Waar worstelen accountants en IT-adviseurs van accountantskantoren nou mee als het aankomt op ICT, data en cyber security? Wat zijn hun grootste angsten? Waar worden ze gefrustreerd of zelfs boos van? Welke vragen, onduidelijkheden en onzekerheden hebben ze? En wat is hun droom situatie?
De afgelopen periode hebben we hiervoor accountantskantoren, administratiekantoren en fintech ondernemingen bestudeerd. Zowel de grotere kantoren Deloitte, PwC, EY, KPMG, Flynth, Baker Tilly, Alfa, De Jong & Laan als kleinere kantoren.
Deze gids is geschreven om bewustwording te creëren over de uitdagingen die er mogelijk zijn en kunnen gaan ontstaan in de toekomst.
Hopelijk draagt deze kennis bij aan het bereiken van de belangrijkste zakelijke doelen, zoals het verbeteren van de klantervaring. Nieuwe klanten aantrekken. Verhogen van de winst en het verlagen van de kosten. Minimaliseren van bedrijfsrisico's en compliance risico's. Of het vergroten van de organisatorische wendbaarheid.
Deze gids zal regelmatig een update krijgen met nieuwe bevindingen.
We ondersteunen u graag om met zelfvertrouwen de juiste technologie aan te schaffen of te bouwen. Producten en diensten te analyseren. Een marktanalyse van de concurrentie uit te voeren. Of bij de werving en selectie van talenten voor ICT, data science, Artificial Intelligence (AI) en cyber security.
Laten we van start gaan...
Accountantskantoren met ICT, data en cyber security
Opkomende technologieën
In de accountancywereld ziet u dat tech en software een steeds belangrijkere rol gaan spelen. Processen die eerst handmatig gedaan moesten worden, gaan nu vaak automatisch door algoritmes en andere technologieën.
Bepaalde ontwikkelingen pakken goed uit en zijn van hoge waarde voor bedrijven. Accountants moeten hierdoor wel een andere rol aannemen. Er is door deze ontwikkelingen namelijk veel vraag naar IT-advies, data-analisten en controleurs.
Het is voor de traditionele accountantskantoren de taak om bij te blijven met deze trends. Want hoewel het hun werk kan optimaliseren en versnellen, zou het ook kunnen betekenen dat veel accountants hun baan kwijt raken.
Enkele opkomende technologieën zijn...
Financiële tech ontwikkelingen
Softwarebedrijven zien kansen om de administratieve processen gedeeltelijk of zelfs volledig over te nemen. Zo worden steeds meer boekhoudkundige en financiële processen geautomatiseerd door middel van software.
Denk bijvoorbeeld aan softwareleveranciers, zoals Exact, AFAS en Visma die volledige boekhoud oplossingen bieden voor hun klanten.
Ook op het gebied van financiële tech komen steeds meer ontwikkelingen voor bankieren (bankingtech), betalingen (paytech), kredieten (credittech), verzekeringen (insurtech), regelgeving (regtech), belasting (taxtech), boekhoudprogramma's, debiteurenbeheer software, declaratie software, urenregistratie software, prijsoptimalisatie software en salaris software. Bekijk hier een overzicht van 250+ fintech bedrijven.
Data ontwikkelingen
Door de digitalisering van het accountants proces is er veel data beschikbaar geworden. Deze data is erg nuttig voor accountants om patronen te analyseren.
Tegelijkertijd komen veel accountants hier tegen een probleem kijken, omdat ze mogelijk niet over de statistische en analytische kennis beschikken die hiervoor benodigd is.
Enkele data ontwikkelingen zijn...
Cyber Security ontwikkelingen
Het gebruik van nieuwe software en technologie zorgt er ook voor dat de IT-systemen beveiligd moeten worden. Het is belangrijk dat gegevens van klanten beschermd worden tegen buitenstaanders en dat alles conform de regelgeving is...
Bigtech ontwikkelingen
De eerder genoemde data die verzameld wordt met de verschillende software is van grote waarde voor bigtech bedrijven. Bigtech bedrijven hebben dan ook al miljarden geïnvesteerd in de ontwikkeling van boekhoudrobots om toegang te krijgen tot deze markt.
Dit betekent slecht nieuws voor de accountantskantoren, want in het slechtste scenario nemen deze bigtech bedrijven al hun werk over.
Meer leren over fintech ontwikkelingen van bigtechs? Bekijk dan eens deze gidsen van Amazon fintech met Amazon Pay, Apple fintech met Apple Pay, Google fintech met Google Pay, Meta fintech met Meta Pay, Microsoft fintech met Microsoft Pay, Samsung fintech met Samsung Pay, Block fintech met Block Pay, Ant Group fintech met Alipay en Tencent fintech met WeChat Pay.
Vaardigheden personeel
De technologische ontwikkelingen beïnvloeden ook het werk van de accountant. Waar u als accountant eerst alle processen zelf moest doen, gaan veel processen tegenwoordig automatisch. Accountants nemen dan ook steeds vaker een controlerende rol aan. Bijvoorbeeld om data te analyseren of om IT-systemen te controleren op hun toegangsbeveiliging.
Aangezien de werkzaamheden van de accountant veranderen, is er ook vraag naar andere competenties. Als u als accountant klaar wilt zijn voor de toekomst moet u steeds meer competenties ontwikkelen op het gebied van technologie en data. U past daarop allerlei statistische methoden toe die de uitzonderingen moeten detecteren.
Deze vaardigheden gebruikt de accountant bij de administratieve dienstverlening zoals het plannen van een afspraak voor controle, het samenstellen van jaarrekeningen, het verzorgen van aangiften en het uitschrijven van de uiteindelijke rapportage.
Het wordt dan ook steeds vaker gewenst om vaardigheden te hebben van ICT, Data Science, Cyber Security of AI. Hiervoor dient het huidig personeel bijgeschoold te worden en moeten weloverwogen beslissingen genomen worden over nieuw personeel aannemen...
Uitdagingen bij keuzes voor platforms
Er komen steeds meer innovatieve platforms bij die accountancy werkzaamheden sneller, slimmer en veiliger laten verlopen. De belangrijkste platforms waar accountantskantoren keuzes moeten maken zijn;
Auditplatforms.
Data analyse platforms.
Cloud gebaseerde kennisplatforms.
M&A deal sourcing platforms.
Compliance-, risk- en fraude platforms.
Cloud-, HR-, subsidie- en belasting platforms.
Tot zover de uitdagingen.
We ondersteunen u graag om met zelfvertrouwen de juiste technologie aan te schaffen of te bouwen. Producten en diensten te analyseren. Of een marktanalyse van de concurrentie uit te voeren.
Wilt u samen met ons fintech netwerk, talentenpools en ondersteuning groeien? Neem dan contact op voor een vrijblijvende kennismaking.