Een Gids Voor Betaalmethoden en Een Betaalstrategie

Op zoek naar nationale- of wereldwijde betaalmethoden en betaaloplossingen? Een perfecte betaalstrategie voor uw E-commerce, marktplaats, SaaS-bedrijf, platform of ander exotisch bedrijfsmodel? 

Het maakt niet uit wat voor producten of diensten u aanbiedt. Bij Financieelsysteem ondersteunen we u stap-voor-stap in de levenscyclus van uw onderneming. Dit doen we bij het opstarten, uitrollen en perfectioneren van uw betaalstrategie. Van simpele integraties voor kant-en-klare betaalpagina's tot een complete betaalinfrastructuur. 

We staan voor u klaar als implementatiepartner voor betaalsystemen, zoals Mollie, Adyen, PayPal en Stripe met ondersteuning via telefoon, e-mail en chat. Via een technisch- of commercieel accountmanager krijgt u ondersteuning op uw dashboards en gepersonaliseerde aanbevelingen voor de doelstellingen van uw bedrijf.

Lees, leer, veel plezier en hopelijk verwelkomen we u binnenkort...

Een gids voor betaalmethoden en een betaalstrategie

Voordelen van de juiste betaalmethoden en betaalstrategie

Aan het gebruiken van de juiste betaalmethoden en een betaalstrategie zitten enorm veel voordelen voor een onderneming, zowel op de korte als de lange termijn. Deze diverse voordelen gelden natuurlijk bij de implementatie van een alles-in-een betaalinfrastructuur, zoals bijvoorbeeld een Mollie, Stripe of Adyen.

Enkele voordelen bij de implementatie van de juiste betaalmethoden en betaalstrategie; 

Bereik meer klanten (wereldwijd)
Een eerste voordeel bij het gebruik van de juiste betaalmethoden en betaalstrategie is het bereiken en genereren van meer klanten (wereldwijd). 

Verbeter uw klantervaring en optimaliseer conversies
Naast het genereren van meer klanten, zal er bij de bestaande klanten, door middel van de juiste betaalmethoden en betaalstrategie, een verbetering in de klantervaring ontstaan. Logischerwijs zal de generatie van meer klanten en de optimalisatie van de klantervaring ertoe leiden dat er een stijging in conversie zal ontstaan. 

Identificeer fraude, minimaliseer bedrijfsrisico's en compliance risico's
De effectieve systemen zorgen ervoor dat fraude wordt geïdentificeerd zonder legitieme betalingen te blokkeren. Aan de hand van bijvoorbeeld machine learning worden voorspellende modellen van fraude geproduceerd uit grote datasets. Ook minimaliseert u zo bedrijfsrisico's en compliance risico's.

Flexibiliteit om te innoveren met nieuwe producten, diensten of verdienmodellen
Door deze flexibiliteit zult u kunnen blijven innoveren. Door te weten wat komen gaat, kunt u zich slimmer en sneller voorbereiden op nieuwe trends en ontwikkelingen. Dit zal leiden tot innovaties bij bijvoorbeeld nieuwe producten, diensten en/of verdienmodellen.

Vergroot de organisatorische wendbaarheid
Doordat u zo snel en slim kan blijven innoveren, zult u uw wendbaarheid verhogen. U hoeft niet meer te wachten op de resultaten van een ander en te volgen indien de resultaten positief doen oogsten. U kunt zelf kiezen waar en wanneer u wat doet. 

Maak groei mogelijk (inkomsten, marktaandeel of declarabele uren)
Dankzij deze verhoogde wendbaarheid zult u meer groeimogelijkheden tegemoet gaan. Doordat u blijft innoveren zal uw klantenbestand groeien, wat zal leiden tot meer declarabele uren, een hogere stroom van inkomsten en een groter marktaandeel. Dit alles kan dan ook nog eens gepaard gaan met de optimalisatie van uw transactiekosten. 

Zo zijn er verder nog vele andere voordelen gekoppeld aan het gebruik van de juiste betaalmethoden en betaalstrategie. Maar duidelijk is dat bij een eerste stap van implementatie, een hele reeks aan achtereenvolgende voordelen en positieve gevolgen zal voortvloeien.  

De juiste betaalmethoden kiezen voor uw bedrijf

De zojuist genoemde voordelen zijn natuurlijk enorm aantrekkelijk voor u en uw bedrijf. Maar deze voordelen worden enkel verschaft indien u de juiste betaalmethoden en betaalstrategie kiest en implementeert.

Hier zit logischerwijs de uitdaging, want wat zijn nou de juiste betaalmethoden en betaalstrategie voor uw bedrijf?

