Er zijn meer dan 150 personal finance influencers (finfluencers) en tools in de Benelux. Elk met hun eigen blog, website, social media en educatie. In deze gids geven we u een overzicht van de grootste finfluencers voor educatie over persoonlijke financiën, beleggen en cryptocurrency. 

Ook geven we u een overzicht van software, tools en apps die u kan ondersteunen bij uw persoonlijke financiën.

Ontbreekt uw onderneming in deze lijst? Wilt u uw eigen personal finance tool ontwikkelen? Of bent u opzoek naar een extra verdienmodel met financiële tech? We horen graag van u en geven deze gids regelmatig een update. 


Lees, leer en veel plezier...


Inhoudsopgave

Personal finance influencers (finfluencers)

Nederland finfluencers

Wat is een finfluencer en wat doen ze?

Een finfluencer is een influencer die zich specifiek uitspreekt over financiële onderwerpen zoals persoonlijke financiën, beleggingen of cryptocurrency. Dit doen ze door blogs te schrijven of (video) content te maken op de social media kanalen. Denk hierbij aan YouTube, Facebook, Instagram, Twitter of TikTok.

Finfluencers zijn voornamelijk bezig met het geven van tips aan hun volgers. Finfluencers verdienen echter het meest door het aanbieden van cursussen en trainingen of het verkopen van (zelfgeschreven) boeken en rapporten.

Ook zijn er finfluencers die (tegen een vergoeding) software, tools en apps aanbieden. Hiermee kunnen consumenten bijvoorbeeld simpeler hun persoonlijke financiën regelen of gemakkelijker de patronen van de markten in de gaten houden.

Sommige finfluencers zijn ook financiële professionals, zoals financieel adviseurs of accountants, die sociale media gebruiken om een breder publiek te bereiken en hun expertise te delen.

Valkuilen finfluencers

Bij het volgen van educatie of advies van finfluencers komen veel valkuilen kijken. Vooral met betrekking tot beleggen. 

Let er bijvoorbeeld op dat veel finfluencers zich expert noemen terwijl zij dit helemaal niet zijn. Dit is afhankelijk van het soort advies zelfs illegaal. 

Door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zijn er een aantal regels opgesteld waaraan finfluencers zich moeten houden. Deze regels zijn erg grijs, let er als consument dus op of deze regels worden nageleefd, zodat u geen verkeerd advies of aanbevelingen krijgt.

Advies zonder vergunning

Het is voor finfluencers verboden om persoonlijk financieel advies te geven zonder vergunning van de AFM. Aan deze vergunning worden hoge eisen gesteld, zoals de bekwaamheid van de adviseur. Aanbevelingen mogen wel. Anders dan bij een advies is een aanbeveling niet bedoeld voor een specifieke volger, maar is deze algemeen bedoeld.

Onvoldoende zorgvuldigheid bij aanbevelingen

Het is bij het geven van zulke aanbevelingen belangrijk dat deze wel onderbouwd zijn. Finfluencers moeten zorgvuldig zijn bij het geven van bijvoorbeeld een beleggingsaanbeveling. Zo moeten deze aanbevelingen objectief onderbouwd zijn. Ook dienen feiten en meningen onderscheiden te worden. 

Bij het geven van beleggingsadvies is het is ook belangrijk dat de identiteit van de finfluencer bekend is. Anonieme accounts mogen niet, let er dus op dat u geen aanbevelingen over neemt van een anoniem persoon.

Aanprijzen van risicovolle producten en diensten

Finfluencers dienen transparant te zijn over de risico’s van de producten die zij aanbevelen. Forex, turbo's CFD’s en cryptomunten zijn bijvoorbeeld risicovolle producten. 

Vooral beginnende beleggers worden aangetrokken door de grote rendementen die er potentieel te behalen zijn, terwijl koersen juist sterk kunnen fluctueren.

Samenwerkingen met partijen zonder vergunning

Als finfluencer moet u oppassen dat u niet met partijen samenwerkt die geen vergunning hebben in Europa. Dit zijn namelijk vaak partijen actief in ‘belastingparadijzen’ en handelen in risicovolle producten.

