Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning (ML) is tegenwoordig altijd en overal om ons heen. Van de suggesties die u krijgt op Spotify en Netflix tot de karakters die u tegenkomt in video games. Maar ook de spraakherkenning van Siri, de chatbot ChatGPT en zelfrijdende auto’s gebruiken allemaal een vorm van AI of ML. 

De twee termen zijn verantwoordelijk voor een grote revolutie die we momenteel zien in hoe we computers gebruiken. Bedrijven krijgen steeds meer afhankelijkheid van Machine Learning en AI. De vraag naar specialisten is dan ook erg groot.

Bent u opzoek naar een opleiding, (afstudeer)stage, traineeship of baan in AI of Machine Learning? Wilt u een eigen AI bedrijf starten? Of bent u voor uw (fintech) onderneming op zoek naar AI specialisten of Machine Learning experts?

Lees dan vooral verder...


Inhoudsopgave

Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning (ML) opleidingen

Wat is Artificial Intelligence (AI)?

Artificial Intelligence, of kunstmatige intelligentie, heeft te maken met systemen en computers die een vorm van intelligentie tonen. 

Een kunstmatig intelligent computersysteem onderneemt acties of doet voorspellingen om een bepaald doel te bereiken. De computer doet dit op basis van bestaande gegevens en kan vervolgens van fouten leren om de nauwkeurigheid te vergroten. 

Wat is Machine Learning (ML)?

Machine Learning is een onderdeel van Artificial Intelligence. Machine Learning is gericht op het trainen van machines om gegevens beter te analyseren, op een manier die gelijk is aan hoe mensen leren. 

Machine Learning kan gezien worden als de techniek waarmee AI-systemen kunnen worden ontwikkeld.

Welke AI en ML opleidingen zijn er?

Er zijn verschillende opleidingen op het gebied van artificial intelligence (AI) en machine learning (ML) beschikbaar, afhankelijk van je huidige kennis en ervaring en je doelen voor het leren van AI. Hier zijn een paar opties om te overwegen:

  1. Online cursussen: Er zijn talloze online cursussen beschikbaar voor het leren van AI, die vaak gegeven worden door universiteiten of techbedrijven. Ze variëren in duur en intensiteit en kunnen een goede optie zijn als je op zoek bent naar een flexibele manier om AI te leren.

  2. Universitaire opleidingen: Als je op zoek bent naar een formele opleiding in AI, kun je overwegen om een bachelor- of masteropleiding te volgen aan een universiteit. Deze opleidingen bieden vaak een solide basis in de fundamentele principes van AI en geven je de kans om dieper in te gaan op specifieke subgebieden.

  3. Bootcamps en intensieve trainingen: Er zijn ook intensieve, kortdurende opleidingen beschikbaar, zoals bootcamps, die gericht zijn op het snel leren van specifieke vaardigheden of technologieën. Dit kunnen een goede optie zijn als je snel bekwaam wilt worden in een specifiek gebied van AI.

  4. Zelfstudie: Ten slotte is zelfstudie een andere optie als je op zoek bent naar een manier om AI te leren. Er zijn talloze bronnen beschikbaar online, zoals video's, tutorials en documentatie, die je kunt gebruiken om op je eigen tempo te leren.

Nederlandse AI Coalitie

Het doel van de Nederlandse AI Coalitie is het stimuleren van initiatieven in Artificial Intelligence. 

Enkele toepassingen voor AI en ML zijn voor cultuur en media, defensie, energie en duurzaamheid, financiële dienstverlening, gebouwde omgeving, gezondheid en zorg, haven en maritiem, landbouw en voeding, mobiliteit, transport en logistiek, onderwijs, publieke diensten, technische industrie, veiligheid, vrede en recht.

Hieronder gaan we wat dieper in op de toepassingen voor de financiële dienstverlening en fintech.

AI toepassingen financiële dienstverlening

Betalingen 
AI en Machine Learning kan bij betalingen bijvoorbeeld waardevol zijn voor fraudedetectie en het meten van kredietwaardigheid. Betaalapps en betaalsystemen, zoals Mollie, Adyen, Stripe en PayPal maken steeds meer gebruik van deze betaaltechnologieën

Kredieten
AI en Machine Learning worden al volop geïmplementeerd in de systemen van verschillende kredietsectoren. De technologie wordt voornamelijk gebruikt voor het verbeteren van kredietbeslissingen bij zakelijke kredieten, factoring, leasing, crowdfunding, vastgoed financiering, werkkapitaal en flexibel krediet.

