feature werkt zowel voor bedrijven, als voor gebruikers onderling.

Ant Group digitale financiën

Ant Group kredieten en credittech

Huabei is een platform voor consumentenkrediet dat een doorlopende kredietlijn aanbiedt aan Alipay-gebruikers. Via Huabei kunnen gebruikers hun betalingen zonder kosten tot wel 40 dagen uitstellen. Daarbij hebben gebruikers ook de optie om hun betaling op te splitsen in termijnen.

Om te voorkomen dat klanten roekeloos omgaan met krediet heeft Huabei de ‘Limit Management’ optie toegevoegd. Hiermee limiteren gebruikers het bedrag dat ze via het platform uitgeven. Het platform maakt voornamelijk gebruik van het kapitaal van financiële instellingen en andere beleggers.

Jeibei is een soortgelijke dienst als Huabei. Jeibei focust zich echter niet op tijdelijke kredieten, maar op langere termijn leningen voor grotere transacties.

Ant Group verzekeren en insurtech

Met het Alipay Insurance Platform levert Ant Group verschillende innovaties aan de verzekeringssector. Door middel van AI en Blockchain heeft Ant Group het verzekeringsproces sneller en veiliger gemaakt. 

Een voorbeeld hiervan is het identificatie en beoordelingsproces. Dit proces is  verkort naar 2 dagen, waardoor mensen niet meer 15 dagen hoeven te wachten op hun geld.

Ant Group beleggen, investeren en investtech

In 2013 introduceerde Ant Group ‘Ant Fortune’. Een afdeling volledig gewijd aan investeren en investtech. Ant Fortune is een platform voor online vermogensbeheer. Op Ant Fortune kunnen klanten investeren in beleggingsfondsen, projecten, leningen en aandelen.

Via het platform worden gebruikers gebaseerd op hun gegevens gekoppeld aan beleggingsoplossingen, waarna zij deze via de Alipay-app kunnen kopen en verkopen.

Eén van de belangrijkst producten binnen Ant Fortune is Yu’ebao, letterlijk vertaalt, ‘overgebleven schat’. Met Yu’ebao kunnen particulieren met een laag bedrag beleggingsfondsen kopen van verschillende vermogensbeheerders.

Yu’ebao staat verbonden met de Alipay-app. Dit zorgt voor snelle identificatie en een hoge toegankelijkheid. Gebruikers kunnen al fondsen kopen vanaf 1 cent, maar hebben ook de optie om hoge bedragen te investeren. 

Ant Group digitaal dagelijks leven

Naast betalingen, kredieten, verzekeringen en investeringen ontwikkeld Ant Group nog veel meer technologie die het dagelijks leven makkelijker maken.

Mobiliteitsdiensten 

Met mobiliteitsdiensten (Alipay Mobility services) kunnen klanten gemakkelijk kaartjes voor het openbaar vervoer kopen, zoals de bus, metro en trein. Ook kunnen taxi’s, fietsverhuur en autoverhuur betaald worden via een QR-code. Dit wordt ook wel Mobility-as-a-Service (MaaS) genoemd. 

Gemeentelijke diensten

Sinds 2015 is het ook mogelijk om gemeentelijke heffingen (Alipay Municipal services) te betalen in de Alipay-app. Onder het tapje ‘City Services’ is het mogelijk om alles op het gebied van gas-water-licht rekeningen, parkeerplaatsen, benzine en boetes te betalen. Daarbij is het zelfs mogelijk om afspraken te boeken in ziekenhuizen.

Lokale diensten

Lokale diensten (Alipay Local Services) is gemaakt om lokale diensten gemakkelijker te maken. De Alipay- app maakt het mogelijk om boodschappen te bestellen en te betalen bij verschillende supermarkten. Ook is er een medicijn bezorgservice en kunnen kaartjes voor bioscopen en andere activiteiten via de app gekocht worden.

Overige diensten

Daarbuiten levert Ant Group nog veel meer diensten zoals goede doelen, sport en logistiek.

Heeft u hulp nodig met de implementatie van Alipay, fintech recruitment, development, data science, cyber security, compliance, marketing of andere financiële technologie ondersteuning? Kom dan eens langs op kantoor of neem vrijblijvend contact op met een van onze experts. 


Mogelijk is dit ook interessant:

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}