Vergoedingen voor het aanbrengen van klanten

Laat u als finfluencer ook niet betalen door bedrijven voor het aanbrengen van klanten. Voor beleggingsondernemingen is het verschaffen van vergoedingen aan derden voor het aanbrengen van klanten namelijk verboden op grond van het provisieverbod.

Financiële tech ondernemers

Naast de lijst die u hieronder gaat vinden over personal finance influencers en tools, zijn er ook de ondernemers die de financiële tech software, tools en apps bouwen.

Bij financiële technologie software kunt u denken aan personal finance apps, boekhoudprogramma, betaalapps, betaalsystemen, urenregistratie software, debiteurenbeheer software, declaratiesoftware, crypto platforms en meer...

Deze top 100 fintech ondernemers vindt u in deze lijst. Laten we dan nu beginnen met de lijst finfluencers...

Personal finance influencers en financieel onafhankelijk blogs

Renee Lamboo | PorteRenee

Renee Lamboo geeft bespaartips en spaartips voor consumenten. Op haar website 'PorteRenee' zijn handige blogs te vinden om makkelijker om te gaan met de huidige financiële risico’s.

Marjan Heemskerk | The Happy Financial

Marjan schrijft op 'The Happy Financial' regelmatig nieuwe blogs en maakt video’s met tips voor uw financiën. Zowel voor uw persoonlijke financiën, als voor de financiën van uw eventuele onderneming. 

Sandra Boon | Ik ben Jan Modaal

Sandra Boon schrijft blogs op 'ikbenjanmodaal.nl' over financiën en heeft een methode ontwikkelt waarmee haar volgers stap voor stap financieel succesvol kunnen worden. De doelgroep van Sandra is mensen met een modaal inkomen. 

Elle Loijens | FinancElle

Op haar website FinancElle schrijft Elle Loijens blogs over personal finance met als doel mensen te helpen door het op een eenvoudige manier uit te leggen.

Emma Mouthaan | Skere Student

Emma Mouthaan schrijft blogs speciaal voor studenten. Dit doet ze op haar website genaamd Skere Student. De blogs gaan over het aflossen van je studieschuld, persoonlijke financiën en beleggingen. 

Geldnerd

Geldnerd is een blog over een financieel bewust leven. Geldnerd werkt voor de Rijksoverheid en schrijft voornamelijk over toekomstbestendigheid en financiële onafhankelijkheid.

Geld Is Tijd

Op de Geld Is Tijd blog vind u artikelen over slimmer omgaan met uw hypotheek. Daarnaast zijn er ook veel informatieve artikelen te vinden over de Nederlandse economie.

Stoppen Voor Mijn Vijftigste

Stoppen voor mijn vijftigste wordt geschreven door een blogger die als doel heeft om met pensioen te gaan voor zijn vijftigste levensjaar.

Adine Faber-Versluis | Lekker Leven Met Minder

Op haar blog 'Lekker Leven Met Minder' helpt Adine consumenten om slimmer en bewuster om te gaan met geld.

Suzanne van Duijn | Vrije Meid

Suzanne van Duijn is blogger bij 'Vrije Meid' en schrijft over financiële vrijheid, ondernemen en passief inkomen. Ook schrijft ze boeken en geeft ze online cursussen.

Thinkingbig

Thinkingbig is een blog waar u alles leest over financiële onafhankelijkheid, beleggen, passief inkomen en investeren.

Financieel Onafhankelijk Blog

Op de Financieel Onafhankelijk Blog is te lezen over financiële onafhankelijkheid en hoe u vroeger met pensioen kan gaan.

Zuinigeman

Op het blog van Zuinigeman worden tips gegeven over financieel onafhankelijk worden, zuinig leven, consuminderen en het aflossen van schulden.

Debudgetman

Debudgetman schrijft over zo min mogelijk geld uit geven zonder het ten koste te laten gaan van een comfortabel leven.

Nicole van Roekel | The Budget Life

Op haar blog The Budget Life schrijft Nicole van Roekel over besparen en persoonlijke financiën. Daarbij neemt ze u mee in haar beleggingsavontuur, passieve verdienmodellen en ondernemingen.