Verzekeringen
Bij verzekeraars wordt AI en ML voornamelijk gebruikt bij fraudedetectie, chatbots, het analyseren van teksten van klanten en het modelleren van risicopremies. Nieuwsgierig? Lees in deze gids meer over verzekering technologie, insurtech bedrijven en trends

Beleggen
Voor (crypto) beleggen is AI en Machine Learning erg interessant voor het vinden van patronen in de koersen van aandelen en andere effecten. Ook kan het nuttig zijn voor het uitvoeren van bepaalde handelsstrategieën. Zo hoeft de (crypto) belegger alleen maar een strategie te bepalen en is die geen tijd meer kwijt aan het kopen en verkopen van aandelen.

Regelgeving
Voor regelgeving en compliance wordt Artificial Intelligence al veelvuldig gebruikt. Zo kunnen AI aangestuurde bots contracten en overeenkomsten analyseren om te detecteren of ze wel voldoen aan de wetgevingen. Ook is het mogelijk om verkoopcontracten te analyseren om te achterhalen of het bod overeenkomt met de eisen van uw bedrijf. Hierbij is het ook mogelijk om het systeem een tegenbod te laten doen. Meer leren? Bekijk dan eens deze gids over regelgeving technologie en regtech bedrijven voor compliance.

HBO Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning (ML) opleidingen

Fontys | MSc Digital Technology Engineering

Tijdens de Master of Science in Digital Technology Engineering leert u onder andere over AI en Machine Learning. Daarnaast leert u ook over software, hardware, data-analyse en statistiek. De opleiding duurt 2 jaar en is Engelstalig.
https://fontys.edu/Bachelors-Masters/Masters/Master-Digital-Technology-Engineering.htm

Avans | Artificial Intelligence

(Nog) geen opleidingen.

Inholland | Artificial Intelligence

Tijdens de post-hbo Artificial Intelligence krijgt u in 2 dagen een introductie over hoe u AI implementeert binnen uw organisatie. De cursus bestaat uit 2 bijeenkomsten in 1 maand en wordt gegeven in Diemen.
https://www.inholland.nl/academy/opleidingen/big-data-en-ict/artificial-intelligence/

Hogeschool van Amsterdam (HvA) | Artificial Intelligence

De Hogeschool van Amsterdam biedt meerdere AI-gerelateerde opleidingen. Zo bieden ze 11 minoren, 3 masters en 1 track. Ook heeft de hogeschool het Centre of Expertise Applied Artificial Intelligence, waar onderwijs wordt samengebracht met onderzoek, het bedrijfsleven en maatschappelijke doelen.

Centre of Expertise Applied Artificial Intelligence
https://www.hva.nl/appliedai

Overzicht van minoren, masters en de track
https://www.hva.nl/appliedai/over-ons/onderwijs/onderwijs.html 

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) | Artificial Intelligence

De HAN is betrokken bij het TTT-AI-consortium. Een centraal loket voor AI-startups en betere kennisdeling. 

Hogeschool Utrecht (HU) | Master Human-Centered Artificial Intelligence

Bij deze masteropleiding leert u omgaan met maatschappelijke keuzes omtrent Artificial Intelligence. Zo leert u bevooroordeelde algoritmen voorkomen en hoe u de juiste beslissingen neemt over de maatschappelijke impact van het gebruik van AI.
https://www.hu.nl/voltijd-opleidingen/master-human-centered-artificial-intelligence

Hogeschool Utrecht (HU) | Post-bachelor Artificial Intelligence

De leergang Artificial Intelligence is een deeltijdopleiding voor de data professional die zich verder wil verdiepen in vraagstukken op het gebied van AI. Aan bod komen acquireren van data, visualisatie, Machine Learning, deep learning en programmeren met Python. De opleiding duurt 9 maanden.
https://www.hu.nl/deeltijd-opleidingen/artificial-intelligence

Hogeschool Utrecht (HU) | Master Machine learning

In de master module Machine Learning staan klassieke Machine Learning en deep learning centraal. U leert om lerende computermodellen te bouwen en hoe deze toegepast en aanpast. De module duurt 3 maanden.
https://www.hu.nl/deeltijd-opleidingen/machine-learning 

De Haagse Hogeschool | Applied Data Science & Artificial Intelligence

Tijdens deze vierjarige HBO opleiding leert u alles over visualisatie, data oriëntatie, Machine Learning, organisatiekunde, wiskunde, recht en ethiek. U wordt in de eerste 3 jaar breed opgeleid in AI en data science. In het vierde jaar kunt u zich specialiseren met een minor. De opleiding wordt gegeven in Zoetermeer.
https://www.dehaagsehogeschool.nl/opleidingen/bachelors/applied-data-science-artificial-intelligence-voltijd 

