Het financieren van een (fintech) bedrijf kan niet altijd uit eigen zak gedaan worden.

Hiervoor zijn vaak investeerders te vinden die het bedrag dat nodig is voor de onderneming wel willen lenen tegen een bepaalde tegenprestatie, namelijk de gevraagde rente. 

Lees in dit artikel wat de meest voorkomende investeerders zijn...

23 Soorten investeerders

Vrienden, familie en kennissen

Er kan natuurlijk geleend worden bij vrienden, familie en kennissen als zij over het vermogen beschikken. Deze personen lenen vaak onderhands geld aan elkaar zonder dat er enig contract of notering gemaakt wordt over de gemaakte afspraken.

Wat doen ze?

Het enige dat deze groep doet is het lenen van geld. Er komt bijna nooit extra advies bij kijken waarin het geïnvesteerd moet worden. Deze groep heeft namelijk vaak geen expertise ontwikkeld in de desbetreffende wereld. .

Voordelen en nadelen

Het voordeel is dat deze lening vaak tegen hele lage rente, soms wel eens helemaal geen rente, verschaft wordt. Er hoeft dus weinig tot geen extra geld betaald te worden.

Het nadeel is dat zaken en vrienden vaak niet samen gaat. Als er wat fout gaat kan dat zomaar de hele opgebouwde band met iemand verbreken. 

Venture capital (durfkapitaal)

Venture capital betekent letterlijk risico kapitaal. De Nederlandse term is ook wel durfkapitaal.

Het investeren in een jonge onderneming is en blijft een risico voor de investeerder. Het risicoprofiel ten opzichte van bestaande bedrijven ligt een stuk hoger omdat deze bestaande bedrijven al een constante vorm van inkomsten hebben en al een klantendatabase opgebouwd hebben.

Wat doet een venture capitalist? 

Een venture capital injecteert geld in een bedrijf en krijgt hiervoor aandelen terug of een terugbetaling van het geld (plus rente). Er wordt voor de rest niet bemoeid met het bedrijf, tenzij hiernaar gevraagd wordt door het bedrijf dat geld leent.

Voordelen en nadelen

Het nadeel van venture capital is dat het investeringsbedrijf in eerste instantie niet meewerkt aan een business strategie. Hierin wordt de ervaring van eerdere bedrijven waar ze in geïnvesteerd hebben niet altijd gedeeld om zo de kans van slagen te verhogen.

Individu/Angel

Een angel investor is een vermogende particulier die wilt investeren in een bedrijf, wat heel vaak een start-up is. Deze persoon belegd dus geld in sectoren waar ze vaak kennis over hebben, om zo het risico te verkleinen. Ze worden angel investors genoemd aangezien het geld wat zij injecteren in de ondernemen vaak hard nodig is om het bedrijf op te zetten.

Wat doen ze?

Naast dat er hier geld geïnvesteerd wordt in een bedrijf kan er ook advies gegeven worden door deze ‘angel’. Deze personen hebben vaak veel ervaring in de betreffende branche en kunnen hierin het bedrijf adviseren.

Voordelen en nadelen

Het voordeel van een angel investor is dat deze persoon enorm veel ervaring heeft in deze branche. Er is dus veel kennis over valkuilen en kansen waardoor het bedrijf eerder zal gaan slagen binnen deze branche.

Private equity firm

Private equity firms zijn bedrijven die geld investeren in niet-beursgenoteerde bedrijven door aandelen te kopen. Het verschil met beursgenoteerde bedrijven is dat deze bedrijven wel extra aandelen kunnen verkopen en niet-beursgenoteerde bedrijven dit niet kunnen. Er zit dus een limiet aan deze aandelen. 

Wat doen private equity firms?

Als het bedrijf aandelen koopt mogen deze aandeelhouders zich bemoeien met het bedrijf. Het is dus mogelijk dat deze groep zich wil mengen met de bedrijfsstrategie of andere zaken binnen het betreffende bedrijf.