Aan de hand van uw bedrijfsmodel kunt u de juiste betaalmethoden en betaalstrategie kiezen. Denk bijvoorbeeld eens aan de aard van uw transacties of waar uw klanten zich momenteel bevinden. 

E-commerce en marktplaatsen

Een kassa-ervaring waarin er geen transactiekosten en geen transactie belemmerende omstandigheden zijn. Dat wil iedereen uiteraard. Dit is voor de customer-journey en ieder bedrijfsmodel enorm belangrijk. Met name bij de (online) betalingen via E-commerce en marktplaatsen groeit dit belang.

Het verwachtingspatroon van de klanten verandert en ze hebben steeds meer eisen. De klanten verwachten gestroomlijnde betalingservaringen die hen geven wat ze willen, wanneer ze het willen en waar ze het willen. De juiste betalingsmethode kan niet alleen betaling flexibiliteit en gemak bieden om de conversieratio's te maximaliseren, maar moet ook fraude verminderen en de transactiesnelheid verhogen

Wereldwijd is gemiddeld gezien de meest gebruikte betalingsmethode de fysieke kaart, het is daarom ook belangrijk dat u alle relevante kaart merken ondersteunt om zo conversie en kosten te optimaliseren.

Digitale wallet (virtuele online portemonnee), een net als kaarten herbruikbare betaalmethode die ervoor zorgen dat u met één klik een afreken ervaring biedt, kunnen ook helpen de conversie te verhogen doordat klanten opgeslagen betalingsinformatie kunnen (her)gebruiken.

Indien u goederen verkoopt die van een hoogwaardige kwaliteit zijn en/of zich in een duurder prijssegment bevinden, kunt u de betalingsoptie "nu kopen, later betalen" toepassen. Hiermee kunnen uw klanten hun betalingsvoorwaarden aanpassen en aankopen opsplitsen in kleinere termijnen. 

In gebieden waar het kaartgebruik toch nog laag is (bijvoorbeeld Mexico, Brazilië, etc.) betaald men liever met cash, vouchers en bankoverschrijvingen. Dit kan voor E-commerce en marktplaatsen enkele uitdagingen met zich mee brengen. In deze landen is het dan ook belangrijk dat u met uw bedrijf de klanten tegemoet komt door geautomatiseerde terugbetaling ervaringen en snellere meldingen mogelijk te maken voor betalingstypen die deze functies doorgaans niet ondersteunen.

SaaS en terugkerende abonnementen

De mogelijkheid om betalingsgegevens van klanten te hergebruiken, stelt u in staat betalingen volgens een aangepast schema te starten zonder dat uw klanten enige actie hoeven te ondernemen. Kaarten, digitale wallets en bankbetalingen zijn allemaal herbruikbaar. Klanten hoeven hun kaartnummer of bankrekening gegevens maar één keer op te geven.

Voor klanten die liever gebruik maken van bankoverschrijvingen zoals iDEAL, Sofort of Bancontact, kunt u reguliere betalingen doen door deze methoden om te zetten naar automatische incasso's.

Veel SaaS- en abonnement bedrijven krijgen te maken met onvrijwillige 'churn-problemen'. Hierbij gaat het om klanten die van plan zijn tot transactie over te gaan, maar worden belemmerd door een mislukte betalingspoging vanwege een verlopen kaart, onvoldoende saldo of verouderde kaartgegevens.

Het is zelfs zo dat maar liefst 9% van de abonnementsfacturen bij de eerste oplaad poging mislukken door dergelijke problemen. Het is dan ook belangrijk dat u terugkerende weigeringen voor kaarten tegen gaat.  

Zoals eerder vermeld wordt er in gebieden waar het kaartgebruik nog laag is vaak betaald met cash, vouchers en bankoverschrijvingen. In deze gebieden is het dan ook belangrijk om de optie te bieden om terugkerende facturen of herinneringen naar klanten te sturen om elke betaling te initiëren.

Platforms

Welk platform u ook gebruikt, de optimalisatie van het gebruiksgemak voor de klant bij gebruik van uw platform moet u prioriteren. Zo moet u bijvoorbeeld ervoor zorgen dat klanten betalingen kunnen uitvoeren binnen een paar minuten in plaats van uren, dagen of zelfs nog meer. Biedt klanten een dashboard met volledige functionaliteit voor het beheer van betalingen en voor volledige afhandeling van het betaalverkeer. Bouw binnen uw betaalplatform workflows op maat voor rapportage van betalingen en terugbetalingen.

