Vandaag geven we u een inkijkje bij de bankingtech innovaties van de ABN AMRO bank. Ook leert u meer over wat ze op het gebied van duurzaamheid en het klimaat ondernemen.

ABN AMRO Ventures heeft €100 miljoen te besteden voor innovatieve bedrijven. Maar wat gebeurt daar eigenlijk mee?

Het antwoord op deze vraag en nog veel meer ontdekt u vandaag in deze gids.

Veel leesplezier…

ABN AMRO financiële tech innovatie (fintech)

ABN AMRO in het kort

ABN AMRO Bank N.V., is de beursgenoteerde holding van de Nederlandse bankgroep ABN AMRO. Deze Nederlandse bank is tijdens de kredietcrisis ontstaan vanuit een samenvoeging van het voormalige Fortis (Nederland) en het voormalige ABN AMRO Holding N.V.. Eind 2020 waren er meer dan 19.000 fulltime medewerkers bij de ABN actief. 

De ABN AMRO heeft een sterk aanbod en geeft reden genoeg aan mensen om de samenwerking aan te gaan. ABN AMRO pleit ervoor dat men, met name ondernemers, een rekening bij de ABN AMRO moet nemen vanwege;

 • Internet Bankieren Zakelijk
  • Factureren is nergens zo gemakkelijk als bij de ABN AMRO. Door simpelweg een tikkie te versturen vanuit het internet bankieren wordt het factureren nog eenvoudiger.
 • Een van de duurzaamste banken
  • De ABN AMRO maakt onderdeel uit van de ‘’S&P Dow Jones Sustainability Index’’ en behoort tot de 10% meest duurzame banken ter wereld. Dus als duurzaamheid een pré voor u is, dan zal er een goede match ontstaan tussen u en deze bank.
 • Duizenden gingen u voor
  • ABN AMRO heeft al enorm veel ervaring door de duizenden klanten die u voor zijn gegaan. 

Naast het zojuist benoemde is de ABN AMRO ook erg trots op het boekhoudpakket voor ondernemers. Dit pakket stelt ondernemers in staat om online de administratie bij te houden en altijd een up-to-date financieel overzicht te hebben. Door een directe koppeling tussen het boekhoudpakket en een rekening hebben klanten alle financiële gegevens op één plek. Boekhouden van ABN AMRO is beschikbaar binnen Internet Bankieren en de Boekhouden app. 

Het aanbod voor de zakelijke rekening ziet er als volgt uit; 

 • Slim - €9,90/maand
  • Max. 1 zakelijke rekening 
  • Max. 1 betaalpas 
  • Internet Bankieren Zakelijk
  • SEPA betalingsverkeer 
  • Chat met klantenservice
 • Ambitieus - €13,75/maand
  • Alle bijkomstigheden van de ‘’Slim’’ optie
  • Bel met klantenservice 
  • De Boekhoudkoppeling
 • Grenzeloos - €24,75/maand
  • Alle bijkomstigheden van de ‘’Ambitieus’’ optie
  • Wereldwijde betalingen 
  • Spaarrekening 
  • 10 gratis Tikkies per maand

ABN AMRO duurzame activiteiten

Zoals eerder benoemd in dit artikel is het feit dat de ABN AMRO onderdeel is van de ‘’S&P Dow Jones Sustainability Index’’ en behoort tot de 10% meest duurzame banken ter wereld. Dit alles is natuurlijk niet zomaar gebeurt, hiervoor heeft de ABN AMRO enorm veel moeten doen.

Zo vindt de ABN AMRO de verduurzaming van de samenleving enorm belangrijk en streeft ernaar om dit proces te versnellen. Daarom zoekt de ABN AMRO continu naar duurzame oplossingen, investeringen en initiatieven die hierbij ondersteuning bieden. 