Maaike Wind | Fuck Die Studieschuld

Maaike Wind schrijft op haar blog 'Fuck Die Studieschuld' over het aflossen van studieschulden. 

Marloes van Straaten | Budgetproof

Budgetproof is een blog over een betaalbaar leven. Op Budgetproof zijn blogs te vinden over onderwerpen zoals budgetproof reizen, mode, wonen en meer. 

Petra Regoort | Naar Financiële Vrijheid

Petra Regoort schrijft blogs over hoe u naar financiële vrijheid gaat.

Joris Geurtjens | Finansjaal

Joris Geurtjens schrijft artikelen om uw vermogen beter te benutten via Finansjaal.nl.

Het Geld College

Het Geld College is een blog over beleggen en persoonlijke financiën. De blog richt zich op meer vrijheid creëren door goed om te gaan met geld.

Tim Kraai | LangzaamRijker

Tim Kraai schrijft blogs en maakt (video) content over beleggen, persoonlijke financiën en affiliate marketing. Dit doet hij op zijn website LangzaamRijker.

Sjoukje Bakker | Meer Geld Minder Stress

Op haar blog Meer Geld Minder Stress schrijft Sjoukje Bakker over beter omgaan met geld voor huishoudens.

Saska van Engen | Finance Monkey

Met haar blog 'Finance Monkey' en video’s helpt Saska van Engen mensen met succesvol te beleggen, passieve inkomsten te genereren en toe te werken naar financiële vrijheid.

Janneke van den Brink | Financieel Vrije Vrouw

Janneke van den Brink schrijft op haar blog 'financieel Vrije Vrouw' over financiële onafhankelijkheid voor vrouwen. Van den Brink richt zich op beleggen en het kiezen van de juiste adviseurs die bij u passen.

Financieel IQ

Bij Financieel IQ draait alles om het trainen van uw financiële IQ en financiële onafhankelijkheid. Op de website zijn onder andere blogs te vinden over verdienen, sparen en investeren.

MoneyMeister

Op MoneyMeister leest u over slim omgaan met geld door het besparen van de kosten en het investeren van uw vermogen.

Beleggen influencers

Janneke Willemse | Blondjes Beleggen Beter

Op haar website Blondjes Beleggen Beter schrijft Janneke Willemse over haar ervaringen tijdens het beleggen. Via de site kan iedereen meekijken of dat goed gaat of juist totaal verkeerd.

Harm van Wijk | Beleggen.com

Beleggen.com is een plek voor educatie van particuliere beleggers opgericht door Harm van Wijk. De educatie wordt gedeeld via blogs, boeken, video's, cursussen en een community.

Jorik Vermeulen | The Happy Investors

Op de website The Happy Investors leert u succesvol beleggen voor de lange termijn om financiële vrijheid te bereiken. De kennis wordt gedeeld via blogs, boeken, video's, cursussen en een community. 

Jasper Bronkhorst | Geldreview.nl

Op zijn blog website Geldreview.nl deelt Jasper Bronkhorst beproefde beleggingsstrategieën en helpt hij met het vinden van de beste producten. 

Pelle van Essen | Dejongebelegger.nl

Pelle schrijft op zijn blog Dejongebelegger.nl over financiën, sparen, besparen, beleggen, investeren en passief inkomen.

Cryptocurrency influencers

Peter Slagter en Bert Slagter | LekkerCryptisch

LekkerCryptisch is een kennisplatform dat zich richt op crypto, blockchain en financiële technologie.

Madelon Vos

Op haar website houdt Madelon Vos een blog bij over haar ervaringen met crypto’s. Daarnaast biedt ze ook cursussen en trainingen aan.

Internationale finfluencers en financieel onafhankelijk blogs

internationale finfluencers

Mr Money Mustache

Mr Money Mustache is een blog waar geschreven wordt over rijk worden en het realiseren van meer financiële onafhankelijkheid. De blog wordt gerund door de Canadees Peter Adeney. Adeney ging op zijn dertigste al met pensioen.