Indien u een platform heeft die ambitie heeft tot of al internationaal actief is, dan moet u beginnen met het mogelijk maken van wereldwijde service en betalingen. Help uw klanten de omzet te verhogen door een betere afreken ervaring te bieden. 

Verder kunt u ervoor zorgen dat een klant gemiddeld twee weken sneller betaald krijgt door online betalingen aan uw facturen toe te voegen. Een terugkerende factuur wordt geoptimaliseerd door betaalkaartgegevens op te slaan. Ook kunt u abonnementen en loyaliteitsprogramma's toevoegen. Zo kunt u klanten de mogelijkheid bieden om te starten met lidmaatschappen of abonnementen, gratis proefversies, kortingsbonnen en meer. U kunt verder plannen voor terugkerende betalingen instellen en slimme tools inschakelen om de klantverloop te verminderen.   

Diensten op aanvraag

Vandaag de dag is het verwachtingspatroon van de gemiddelde klant zo ingesteld dat de klant, na het doen van een aanvraag voor een dienst, een directe bevestiging wilt. U als ondernemer moet daarom ook een betalingsmethoden implementeren die onmiddellijke bevestiging biedt nadat de transactie is geslaagd.

Met een dergelijke betalingsopties kunt u betalingsgegevens van klanten opslaan en bevestigingen met één tik inschakelen. Dit zorgt ervoor dat de betalingservaring wordt verkort, wat zal leiden tot fijnere customer journey. 

Wallets hebben dezelfde transactiekosten als kaarten, maar desondanks zijn ze veiliger omdat authenticatie vereist is om de betaling te voltooien. Dit zal dan weer zorgen voor minder fraude en geschillen. 

Professionele diensten

De 9% mislukte abonnementsfacturen bij de eerste oplaad poging is natuurlijk een veel te groot percentage. Binnen de professionele diensten sector kan dit echt niet. Als u professionele diensten of groothandel producten aanbiedt, kan namelijk een enkele betalingsfout of geschil leiden tot aanzienlijk inkomensverlies. Daarom is het enorm belangrijk dat u en uw bedrijf er alles aan doen om grote betalingen ten allen tijde veilig en succesvol te accepteren.

Dit kan worden gedaan door uw klanten te factureren, zodat ze meer flexibiliteit hebben om betalingen te starten wanneer er geld beschikbaar is. Naast de standaard factuur kunt u ook een gehoste factuur verzenden met ingebouwde ondersteuning voor kaarten en bank methoden. Dit zorgt ervoor dat het mislukken van betalingen wordt geminimaliseerd en het volgen en afstemmen van betalingen geautomatiseerd.

Bovendien is een bankoverschrijving een veilige en onbetwistbare betalingsoptie die vaak de voorkeur krijgt voor de wat grotere betalingen. Overboekingen worden direct op uw rekening gestort zodra de betaling is bevestigd. Ook vereisen ze dat uw klanten de betaling initiëren, omdat contracten doorgaans vóór betaling zijn gesloten, is het minder belangrijk dat uw bedrijf de betaling initieert en belangrijker dat betalingen niet mislukken en niet kunnen worden betwist. 

Naast het belang van gemak en de zekerheid dat een betaling zonder problemen wordt voltooid. Is de veiligheid van een betaling ook erg belangrijk. Het volgen en afstemmen van overboekingen kan lastig zijn. Om dit veilig te doen kunt u bijvoorbeeld bankrekeningnummers genereren om de bankgegevens van uw bedrijf privé te houden en automatisch inkomende betalingen af te stemmen met openstaande facturen.

Creators, influencers en makers

Indien u samenwerkt met of u bent zelf een creator, influencer en maker dan moet u de relatie met de fans optimaliseren. Ondersteun deze creators door hen betalingen te kunnen laten ontvangen in ruil voor content en vakmanschap. Daarnaast is de ondersteuning in beheer van cashflow d.m.v. creditcards en digitale wallets beschikbaar stellen van grote waarde. Enkele platforms waar dit handig voor is zijn Twitter, Youtube, ClubHouse, Spotify en tientallen anderen.

Bevorder de interactie tussen creators en fans door fooien mogelijk te maken op uw platform. Laat zien dat creators kunnen worden ondersteunt door hun fans in de vorm van een fooi te geven. Naast de fooien kunnen creators ook werken met tickets. Van online gesprekken tot concerten, via ticketverkoop kunnen fans en creators elkaar beter leren kennen en ze betalen voor hun tijd en inzet. 