De ABN AMRO omschrijft duurzaamheid als volgt;

‘’In een duurzame wereld zijn de mensen, het milieu en de economie met elkaar in evenwicht. Dit betekent onder andere dat we de grondstoffen van de aarde niet opmaken. We gebruiken ze zo, dat de toekomstige generaties er ook nog plezier van kunnen hebben.’’ ~ABN AMRO

Samen met de klanten werkt de ABN AMRO naar een duurzame samenleving. De ABN AMRO is er namelijk van overtuigd dat al haar klanten in de aankomende jaren te maken zal gaan krijgen of al heeft gekregen met duurzaamheid. Dus om de eigen impact te maximaliseren heeft de ABN AMRO duurzaamheid tot een integraal onderdeel van de dienstverlening gemaakt. Door de klant een specifieke expertise in duurzaamheid aan te bieden wordt dit verwerkt in de producten en diensten.

De ABN AMRO wilt dus klimaatverandering tegengaan en de energietransitie vooruit helpen. 

Om deze doelen te bereiken steunt de ABN AMRO klanten die hun vastgoed willen verduurzamen. Tevens doen ze dit met de eigen gebouwen. Tegelijkertijd wordt de financiering van hernieuwbare energie uitgebreid en beleggen steeds meer klanten vaker duurzaam.

De ABN AMRO deelt expertise en kennis op het gebied van circulariteit en steunt ondernemingen die de draai naar een circulair bedrijfsmodel willen maken. Verder is de focus op innovatieve partijen in contact brengen met klanten en leveranciers met inkopers. Bij de ABN AMRO sociale impact-activiteiten ligt de nadruk op financiële weerbaarheid, het voorkomen van financiële uitsluiting en gelijke kansen voor de kwetsbaren in de samenleving.

Zoals u wel heeft kunnen bedenken zijn de activiteiten die de ABN AMRO verricht bedoeld voor de lange termijn. In de duurzame strategie die de ABN AMRO toepast is een langetermijnambitie geformuleerd in de vorm van een ‘’Klimaat statement’’. Op deze manier draagt de ABN AMRO bij aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. 

Een paar voorbeelden van wat de ABN AMRO nou allemaal precies doet kunnen als volgt worden geformuleerd;

 • De ABN AMRO zorgt dat al haar kantoren in 2023 energielabel A hebben.

 • De ABN AMRO maakt een ontmoetingsplek voor duurzame ideeën: Circl.

 • De ABN AMRO koopt bewust in, en gebruiken zelf producten en diensten die niet schadelijk zijn voor mens en milieu.

Maar zoals benoemd functioneert de ABN AMRO niet alleen, zo roept de ABN AMRO haar klanten op om te helpen in de strijd naar het verbeteren van het klimaat. Volgens de ABN AMRO kunnen haar klanten het volgende doen;

 • Duurzaam beleggen

 • Een energiezuiniger huis

 • Duurzaam Wonen Hypotheek

Banken in fintech

Over de grootste banken, 'neobanken' en financiële instellingen schrijven wij een innovatie gids, zodat we van elkaar kunnen leren om te groeien. Enkele banken die we onderzoeken zijn:

ABN AMRO financiële innovatie, labs en ventures

ABN AMRO innovatie

De ABN heeft natuurlijk niet zomaar het grote succes gekregen wat het vandaag de dag heeft. Natuurlijk heeft de bank de eerder genoemde sterke aanbod en activiteiten, maar daar blijft het niet bij. Op innovatie gebied is de ABN AMRO ook een pionier

De ABN AMRO gebruikt haar invloed als persoonlijke bank in een digitale tijd om positief aan de hedendaagse ontwikkelingen bij te dragen. Door zelf te innoveren én innovatie bij anderen te ondersteunen, maakt de ABN AMRO het verschil voor mens en maatschappij. Door te innoveren en te digitaliseren, heeft de ABN AMRO diensten en producten ontwikkeld die waarde toevoegen in het digitale tijdperk.

Verder ontplooit de ABN AMRO initiatieven die:

 • Bijdragen aan een slimmere en duurzame leefomgeving;
 • Helpen bij het veilig uitgeven, opslaan en verhandelen van digital assets;
 • Digitale platformen en ecosystemen ondersteunen met traditionele en innovatieve financiële diensten.