NHL Stenden Hogeschool | Computer Vision & Data Science

Computer Vision & Data Science is een minor voor verschillende bachelors. Tijdens de opleiding leert u over data analyse, programmeren, deep learning en meer.
https://www.nhlstenden.com/en/minors/computer-vision-data-science 

Universitaire Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning (ML) opleidingen

Erasmus Universiteit Rotterdam | Intro Data Science & Machine Learning

De introductie tot Data Science & Machine Learning is een 4 daagse cursus. Tijdens de cursus leert u aan de hand van praktische voorbeelden hoe u in een verzameling gegevens patronen kunt ontdekken en voorspellingen kunt doen.
https://www.eur.nl/erasmusacademie/cursus/opleiding-introductie-tot-data-science-machine-learning 

Erasmus Universiteit Rotterdam | Data Science & Predictive Machine Learning

Tijdens deze 4 daagse cursus leert u over de laatste ontwikkelingen op het terrein van voorspellen, modelleren en analyse en leert u informatie uit data op waarde schatten.
https://www.eur.nl/erasmusacademie/cursus/opleiding-data-science-predictive-machine-learning 

Radboud Universiteit Nijmegen | BSc in Artificial Intelligence

Tijdens deze opleiding bestudeert u menselijke cognitie om AI te kunnen begrijpen en modelleren. Naast wiskunde en informatica leert u ook over psychologie, neurowetenschappen, logica en linguïstiek.
https://www.ru.nl/english/education/bachelors/artificial-intelligence/ 

Radboud Universiteit Nijmegen | MSc in Artificial Intelligence

Bij deze master wordt computational modelling gebruikt om van nature intelligente systemen te begrijpen en deze informatie te gebruiken om kunstmatige intelligentie te bouwen.
https://www.ru.nl/english/education/masters/artificial-intelligence/ 

Rijksuniversiteit Groningen | BSc Artificial Intelligence

Tijdens deze bacheloropleiding bestudeert u intelligentie en ontwikkelt u intelligente en gebruiksvriendelijke producten. De opleiding richt zich op menselijk denken en gedrag in sociale systemen.
https://www.rug.nl/bachelors/artificial-intelligence/?lang=en 

Rijksuniversiteit Groningen | MSc Artificial Intelligence

Op deze master leert u intelligente systemen ontwerpen en implementeren. De kernthema’s tijdens deze opleiding zijn Computational Intelligence, Robotics en Multi-Agent systemen.
https://www.rug.nl/masters/artificial-intelligence/ 

Technische Universiteit Delft | MSc Artificial Intelligence Technology

Deze opleiding behandelt de algoritmische fundamenten van AI-systemen, Machine Learning en intelligente algoritmen.
https://www.tudelft.nl/onderwijs/opleidingen/masters/cs/msc-computer-science/the-artificial-intelligence-technology-track 

Bekijk hier een lijst met gerelateerde AI cursussen aan de TU Delft
https://www.tudelft.nl/ewi/over-de-faculteit/afdelingen/intelligent-systems/interactive-intelligence/for-students/courses 

Technische Universiteit Eindhoven | MSc Data Science & Artificial Intelligence

Deze opleiding is bedoeld voor studenten die geïnteresseerd zijn in het bestuderen, onderzoeken en combineren van geavanceerde data-analysetechnieken met AI methoden. De combinatie van wetenschappelijk perspectief met een engineering aanpak vormt een uitstekende basis voor een succesvolle carrière.
https://www.tue.nl/studeren/graduate-school/master-data-science-and-artificial-intelligence/

Technische Universiteit Eindhoven | MSc Artificial Intelligence & Engineering Systems

Deze master is bedoeld voor studenten die geïnteresseerd zijn in het ontwikkelen van AI systemen voor echte producten. Tijdens de opleiding krijgt u 7 verschillende vakgebieden.
https://www.tue.nl/en/education/graduate-school/master-artificial-intelligence-and-engineering-systems/ 

Tilburg University | BSc Cognitive Science & Artificial Intelligence

Tijdens deze opleiding leert u een combinatie van AI en menselijke cognitie. Zo leert u onder andere over programmeren, Machine Learning en deep learning. Door u te verdiepen in de interactie en samenwerking tussen mens en technologie, kunt u bijdragen aan technologische innovaties die de samenleving vooruithelpen.
https://www.tilburguniversity.edu/nl/onderwijs/bacheloropleidingen/cognitive-science-and-artificial-intelligence 