Madfientist

Madfientist is gericht op financiële onafhankelijkheid. De site geeft advies over vervroegd met pensioen gaan en biedt verschillende tools waarmee u meer inzichten krijgt in uw pensioen.

Financial Samurai

Financial Samurai is een blog gericht op persoonlijke financiën. Op de website van Financial Samurai vindt u educatie over de belangrijkste financiële producten. 

Nerdwallet

Nerdwallet is een blog voor objectief advies en informatie van experts. Nerdwallet heeft handige tools waarmee u financiële producten kunt vergelijken.

Personal finance software, tools en apps

Personal finance software, tools en apps

Startpunt Geldzaken

Bijna 18 jaar? Of bent u net 18 jaar geworden? Dan zijn er een aantal financiële zaken die je moet regelen.

Geldplan Bijna 18 helpt je met deze zaken. Zo hebben ze een stappenplan zodat je precies weet wat je nog moet doen. Ook helpen ze met het aanmaken van een DigiD, je bankrekening op je eigen naam zetten en een eigen zorgverzekering afsluiten.

Nibud tools

Om u verder te helpen met uw persoonlijke financiën en geldzaken heeft het Nibud verschillende tools ontwikkeld.

Wijzer in geldzaken - Rekenhulpen en online tools

Met de rekenhulpen en online tools van Wijzer in geldzaken krijgt u inzicht in uw geldzaken. Wijzer is voor iedereen; ouders, kinderen, gepensioneerden en zzp’ers. Wijzer in geldzaken heeft tools voor belastingen, pensioen, het kopen van een woning en meer.

Apps van banken

Uiteraard mogen de bankieren apps van de ING, Rabobank, ABN Amro, Bunq, Revolut en N26 ook niet ontbreken in deze lijst van personal finance tools. 

Flow Your Money

Flow Your Money is een handige app waarmee u uw inkomen kan splitsen naar verschillende potjes. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen hoeveel procent van uw inkomen u wilt investeren, sparen of reserveren voor de komende maanden.

Grip app

Met de Grip app van ABN AMRO ziet u precies waar uw geld naartoe gaat. In de app kunt u uw betaalrekening toevoegen, waarna Grip meteen laat zien waar u uw geld aan uitgeeft. Handig, want misschien ontdekt u wel dat u best iets minder uit kunt geven. De app is ook te gebruiken door klanten van Rabobank, ING, RegioBank, SNS, ASN Bank, Triodos, Revolut en Bunq.

Aimce - Budget spreadsheet

Via de ultieme budget spreadsheet van Aimce heeft u een duidelijk overzicht van uw maandelijkse inkomsten en uitgaven. Met het interactieve dashboard van Aimce kunt u snelle en geïnformeerde aanpassingen maken in uw uitgavenpatroon op basis van gevisualiseerde data.

You Need A Budget (YNAB)

You Need A Budget (YNAB) is een van de slimste internationale personal finance apps. Met YNAB heeft u inzicht in alle inkomsten en uitgaven van u en uw partner. Daarbij geeft YNAB u ook nog eens inzicht in uw schulden, spaarpotjes en pensioen. Bekijk hier onze samenvatting van het YNAB boek

MijnGeldzaken.nl

MijnGeldzaken.nl was voorheen de financiële plan software van AFAS, genaamd AFAS Personal. De software werkt als huishoudboekje voor particulieren, waarmee u inzicht heeft in uw inkomsten en uitgaven. Ook kunt u uw financiële toekomst plannen met grafieken, stoplichten en tips.

Dyme App

Dyme is een mobiele app voor particulieren om inzicht te krijgen in uw geld. De app is gespecialiseerd in het opzeggen van ongewilde abonnementen.

Finbuddy

Met FinBuddy betaalt u uw vaste lasten direct na ontvangst van uw inkomen.

Zo.

Personal finance app of tool ontwikkelen?

Wilt u uw eigen personal finance tool (verder) ontwikkelen? Bent u opzoek naar een extra verdienmodel met financiële technologie? Of kunnen wij u ondersteunen met fintech consultancy en fintech recruitment?

Neem dan contact op.

We verbinden u graag met de juiste professionals en partners in ons netwerk. 


Mogelijk is dit ook interessant:

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}