Deze initiatieven kunnen als volgt worden geformuleerd; 

 • Verslimmen, verduurzamen
  • Door de manier van werken en wonen te veranderen, met name in de stedelijke leefomgeving, helpt de ABN AMRO klanten te verduurzamen. Bijvoorbeeld op het gebied van schone energieproductie, duurzame mobiliteit en de circulaire economie. 
 • Digitale bezittingen
  • Door de ontwikkeling van nieuwe servicemodellen, met betrekking op het uitgeven, opslaan en verhandelen van hun digitale activa, helpt de ABN AMRO de klanten in de wereld van digitale bezittingen. 
 • Platforms en (financiële) waarde toevoegende diensten
  • Bijvoorbeeld door zelf digitale platforms te ontwikkelen, of door (financiële) waarde toevoegende diensten aan te bieden via de digitale ecosystemen van derden speelt de ABN AMRO een rol in het verbeteren en innoveren van de digitale economie/belevingswereld van de klant. 
 • Innoveren doen we samen

ABN AMRO Labs

Samen met het Amsterdam Center for Entrepreneurship (ACE) heeft de ABN het ‘’AI Startup Lab’’ gestart. In het AI Startup Lab leggen grote ondernemingen zoals ABN AMRO, hun uitdagingen voor aan studenten artificial intelligence. Vervolgens gaan deze studenten op basis van de AI aan de slag om te komen tot een nieuw innovatief product of dienst.

Een mooi voorbeeld van hetgeen wat er allemaal wordt gerealiseerd in het AI Startup Lab, is de optimalisatie van het aanbod op de Nederlandse energiemarkt. De AI-studenten ontwikkelde onder begeleiding een webapplicatie die vraag en aanbod van energie kan voorspellen. 

Een tweede voorbeeld is het Minimal Viable Product (MVP) van de ABN AMRO. Hierbij moesten de studenten bedrijfsprofielen voor corporate finance maken op basis van artificial intelligence. Omdat dit vaak nog met de hand wordt gedaan, creëerde de studenten een geautomatiseerd platform. Hiermee verminderen ze tijd die binnen corporate finance besteed wordt aan het maken en onderhouden van bedrijfsprofielen, kunnen ze informatie sneller verwerken en betere adviezen geven.

De ABN AMRO Labs creëren dus een enorme win-win situatie. Allereerst geeft ABN AMRO studenten de kans om zichzelf te ontwikkelen en te leren in de praktijk. Anderzijds ontstaan er innovatieve producten en diensten die enorm gunstig zijn voor de ABN AMRO, haar klanten en de samenleving zelf.    

ABN AMRO Ventures

Naast de Labs, zijn er ook de ABN AMRO ventures. Deze ventures investeren in de meest getalenteerde opkomende en relevante technologiebedrijven om innovatie te stimuleren en te versnellen.

Met een beheerd vermogen van €100 miljoen investeert de ABN AMRO groeikapitaal (series A en verder) in innovatieve technologiebedrijven in Europa, de VS en Israël. De investeringen liggen tussen de €2,5 en €10 miljoen. Bedrijven waarin ABN AMRO investeert, zijn bedrijven in de groeifase en dragen bij aan de purpose van ABN AMRO. Maar natuurlijk bied de ABN AMRO niet enkel kapitaal, zo krijgen de bedrijven waarmee wordt samengewerkt ook kennis, een netwerk, toegang tot de bank en de bijbehorende systemen en de support door relevante specialisten binnen en buiten de ABN AMRO om.  

Natuurlijk leveren zij deze samenwerkingen niet enkel ten positieve voor de andere partij. Ook de ABN AMRO haalt zijn voordeel uit een dergelijke samenwerking. De ventures zijn namelijk een manier voor de bank om externe kennis in huis te halen en innovatie te versnellen.

ABN AMRO digitale betalingen

Digitaal betalen (internetbankieren) als particulier is makkelijk, veilig en snel. Met het internetbankieren van de ABN AMRO kunt u zelf gratis online uw bankzaken regelen, op uw computer, mobiel of tablet. 