Laat creators terugkerende omzetstromen genereren door hun fans lidmaatschappen en abonnementen aan te bieden. Creators kunnen naast de gratis content die ze maken nog extra, optionele, betaalde content aanbieden. Registreer nieuwe creators en betaal ze snel uit.

Maak gebruik van kant-en-klare betaalpagina's en gebruikersomgevingen om sneller van start te gaan en de conversie te maximaliseren. Hierbij is het enorm handig om betalingsschema's af te stemmen op creators en uw heffingen voor elke transactie aan te geven. Denk bij platforms waarvoor dit handig is aan Facebook, Instagram, Youtube, Twitter, TikTok, Whatsapp, Snapchat, Pinterest, Clubhouse, Spotify en tientallen anderen.

Betaalsystemen en Payment Service Providers (PSP's)

Financieelsysteem implementeert als partner voor zowel de grote als kleine betaaldienstverleners. Denk bij grotere betaaldienstverleners, betaalplatforms, betaalsystemen en Payment Service Providers (PSP's) aan:

Mocht u een van de kleinere Nederlandse betaalsystemen (willen gaan) gebruiken, dan gaan we ook graag met u in gesprek. Sommige betaalplatforms hebben voldoende functionaliteiten voor ZZP'ers en MKB ondernemers. Anderen hebben zo hun beperkingen om (inter)nationaal op te schalen.

Betaalmethoden

Online betalingen - Internetbankieren

In deze gids hebben we het er al eerder over gehad, internetbankieren. Maar wat is internetbankieren nou precies? Internetbankieren is het online giraal betalen en sparen. De communicatie tussen de klant en bank vindt online plaats. Een klant kan de eigen rekening online beheren en transacties aan de bank opgeven.

De meest gebruikte online betalingsmethode in Nederland is iDEAL. Zonder iDEAL kunt u eigenlijk geen online webshop, platform of marktplaats starten. Een vergelijkbare online betaalmethode maar dan in België is Bancontact. Voor de Duitse markt worden veelal Giropay en SOFORT banking gebruikt. Tenslotte mogen P24 voor de Poolse markt en Trustly voor ruim 29 verschillende Europese landen niet missen. 

Online betalingen zonder code - Betaallink

Meestal gaan online betalingen gepaard met het invoeren van een regel code. Maar in enkele gevallen is dit niet nodig. Zo is het mogelijk om een betaallink (Payment Link) aan te maken voor online verkoop (zonder website). Zo kunt u, zonder site en regel code, binnen enkele minuten een volledige betaalpagina maken en de betaallink hiervan delen met uw klanten.  

Met deze betaallink kunt u producten en diensten verkopen, abonnementen starten en donaties innen. De betaallinks kunnen worden gepersonaliseerd door bijvoorbeeld een logo en merkkleur toe te voegen. Zodra de betaling is voltooid krijgt u via het dashboard en/of de mail een melding en vervolgens wordt het geld logischerwijs op uw rekening gestort. 

Enkele aanbieders waarbij de betaallinks kunnen worden aangemaakt zijn bijvoorbeeld Tikkie, Bunq.me, Adyen pay by link, CM.com betaallinks, Plink (Mollie), Stripe Payment links, Revolut Payment link, Worldpay pay by link en PayPal.me. 

Pinbetalingen - In-store payments - Fysiek in winkel

Indien u naast uw online webshop ook een fysiek verkooppunt heeft, dit kan variëren van winkel tot afhaalpunt, dan kunt u het beste hier uw klanten de mogelijkheid bieden om pinbetalingen / in-store payments te verrichten. Met onze betaaloplossingen kunnen uw klanten niet alleen online, maar dus ook offline/fysiek pinbetalingen verrichten. 

We bieden als implementatiepartner ondersteuning voor een breed scala aan betaalpassen en creditcards. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Maestro, Visa, V Pay, American Express, UnionPay, JCB, Diners Club en Discover. 

Kaartbetalingen - Creditcards en Debit Cards

Populaire creditcards zijn die van Mastercard, Visa en American Express. Aankopen van consumenten zijn vaak verzekerd via deze betaalmethode. In Nederland wordt nog vaak betaald met de Maestro Debitcard (pinpas). 

Naast de populaire creditcards zijn er nog vele andere opties waarbij het verstandig is als u zorgt dat ermee kan worden betaald bij uw winkel. Denk hierbij aan Postepay, Carte Bleue, Maestro, Dankort en Nexi.

Wallet betalingen

Ook is het verstandig om wallet betalingen beschikbaar te maken voor uw klanten. Een digitale wallet is een virtuele online portemonnee. Hier kan de consument een bedrag op storten om vervolgens direct betalingen te kunnen verrichten. Het grootste voordeel van de wallet betalingen is het gegeven dat de klant niet meer overal op internet de bankgegevens hoeft in te vullen.