Tilburg University | MSc Cognitive Science & Artificial Intelligence

Deze master is een aanvulling op de Bachelor Cognitive Science and Artificial Intelligence. Het multidisciplinaire programma van deze opleiding richt zich op verschillende aspecten van intelligentie, zoals redeneren, leren, perceptie, communicatie en samenwerking.
https://www.tilburguniversity.edu/nl/onderwijs/masteropleidingen/cognitive-science-and-artificial-intelligence 

Maastricht University | BSc Data Science & Artificial Intelligence

Tijdens deze opleiding leert u gebruiksvriendelijke en intelligente systemen maken voor onder andere de zorg, IT, robots en games.
https://www.maastrichtuniversity.nl/education/bachelor/data-science-and-artificial-intelligence 

Maastricht University | MSc Artificial Intelligence

Op deze opleiding krijgt u onderwerpen als data mining, Machine Learning en data acquireren. Zo leert u over hoe u computersystemen gebruikt en ontwikkeld die leren van ervaringen, patronen herkennen en strategisch redeneren.
https://www.maastrichtuniversity.nl/education/partner-program-master/artificial-intelligence 

Universiteit Leiden | BSc Data Science & Artificial Intelligence

Tijdens deze masteropleiding ontwikkelt u een sterke fundamentele basis in informatica, wiskunde en statistiek in combinatie met geavanceerde Machine Learning, cognitiewetenschap en AI-competentie.
https://www.universiteitleiden.nl/en/education/study-programmes/bachelor/data-science-and-artificial-intelligence 

Universiteit Leiden | MSc Artificial Intelligence

Deze master specialisatie biedt toekomstgerichte onderwerpen met een focus op Machine Learning, algoritmen en beslissingstechnieken. De specialisatie is onderdeel van de master Computer Science.
https://www.universiteitleiden.nl/en/education/study-programmes/master/computer-science/artificial-intelligence 

Universiteit Twente | MSc Artificial Intelligence

Universiteit Twente biedt 3 master specialisaties waar AI en Machine Learning in terug komen. Dit zijn de specialisaties ‘Computer Science’, ‘Applied Mathematics’, ‘Electrical Engineering’.
https://www.utwente.nl/en/digital-society/research/themes/data/education/#master-level-education 

Universiteit Utrecht | BSc Kunstmatige Intelligentie

Bij deze opleiding gaat het om de vraag hoe u kennis in een computer kunt stoppen en hoe u die computer met die kennis laat werken. Tijdens de studie combineert u inzichten van verschillende vakgebieden, zoals logica, taalkunde, psychologie en informatica.
https://www.uu.nl/bachelors/kunstmatige-intelligentie 

Universiteit Utrecht | MSc Artificial Intelligence

Tijdens deze masteropleiding werkt u aan de ontwikkeling van AI systemen en onderzoekt u hoe de technologie ingezet kan worden ten behoeve van de samenleving.
https://www.uu.nl/masters/en/artificial-intelligence 

Universiteit van Amsterdam | BSc Artificial Intelligence

In deze bachelor kunstmatige intelligentie bestudeert en analyseert u intelligentie vanuit verschillende vakgebieden. Het is een interdisciplinaire studie met een technisch karakter waarbij er veel specialisatierichtingen zijn. 
https://www.uva.nl/programmas/bachelors/kunstmatige-intelligentie/kunstmatige-intelligentie.html 

Universiteit van Amsterdam | MSc Artificial Intelligence

Deze masteropleiding bestaat uit 7 verplichte vakken, waarmee u een stevige basis krijgt over AI. Machine Learning valt ook onder deze vakken. In het tweede jaar krijgt u de ruimte om u te specialiseren.
https://www.uva.nl/en/programmes/masters/artificial-intelligence/artificial-intelligence.html

Vrije Universiteit Amsterdam | BSc Artificial Intelligence

Deze bachelor Artificial Intelligence gaat over technologie en over mensen: programmeren, wiskunde, informatica én menselijke interactie, herkenning en gedrag.
https://vu.nl/nl/onderwijs/bachelor/artificial-intelligence/

Vrije Universiteit Amsterdam | MSc Artificial Intelligence

Deze master Artificial Intelligence focust op hybride intelligentie, waarbij Artificiële Intelligentie en mensen samenwerken. Het geeft je de mogelijkheid om AI vanuit een technisch perspectief te benaderen - gericht op het begrijpen, analyseren en ontwikkelen van nieuwe AI-algoritmen - én vanuit een maatschappelijk en menselijk perspectief.
https://vu.nl/nl/onderwijs/master/artificial-intelligence 

AI en ML ondersteuning nodig?

We verbinden u graag met de juiste professionals in ons netwerk en de talentenpools. Neem hiervoor vrijblijvend contact op met een van onze experts.


Mogelijk is dit ook interessant:

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}