Voordelen en nadelen

Het nadeel van een private equity firm is dat dit bedrijf zich met van alles en nog wat gaat bemoeien om de eigen investering er maar uit te halen. Er kan dan niet door het bedrijf zelf zomaar een beslissing gemaakt worden zonder dat de aandeelhouders hierin bezwaar maken

Incubator

Incubators zijn bedrijven die een bepaald aantal startups onder de vleugels neemt om bepaalde skills-sets te leren om zo een hogere slagingskans te creëren.

Wat doen incubators?

Het ‘incuberen’ van startups naar grote bedrijven is hier waar op gedoeld wordt. Dit wordt wel gedaan tegen betaling aangezien het ook gewoon een bedrijf is dat geld moet verdienen om de rekeningen te betalen. De programma’s die ze aanbieden zijn vaak niet al te intensief en duren ongeveer 1 jaar.

Voordelen en nadelen

Het voordeel van de incubators is dat deze groep bedrijven al veel bedrijven begeleid heeft en hierin dus veel ervaring heeft. De valkuilen uit het verleden is van geleerd waardoor bij het volgende bedrijf deze fout niet gemaakt zal worden.

Een nadeel is dat deze incubator veel geld kost. Deze dienst kost minimaal 2000 euro per jaar maar dit kan nog veel hoger oplopen.

Accelerator

Accelerators zijn vergelijkbaar aan incubators maar zijn dan veel dynamischer ingericht. 

Wat doen accelerators?

Het programma wat accelerators doormaken is hierin veel sneller en heftiger ingericht dan de incubators. Er wordt dus in een kortere tijd intensievere begeleiding aangeboden.

Voordelen en nadelen

De voordelen aan een accelerator is dat deze veel intensievere begeleiding bieden aan startups waardoor het bedrijf veel sneller en effectiever te werk kan gaan. Het nadeel is net zoals bij de incubators dat deze aangeboden diensten zeer prijzig zijn. De prijs ligt rond de 2500 euro maar deze kan ook gemakkelijk oplopen.

Corporate venture capital

Corporate venture capital zijn grote bedrijven die geld investeren in kleinere externe bedrijven, wat vaak startups zijn. Ze beleggen dit geld vaak in verschillende startups om zo het risico te spreiden. Als er eentje niet slaagt dan is niet meteen al het geïnvesteerd geld verloren.

Wat doen corporate venture capitalists?

Het enige doel van een corporate venture is dat deze bedrijven geld injecteren in andere bedrijven. Het is een investering zonder dat daar verdere handelingen aan hangen, tenzij het bedrijf waarin geïnvesteerd wordt dit vraagt. Er kan bijvoorbeeld advies gevraagd worden.

Voordelen en nadelen

Het nadeel is dat u als startup hier een nummertje kan zijn. Er zijn meerdere startups waarin geïnvesteerd wordt dus het bedrijf zal de investeerder moeten delen.

Micro venture capital

Micro venture capital zijn vergelijkbaar aan de corporate venture capital maar dit gebeurt op kleinere schaal. Er wordt dus op kleinere schaal geld geïnvesteerd in bepaalde startups.

Wat doen micro venture capitalists?

Deze bedrijven investeren geld in bedrijven om hier geld voor terug te krijgen. Er worden verder geen andere diensten verschaft en is dus alleen bedoeld als geldschieter.

Voordelen en nadelen

Net als de corporate venture capital is het doel van de investerende bedrijven geld verdienen aan bedrijven die potentieel veel kunnen groeien. Er is veel minder baat bij een verdere ontwikkeling van het bedrijf waarin geïnvesteerd wordt.

15 Andere investeerders

Om het overzicht compleet te maken van investeerders hebben we hieronder nog een aantal voorbeelden opgesomd. Mogelijk eens interessant om doorheen te lezen wat de opties zijn voor u. 

Heeft u hulp nodig bij het laten groeien van uw (fintech) startup of scale-up? Denk hierbij aan marktonderzoek, bedrijfsanalyses, database-onderzoek, data science, recruitment, cyber security, strategie, tech, sourcing, screening of matchmaking? 

Kom dan eens langs bij ons op kantoor of plan een vrijblijvend gesprek in met een van onze experts. 


Mogelijk is dit ook interessant:

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}