Enkele voorbeelden van digitale wallets zijn Apple Pay, Google Pay, Amazon Pay, Meta Pay, Block Pay, Microsoft Pay, Alipay, Wechat Pay, GrabPay, PayPal en Payconiq. 

Bankbetalingen - Overboekingen en incasso’s

Onder bankbetalingen, overboekingen en incasso’s vallen geldtransacties tussen twee bankrekeningen die niet via een portal of een betaalscherm lopen. Hierbij kan worden gedacht aan handmatige overboekingen, eenmalige- en doorlopende incasso's en meer. 

Via een eenmalige- of doorlopende incasso wordt het bedrag automatisch van de bankrekening van de consument afgeschreven. Via de overboeking betaaloptie regelt jouw klant zelf de betaling via een bankoverschrijving.

De standaard overboekingen worden veelal gedaan met SEPA Credit Transfer. De eenmalige- en doorlopende incasso's worden veelal gedaan met SEPA Direct - Debit. 

Achteraf betalen

Rond de 33% van de consumenten geeft aan dat het prefereert om achteraf te betalen. Het achteraf betalen werkt zo dat een klant eerst shopt, vervolgens het product eerst uit probeert, daarna besluit om het product te behouden of te retourneren en daarna pas betaald. Zo betaald u niet voor spullen die u retourneert en worden betalingen binnen 14 dagen afgehandeld. 

Met het motto; ‘eerst zien, dan betalen’ zijn online aankopen nog nooit zo laagdrempelig geweest. Enkele aanbieders van het achteraf betalen zijn bijvoorbeeld Klarna, Affirm, AfterPay, ClearPay en Billink.

Gespreid betalen

Ook is het een optie om gespreid te betalen. Dit houdt in dat klanten producten in termijnen kunnen betalen. Deze online betaalmethode is geschikt voor producten die zich bevinden in een hoger prijs arrangement. Aanbieders op het gebied van gespreid betalen zijn In3, SprayPay en CreditClick.

Telefonische betalingen

Bij een telefonische betaling belt de klant naar een betaald servicenummer of stuurt hij/zij een sms en de betaling is afgerond. Doordat de betaling via de telefoonrekening wordt geregeld, komen er geen extra afschrijvingen van te pas op het bankafschrift van de klant. 

Zo kan er met telefonische betalingen worden betaald via een vast tarief, er kan worden betaald per telefoongesprek en er wordt betaald per minuut. 

Vouchers en prepaid

Om uw online webwinkel compleet te maken kunt u de acceptatie van vouchers, prepaid- en cadeaukaarten implementeren. Met een uitgebreid arrangement aan giftcards en prepaidkaarten bent u ervan verzekerd dat uw pakket aan betaalmethoden compleet is. Klanten kunnen een deel van of het volledige bedrag betalen met de kaartcode en het eventuele restant met een andere gewenste online betaalmethode afrekenen.

Enkele voorbeelden van vouchers, prepaid- en cadeaukaarten zijn Paysafecard, VVV Cadeaukaart, GivaCard, Winkel Cheque, YourGift Card, Biercheque, Bloemen Cadeau, DE Cadeaukaart, Dinerbon, Fashioncheque, Fashion Giftcard, Festival Cadeaukaart, GezondheidsBon, Good4Fun Huis & Tuin Cadeau, Nationale Bioscoopbon, Parfum Cadeaukaart en Podium Cadeaukaart. Neem een kijkje online naar deze voorbeelden. Maak en personaliseer eigen vouchers, prepaid- en/of cadeaukaarten voor uw winkel.

Hoe Financieelsysteem u kan helpen

Bent u door het lezen van deze gids geïnteresseerd in de verschillende betaalmethoden en betaalstrategieën? Wilt u uw onderneming naar het volgende niveau brengen, maar weet u niet precies hoe? Dan helpen wij van Financieelsysteem u graag.

Samen met u zorgen wij voor een vlekkeloze integratie van de betaalmethoden en betaalstrategie, die het beste bij uw onderneming past en in uw bedrijfsmodel.

Wij zullen ons bezighouden met het opzetten, uitrollen en perfectioneren van betaalmethoden en de betaalstrategie. Om vervolgens het ook nog eens te monitoren en er rapportages van te maken.

Zo blijft uw onderneming zich ontwikkelen en verbeteren. Voel u vrij om contact op te nemen via onze contactpagina voor een vrijblijvende kennismaking met een van onze experts.