Het aanbod voor de zakelijke rekening is al eerder besproken in dit artikel, toch is het belangrijk om dit nog even samen te vatten. Met het Internet Bankieren Zakelijk kunt u al uw rekeningen inzien, gemakkelijk geld overboeken en eenvoudig producten afsluiten. Bovendien heeft Internet Bankieren Zakelijk ook uitgebreide mogelijkheden om uw bankzaken te digitaliseren;

 • Batchbetalingen (Ook SEPA batch uploads zijn mogelijk)
 • Sealbags (Bestel direct en gemakkelijk nieuwe Sealbags)
 • Betaalalerts (Krijg direct een melding wanneer een betaling is voldaan)
 • Dashboard (Snel inzicht in uw financiële positie dankzij het vernieuwde dashboard)
 • Betalen (Zelf bepalen hoe u betaalt met handige betaalprofielen en meer)
 • Rapportage (In een handomdraai gedetailleerde rapportages opstellen)

ABN AMRO digitale financiën

ABN AMRO kredieten en credittech

Bij de ABN AMRO kunt u als particulier in drie stappen lenen;

 1. Bereken uw lening
  Ontdek in 2 minuten welke lening bij u past, hoeveel u kunt lenen en wat het u elke maand kost.

 2. Offerte aanvragen
  U krijgt een vrijblijvende offerte (30 dagen bedenktijd). 

 3. Aanvraag akkoord?
  Alles in orde, dan wordt het geld zo snel mogelijk op uw rekening gestort.

Maar voordat u deze drie stappen kunt ondergaan moet u eerst kiezen welke lening doeleinde het beste bij u past. De leningen die u kunt kiezen zijn;

 • Autofinanciering
  • Zonder zorgen op weg met een autofinanciering.
 • Verbouwing financieren
  • Prettiger wonen? Een lening kan u een handje helpen.
 • Lenen grote aankoop
  • Onvoldoende spaargeld? 

Vervolgens zijn er weer drie soorten leningen;

 • Persoonlijke Lening
  • Ideaal voor een grote eenmalige uitgave
  • Uw geld in één keer op uw rekening
  • Vaste rente vanaf 3,5%*, vaste looptijd
  • Extra aflossen kost niets extra
 • GreenLoans
  • Speciaal voor energiezuinige verbouwing 
  • Elke maand een vast bedrag betalen
  • Vaste rente vanaf 3,9%, vaste looptijd 
  • Rente mogelijk aftrekbaar van de belasting  
 • Rood Staan
  • Handige tijdelijke oplossing als u even niet uitkomt
  • Eenvoudig online aanvragen
  • U betaalt alleen rente als u rood staat
  • Zelf bedrag kiezen (€ 500 - € 5.000), maar nooit meer dan netto-inkomen

Zakelijk lenen
Natuurlijk kan niet alleen de particulier een lening aanvragen bij de ABN AMRO, ook voor de zakelijke klanten is er een breed aanbod. De ABN AMRO pleit voor het duidelijk, persoonlijk en met uitstekende service zakelijk financieren. Het aanbod aan verschillende soorten leningen is dermate groot dat we u doorverwijzen naar de ABN AMRO Zakelijke financiering pagina. Hier vindt u een overzicht van alle soorten leningen voor ieder specifiek doeleinde.    

ABN AMRO verzekeren en insurtech

Particulier verzekeren
Persoonlijke hulp en snelle schadeafhandeling: dat is verzekeren bij ABN AMRO. Van een autoverzekering tot aan een reisverzekering en van een studieverzekering tot aan een verhuisverzekering. Bij de ABN is er een enorm scala aan verzekeringen, al deze verzekeringen zijn terug te vinden op de ‘’Verzekeren bij ABN AMRO’’ pagina. 

Op deze pagina zult u kennis maken met alle verzekeringen die u kunt sluiten bij de ABN, maar ook gelijk met alle voordelen die de ABN u te bieden heeft. Zo krijgt u bijvoorbeeld meer korting, indien u zichzelf meer verzekert. Verder kunt u uw verzekeringen indien nodig wijzigen of kunt u juist uw allereerste bankrekening openen.   

Zakelijk verzekeren
Zoals iedere ondernemer wel weet, betekent ondernemen risico’s nemen. Toch zijn onnodige risico’s niet de bedoeling. Via ABN AMRO Zakelijke Verzekeringen kunt u uw bedrijfsmiddelen, huisvesting, bedrijfscontinuïteit, personeel en vervoersmiddelen tegen een scherpe premie verzekeren. Wel is het belangrijk om te weten dat u zich dus niet verzekerd bij de ABN AMRO bank zelf, maar bij de partner ABN AMRO Verzekeringen. 

ABN AMRO beleggen, investeren en investtech

Stilstaan is achteruitgaan. Uw geld hoeft niet stil te blijven staan op uw spaarrekening. Naast het starten van een rekening, lening, verzekeringen of digitale betaling, kunt u ook als particulier beleggen bij de ABN AMRO. Door een beleggingsrekening te openen bij de ABN kunt u periodiek geld opzij zetten. Door de vergelijkingstool van de ABN te gebruiken kunt u zelfs checken wat sparen, beleggen, of de combinatie u kan opleveren. Door te kiezen voor het beleggen bij ABN, is er een optie dat ABN voor u belegt met een duurzame insteek. Zo heeft u niet enkel kans op wat extra’s te verdienen maar zo heeft uw geld ook een positieve impact op de wereld.  

Bij de ABN profiteert u van meer dan 200 jaar ervaring, belegt u met prijswinnende producten en belegt u met het grootste gemak. Dat is waarom u, volgens de ABN zelf, moet kiezen om te beleggen bij de ABN. Zodra u heeft gekozen voor de ABN, moet een beleggingsvorm kiezen. Er is keuze uit; 

 • Beleggen uit handen geven
  • U wilt een deel van uw geld beleggen, maar laat dat liever doen door experts. Uw vermogens­specialist begeleidt u bij elke keuze die u maakt.
 • Beleggen met online begeleiding
  • Online beleggen op een duidelijke, makkelijke manier. Met Begeleid Beleggen helpt de ABN u in een paar stappen de keuzes te maken die bij u passen.
 • Zelfstandig beleggen
  • U wilt graag zelfstandig bepalen waarin u belegt en welk risico u loopt. De ABN ondersteunen u met o.a. actueel nieuws, tools en de kennis van onze experts. 

Naast het beleggen voor de particulier is er natuurlijk ook zakelijk beleggen bij ABN AMRO. Indien u met bedrijfsvermogen belegt dan zijn er twee beleggingsvormen. Begeleid Beleggen (vanaf € 50) en Vermogensbeheer (vanaf € 50.000). Zelf Beleggen Basis en Zelf Beleggen Plus zijn alleen in sommige gevallen mogelijk, bijvoorbeeld als u een pensioen BV of een persoonlijke holding heeft.

ABN AMRO Investment Solutions (AAIS) is het multi-management expertisecentrum binnen ABN AMRO Group en bedient zowel particuliere als institutionele klanten wereldwijd. Het is een vermogensbeheerder gespecialiseerd in het structureren van beleggingsoplossingen. 

In 1998 waren het pioniers met de 'Open Architecture' via fondsselectie, waarbij multi-management en gedelegeerd portefeuillebeheer centraal staan. Vervolgens in 2007 hadden ze een uniek en evoluerend mandaten platform opgezet.

Ondersteuning nodig of een vakspecialist worden?

Net zoals bij alle andere financiële tech gidsen zullen wij ABN AMRO periodiek in de gaten houden. Zo kunt u via ons platform up-to-date blijven en uzelf blijven informeren!

Indien u vragen heeft, neem dan gerust contact met ons op via de contactpagina

Leren is een wisselwerking. Zo kunt u niet enkel van ons leren, sterker nog, wij kunnen ook van u leren en dit doen we graag! Heeft u interesse om een volgende stap te maken in uw carrière binnen de financiële tech wereld? Als online marketing-, tech-, cyber security- of data specialist? Neem dan contact met ons op of kijk op de vacaturepagina.   


Mogelijk is dit ook interessant:

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}